Wilco Westerduin over Zumaia’s Flysch, een prachtig landschap in Spanje.

Wilco Westerduin over Zumaia’s Flysch, een prachtig landschap in Spanje.

Ik fotografeer heel graag in Baskenland. Van de vele prachtige natuur- en landschapslocaties in dit gebied, vind ik de Flysch in Zumaia toch wel één van de meest bijzondere. Ik ben niet de enige, blijkt nu. De makers van hit-serie ‘Game of Thrones’ zijn het roerend met mij eens. Ze hebben deze indrukwekkende plek uitgekozen voor opnames van het nieuwe seizoen. Een goede reden om jullie in mijn tweede fotoblog eens kennis te laten maken met dit geologische park aan de Baskische kust, voordat je het terug gaat zien in deze bekende serie. Dan kun je er nog eens iets over vertellen aan je vrienden 🙂

Zumaia’s Flysch

60 miljoen jaar

De ‘Flysch’ zijn versteende lagen, die verticaal uitsteken in het landschap door wringen en botsen van aardplaten. Er zijn meerdere plekken aan de Baskische kust waar dit voorkomt, maar een meteoriet inslag heeft het bij Zumaia nog eens extra speciaal gemaakt. Het is hierdoor mogelijk om 60 miljoen jaar geschiedenis af te lezen aan deze lagen, maar het is vooral geweldig om hier te fotograferen!

Bekijk deze prachtige video van dit Geopark, van bovenaf met een drone:

Om te fotograferen in Zumaia’s Flysch is echt heel bijzonder. Het is telkens weer anders door de verschillen in getijden en de weersomstandigheden. De grillige vormen, samen met de golven van de Atlantische oceaan, geven soms zelfs het idee dat de foto’s op een andere planeet zijn gemaakt.

Long Exposures

Bij voorkeur gebruik ik lange sluitertijden bij het fotograferen in Zumaia. Omdat de steenlagen hier zo mooi het water inlopen, steken ze scherp af tegen de mistige, vervaagde golven met een lange sluitertijd. Dit geeft een bijzonder surrealistisch landschapsbeeld. Ik gebruik hiervoor een 10 stops ND filter van B+W. Handmatig corrigeer ik overbelichting van de lucht, door met een zwart plastic kaartje tot aan de horizon te wapperen voor de lens.
Zumaia’s Flysch

De alchemie van Zumaia

Voor mij persoonlijk is er nog iets wat deze plek zo bijzonder maakt in mijn fotografie. Bij elkaar opgeteld heb ik hier tot nu toe samen met zeven andere fotografen uit vijf verschillende landen gefotografeerd: Spanje, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Nederland. Het is een internationaal trefpunt geworden, met alchemie voor gouden relaties met andere fotografen. Sommigen hebben zelfs het “Zumaia-virus” opgelopen: ze moeten en zullen terugkomen!

Zumaia’s Flysch

Enorme golven

Het kan ook flink tekeer gaan in Zumaia. De locatie staat er om bekend dat er enorme golven kunnen zijn en dit trekt surfers aan uit de hele wereld. Hier worden dan ook internationale wedstrijden Extreme Wave Riding gehouden.

Het is dus helemaal niet zo gek dat de keuze van Game of Thrones hierop gevallen is (samen met een andere magische Baskische locatie, San Juan de Gaztelugatxe). Deze plek heeft echt alles: historie, magie, impact, immense schoonheid, dynamiek en exclusiviteit. Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat bijdragen aan opnieuw een succesvol seizoen van de serie. Maar het is misschien nog wel beter om Zumaia eens te bezoeken en de Flysch met eigen ogen te zien en te fotograferen. Het is zeker de moeite waard.

Zumaia’s Flysch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.