Zoveel tinten grijs: zwart wit landschapsfotografie tips

Zoveel tinten grijs: zwart wit landschapsfotografie tips

Vandaag de dag in de moderne tijd is de zwart wit fotografie van vroeger nog net zo populair. Met exposities van oude “vergeten” fotografen komen de jongeren ook weer in aanraking met deze kunstvorm.
Het probleem is dat de meeste jongeren of nieuwelingen in de fotografie (mijzelf inbegrepen) moeite hebben met het zwart wit denken bij het nemen van foto’s of het zien van een scene.

Met deze tips zie & maak je zelf zwart wit landschapsfoto’s

Hoewel het simpelweg omzetten van een oude foto naar zwart wit tinten al een mooi resultaat geeft. Zal het hebben van net wat meer kennis leiden toch echt bijzondere foto’s. In deze tips neemt fotograaf Jeff Sinon je mee in een aantal van zijn favoriete technieken om zwart wit te leren zien en vast te leggen.

Het “ongelukje” blijkt een gelukje

De foto bovenaan het artikel is een ongelukje geweest van Jeff waarbij hij toevallig een bijzondere zwart wit foto heeft kunnen maken.
Bij het nabewerken van foto’s kun je gebruik maken van meerdere tools maar Color Efex Pro is een geliefde tool van veel fotografen en zorgt voor net dat beetje extra zonder al te veel moeite. Zo ook voor Jeff, toen hij deze foto in zwart wit opende wist hij dat de foto hiervoor gemaakt was.

Een andere manier om het ongelukje een handje te helpen is door reeds gemaakte foto’s gewoon eens te gaan openen in monochrome met de software die je zelf gebruikt. Onderwerpen met veel contrast en textuur zullen over het algemeen ook mooi uitkomen in de monochrome tinten. Importeer je foto’s in Lightroom en loop ze daar via de snelkeuze even na op zwart wit je zult zien dat er vast een aantal aantrekkelijke foto’s te voorschijn komen.

Star Of The Water zwart wit

Star Of The Water Zwart wit

Bekijk het door de lens of op het scherm

Een super eenvoudige manier om het jezelf aan te leren is door te zien hoe een landschap er in zwart wit uit ziet tijdens het fotograferen. Hoe kun je dit praktisch aanpakken zonder dat je daadwerkelijk een zwart wit foto vastlegt? Je kies allereerst een plek uit van waar je de foto wilt nemen. Dan ga je vervolgens het menu van je camera in en stel je camera in op “Monochrome” of “B&W” black and white. Als je nu op je LCD scherm gaat kijken kun je gelijk zien of de foto van je keuze ook een goede foto in zwart wit zal zijn.

Zwart wit instelling van de 7D

Zwart wit instelling van de 7D

Let op: je moet wel beschikken over een camera die je foto’s kan opslaan als RAW of NEF. Want wat je dan op het LCD scherm ziet is een zwart wit weergaven van de kleurenfoto die vastgelegd gaat worden. Dit geeft je de mogelijkheid om achteraf de foto te gaan bewerken naar zwart wit zonder dat je de kleuren afdruk verliest. Heeft je camera alleen maar de mogelijkheid om Jpeg vast te leggen dan is het “wat je ziet is ook wat je krijgt” let hier dus op!

Het komt vanzelf

Met genoeg oefening en geduld zal het ook jou lukken om in zwart wit te denken. Je zal scenes gaan zien in zwart wit ipv in kleur. Het heeft ook Jeff een tijd gekost maar door alle technieken te leren combineren is deze foto het eindresultaat. En zoals wel vaker is het mooiste fotografie plek het plekje dicht bij huis of op weg naar je werk. Als je morgen weer langs jouw plekje komt denk er dan eens aan hoe het zal zijn om de foto in zwart wit te nemen.

Zwart wit Jeff Sinon

Fotografie is geleverd door Jeff Sinon evenals de beschreven ervaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.