Zomerse foto effecten in Photoshop

Zomerse foto effecten in Photoshop

In dit gastblog van Marit Hilarus legt ze uit hoe je zomerse effecten krijgt in Photoshop. Met deze donkere dagen is het moeilijk om nog warme/zomerse foto’s te maken. Photoshop helpt zoals altijd een handje!
Ik ga deze foto een warme sfeer geven, alsof de zon net ondergaat.
Schermafbeelding 2014-12-22 om 13.51.17

Allereerst begin ik met de kleurtoon/verzadiging. Ik ga de kleuren wat warmer maken door wat meer rood toe te voegen, wat meer paars en een hoop meer geel. Allemaal warme kleuren dus!

Schermafbeelding 2014-12-22 om 13.49.33

Maar niet overal even veel, ik wil dat de zon van rechts komt, dus dan is het logisch als er links in de foto iets minder warm licht te zien is. Met het masker haal ik het ook weg bij het kindje zelf, anders werd ze iets te rood. De delen die ik zwart heb gemaakt met de brush zijn dus minder of helemaal zichtbaar.Schermafbeelding 2014-12-22 om 13.50.06

Nu hebben we al een best warme foto! Vervolgens voeg ik een gradiënt toe. Deze vind je links in de werkbalk onder het emmertje verstopt. We maken onze eigen gradiënt die van felroze naar zalmroze naar bijna wit loopt. Je selecteert een willekeurige gradiënt, daar klik je dubbel op. Je past de kleuren aan door op verschillende punten in de balk je muis te zetten en dan op het vierkantje eronder te klikken waar je een kleurtje in ziet. In het vlakje naast ‘Kleur:’ kun je vervolgens de gewenste kleur kiezen.

Schermafbeelding 2014-12-22 om 13.55.37
Ongeveer zo dus! Daarna zet je hem over de foto heen. Hoe je dat doet (donkerroze links of rechts) is een beetje hoe jij mooi vind en waar jij wil dat straks de zon vandaan gaat komen.

Schermafbeelding 2014-12-22 om 13.58.27

Nu vind ik hem alleen iets te donker voor een zonnige foto, hij mag wat frisser oranje/geel. Dus ik maak nog eens een kleurtoon/verzadiging laag, maar dit keer over de gehele foto. Ik voeg een hele hoop geel toe, maar ook weer wat groen om het geel wat frisser te maken.
Schermafbeelding 2014-12-22 om 14.00.08

En dan de finishing touch, een zonnetje toevoegen! Je kunt de automatische zon van Photoshop erin zetten, die vind je bij filter > rendering > zon, dan krijg je lensflares erbij. Of je kiest voor het zonnetje wat je zelf kan maken van gradiënts. Ik vond wat lensflare wel weer leuk, dus ik heb voor het automatische zonnetje gekozen.
zonng
En zo kun je van een november-foto een zomers plaatje maken!

Meer van Marit?

Bezoek dan zeker even haar website: Marit Hilarius

2 Replies to “Zomerse foto effecten in Photoshop”

  1. Het masker is het witte (of zwarte) vierkantje naast je bewerking in je lagen palet. Alles wat wit is in dat vierkantje is zichtbaar in de foto, en alles wat zwart is is onzichtbaar. Je kunt deze delen aanpassen met een witte of zwarte brush, en daarmee bepalen welke delen van de foto de bewerking krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.