Zoek evenwicht in je compositie

Zoek evenwicht in je compositie

Een goede foto maken betekent dat je ook actief moet kijken naar het evenwicht binnen de foto. Zo is evenwicht of balans een van de belangrijkste onderdelen in je compositie. Wat je doet is namelijk het rangschikken van de beschikbare elementen binnen het kader om zodoende een zo goed mogelijk beeld te krijgen.

Door hier bewust mee bezig te zijn geef je het verhaal wat je wilt vertellen body en daarmee trek je de aandacht van de mensen die jouw foto onder ogen krijgen. Het meegeven van spanning is dus onontbeerlijk, ga bewust om met de aanwezige elementen.

We lichten deze onderdelen toe:

  • De benadering van uiteindelijke foto
  • Het visuele hart van de foto
  • Bewust leren kiezen
  • Wat de belangrijkste elementen zijn
  • Schaduwen helpen je foto verder

Jan van der Greef Lion
Jan van der Greef Lion

De benadering van de foto

Bij het zoeken van evenwicht in je foto gaat het niet om de wetenschappelijke benadering waarbij alles met elkaar in evenwicht is of moet zijn. Nee, die bewuste benadering is eerder een symmetrische benadering. Bij evenwicht/balans in je foto gaat het om een wat andere benadering, een wat meer impliciete benadering. Probeer in je foto het zogenaamde “visuele hart” te vinden. Dit is het bepaalde aantrekkingskracht of gevoelsmatige zwaartekracht binnen in je foto.

Als je dit eenmaal gevonden hebt is het noodzakelijk om alle overige compositorische elementen te gaan schikken rondom het “visuele hart” zodat het element nog meer benaderd wordt.

Visueel hart in de foto

Wat is een visueel hart eigenlijk zal je jezelf misschien afvragen. Het is een zeer goede vraag omdat het niet iets tastbaars is, maar juist iets wat je moet zien en ervaren. Het kan een combinatie van vormen zijn die een duidelijke richting aangeven of het is een kleurenmassa waar het oog naartoe trekt. Zoals gezegd is het een lastig begrip en zijn er legio andere manieren om het te ervaren. De beste tip die ik je kan geven is: kijk goed door de zoeker en probeer zonder vooroordeel een beeld te krijgen bij wat je ziet. Dan merk je vanzelf waar je oog de meeste aantrekkingskracht mee hebt.

Bewust kiezen

Kies de compositie echter wel zo dat je oog over het gehele kader geleid wordt. Je oog zal altijd het onderwerp gaan opzoeken, maar dit betekent natuurlijk niet dat de resterende onderdelen of elementen binnen je foto geen nut kunnen hebben. Het is van belang dat alle elementen harmonieus samenwerken voor het beste resultaat.

Belangrijkste element

Als je zorgt dat het onderwerp echt samenwerkt met de achtergrond, dan heb je het belangrijkste element van evenwicht in je foto te pakken. Door een lichte spanning tussen de twee elementen te creëren geef je de ontvanger een aandachtspunt, een gevoel van beweging en een suggestie van richting. Dit geldt ook als het onderwerp maar een klein deel van het totaalbeeld in beslag neemt. Zo raakt het niet bedolven en oogt je compositie niet te zwaar, tenminste, als je er een duidelijk relatie tussen de achtergrond en het onderwerp in naar voren brengt.

Schaduwen helpen

Maak gebruik van aanwezige schaduwen om de compositie in evenwicht te brengen. Dit geldt vooral als je bij fel licht aan het fotograferen bent. Vind je een schaduw die dezelfde vorm heeft als je onderwerp, gebruik deze dan in je compositie! Dit geeft een extra dimensie aan je foto. Ook kunnen schaduwen goed van pas komen om je onderwerp te verlengen of te verbreden, waardoor je oog als het ware over de gehele afbeelding geleid wordt.

Nikon AF-S 200-500MM F5.6 ED VR gereviewed test foto 5

Balans zoeken

Bij balans gaat niet alleen om links en rechts of boven en onder. Zo kunnen diagonale lijnen een sterk gevoel van beweging meegeven aan je compositie. Echter kunnen deze diagonale lijnen ook als evenwichtig ervaren worden. Evenwicht kan in een afbeelding verschillende verschijningsvormen hebben. Denk daarbij aan contrasterende kleuren of texturen.

Door te weten welk verhaal je wilt vertellen ga je bewuster om met alle elementen en laat je als het waren alles wat ik hierboven beschreven heb samenkomen. Zo krijg je aantrekkelijkere foto’s om naar te kijken.

.

One Reply to “Zoek evenwicht in je compositie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.