In Fotografie tips

Geloof het of niet, er zitten een aantal grote voordelen aan jezelf op de foto zetten. Als je de selfies achterwege laat, kun je een hoop leren van zelfportretten. Vandaag zet ik de voordelen van het maken van zelfportretten voor je op een rijtje en geef ik je een aantal tips mee, zodat je direct aan de slag kunt gaan!

chantal-van-den-broek-de-fotoblogger-zelfportretten-07Voordelen van het maken van een zelfportret

 1. Zoals ik net al aangaf, kan het maken van zelfportretten erg leerzaam zijn, vooral als je net begint met fotograferen. Als je bang bent om fouten te maken als het gaat om de techniek, is er niks fijner dan te oefenen met jezelf als model. Don’t worry als je alleen maar mislukte foto’s hebt, je hoeft ze uiteraard met niemand te delen. De goede foto’s komen vanzelf.
 1. In vervolg op het eerste voordeel, ga eens helemaal wild in de nabewerking. Probeer dingen uit die je normaal nooit zou doen. Zo ontdek je nieuwe manier van bewerken, die je wellicht toe kunt passen bij je andere foto’s.
 1. Je kunt fotograferen wanneer jij wilt. Je hoeft de foto’s niet voor een deadline te maken, je hoeft geen rekening te houden met een model, je bent zo vrij als het maar kan.
 1. Over vrijheid en een model gesproken, als je jezelf als model hebt, hoef geen toestemming te vragen voor publicaties. Ook hoef je je niet schuldig te voelen om ongemakkelijk dingen aan een model te vragen, bijvoorbeeld of hij/zij in het koude water wilt gaan staan bij -10 graden. En, iets wat ook niet vervelend is, je hoeft je concept niet uit te leggen. Hoeveel moodboards je ook hebt, soms blijft het lastig om precies aan je model over te dragen wat je concept is. Als je jezelf fotografeert, weet je precies wat je wil en is het aan jou om dat vast te leggen.
 1. Soms is het lastig om je gedachtes of gevoelens te verwoorden. Het kan bevrijdend werken om deze gedachten of gevoelens vast te leggen op beeld, om je op die manier te kunnen uitten.

Tips voor zelfportretten

Ben je al overtuigd om aan de slag te gaan met zelfportretten? Leuk! Hieronder een aantal van mijn tips.

 1. Doe jezelf een plezier en schaf een afstandsbediening aan als je deze nog niet hebt. Op sites als eBay heb je er al een voor een paar euro, dus het zal niet zeer doen aan je portemonnee. Zodra je deze hebt, kun je dus de camera ontspannen op afstand. Heen en weer lopen naar je camera hoeft dus niet meer, ideaal. Naast het hebben van een afstandsbediening, maak je het ook net wat makkelijker met een statief en wat leuker met een dosis creativiteit.
 1. Zodra je een afstandsbediening hebt, wil je natuurlijk niet dat deze in beeld hebt. Je kunt bij een aantal camera’s instellen dat je nog een paar seconde de tijd hebt nadat je op de afstandsbediening hebt gedrukt, totdat de foto wordt gemaakt. In die tijd kun je de afstandsbediening van je af gooien. Wat ik vaak doe, is dat ik hem in mijn kleding stop. Zo heb je hem steeds bij de hand en kun je gemakkelijk doorgaan. Mocht dat om een of andere reden niet werken, kun je ook eens proberen de afstandsbediening op de grond te leggen en hem in te drukken met je teen.

chantal-van-den-broek-de-fotoblogger-zelfportretten-05

 1. Bekijk het werk van andere fotografen die veel zelfportretten maken. Voorbeeld van fotografen die mij met hun zelfportretten erg geïnspireerd hebben zijn onder andere Rachel Baran, Flóra Borsi, Rosie Hardy, Taya Iv, David Talley, Laura Zalenga en Felicia Simion.
 1. Problemen met scherpstellen als je dit handmatig doet? Zet een ander object op de plaats waar jij jezelf wilt fotografen. Stel daar eerst op scherp. Als dat scherp is, leg dan iets op die plek, zodat je weet waar je moet staan.
 1. Kijk steeds even op je scherm als je de eerste foto’s op een plek maakt of als je je kader verandert. Controleer je instellingen, kader en scherpte goed. Vooral de scherpte is belangrijk. Houdt tijdens het poseren in gedachte dat de scherptediepte beperkt kan zijn en verander niet zomaar van positie zonder weer eerst te controleren of alles nog goed in beeld staat.
 1. Zoals Picasso ooit zei: “Good artists copy, great artists steal”. Alles is al eens gefotografeerd. Maak er gebruik van en probeer eens een foto na te maken op je eigen manier. Dat lijkt makkelijk, maar het is nog best een uitdaging.

chantal-van-den-broek-de-fotoblogger-zelfportretten-03

Hopelijk heb je meer inzicht gekregen in waarom een aantal fotografen graag zelfportretten maken en hoe zij dit doen. Nu is het aan jou!

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Matt
  Beantwoorden

  M.b.t. een afstandsbediening: er zijn ook gratis apps voor je smartphone, waardoor je je smartphone als afstandsbediening kunt gebruiken. Ikzelf gebruik o.a. DSLR Remote.

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search