Zelf een time-lapse film maken

Zelf een time-lapse film maken

Time-lapse, wellicht heb je er wel eens van gehoord, misschien ook wel niet. Maar lees vooral door ūüôā . Wat betekent time-lapse?¬†Dit is wat Wikipedia er over zegt

“time-lapse fotografie is een filmtechniek waarbij er minder beelden per tijdseenheid opgenomen worden dan de framerate bij het afspelen. Dit levert een versnelde film op, waardoor effecten zichtbaar gemaakt kunnen worden die normaal te traag zouden verlopen om zichtbaar te zijn. Eigenlijk is time-lapse het tegenovergestelde van het filmen met een hogesnelheidscamera. “

Kort door de bocht: je brengt 2 uur terug in 1 minuut. Je ziet het ook steeds vaker. Time-lapse is populairder dan ooit. Maar hoe maak je nu een goede time-lapse?

Zoals gezegd is een time-lapse is een versneld filmpje, bestaande uit verschillende foto’s of filmfragmentjes die allemaal op een ander moment zijn gemaakt het liefst van uit de zelfde standpunt. Deze techniek is dus populairder dan ooit, het lijkt alsof iedereen het nu uit probeert. Vroeger zag je het vooral bij natuurfilms, om bijvoorbeeld de groei en bloeicyclus van een plant of bloem te tonen. Maar tegenwoordig gaan ook amateurs er flink mee aan de haal en met succes. Want hoe leuk is het om een time-lapse te hebben van jezelf over de jaren heen of van een verbouwing, je kinderen of ¬†het opzetten van een kerstboom. Gelukkig is het niet moeilijk en dat komt vooral omdat er apps zijn die het leven hierin voor ons makkelijker maken.

Online een time-lapse maken

Met deze linken kan je zelf online een time-lapse maken.
Time-lapse Creator klik hier.

Windows timelapse maker klik hier voor de tutorial.

Tips voor het beste resultaat:

1- Zorg voor een stevige ondergrond om je camera op te plaatsen, probeer bewegingsonscherpte te vermijden. Gebruik het liefst een statief.
2- Stel je camera of telefoon in en blijf er dan vanaf. Bij een spiegelreflex kan je het beste een afstandsbediening gebruiken om de gewenste tijd en interval in te stellen.
3- Zorg voor een rustige omgeving en vermijd dat er mensen door het beeld heen blijven lopen. Probeer ook takjes van bomen of grassprietjes te vermijden: deze zorgen voor een trillend beeld door de bewegingen.
4- Gebruik het juiste interval voor het juiste object. Dit ligt aan de snelheid van het onderwerp dat je gebruikt.
5- Als je de gelegenheid hebt fotografeer/ film dan schuin van bovenaf. Maak je een binnenhuis time-lapse zet je camera dan in de hoek van de kamer. Zo voorkom je ook dat er mensen zomaar door het beeld heen lopen.
6- Hou je telefoon horizontaal. Zo voorkom je dat je zwarte balken naast het beeld hebt wanneer je je time-lapse op televisie bekijkt.

Zelf nog aanvullingen? Geef je mening dmv een reactie.

Schitterend voorbeeld van NASA van de Zon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.