Zeldzaam fenomeen: de supermaan

Zeldzaam fenomeen: de supermaan

Enige tijd geleden was er weer een supermaan in Nederland te zien. Voor Sony heb ik deze maan vast mogen leggen en ik heb wat tips en tricks voor jullie lezers want de volgende maan is er al over een paar dagen. 

De Supermaan van 2016

De supermaan van deze maand is de eerste van dit jaar. Fotografen hoeven deze keer niet lang te wachten op hun volgende kans: op 14 november en 14 december staat er opnieuw een supermaan aan de hemel. Albert Dros heeft enkele slimme tips voor wie de supermaan zelf wil vastleggen:

1.Mocht de maan gefotografeerd worden met een object op de voorgrond, dan is het belangrijk om de tijd van opkomst van de maan, de hoek, de hoogte en de afstand tot het object mee te nemen in de keuze van het shot. Neem een grote afstand (meer dan 1 km) als het de bedoeling is dat de maan relatief groot is in verhouding tot het object op de voorgrond.

supermaan-albert-dros-3

2.Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is om te bewegen. De maan komt niet in een rechte lijn op, het is dus belangrijk dat er ruimte is om van links naar rechts te bewegen. Zelf als het shot goed gepland is, is het nodig om de compositie aan te passen aan de manier waarop de maan opkomt.

3.Een volle maan is erg fel. Zelfs met een lange lens zonder statief kan de maan goed vastgelegd worden, ook als er geen image stabilisator in de camera zit. Met een Sony in body image stabilisator wordt het resultaat wel beter.

4.De Sony’s full frame high resolutie camera’s zijn zeer geschikt om de supermaan mee vast te leggen, maar een tip is om ook een APS-c format camera, zoals de A6300, mee te nemen. De APS-C heeft namelijk een crop van 1.5.

Als er een lens, als de 70-200 of de 70-300, op de A6300 wordt gebruikt, gaat de maximum range van de A6300 van 300mm naar 450 mm. Dat is dus 50 procent meer range terwijl het maar een kleine body is om te dragen. De autofocus mogelijkheden van de A63000 kunnen ook goed gebruikt worden.

5.Een volle maan is niet per se op zijn best als het daadwerkelijk ‘vol is’. Een maan komt elke dag op een ander tijdstip op. Het probleem is het licht. De opkomst van de maan wordt het best vastgelegd wanneer de zon net onder is, omdat er net genoeg licht is om de maan vast te leggen in combinatie met bijvoorbeeld een object.

Als het donker is, is het contrast namelijk erg groot doordat de maan zo fel schijnt. Vanwege het licht is de beste dag om de maan te fotograferen meestal de dag voor volle maan. Nog een tip is om de ondergang van de maan vast te leggen in de ochtend.

supermaan Albert dros

Zes interessante weetjes over de supermaan:

1.Een supermaan doet zich voor wanneer de volle of nieuwe maan zich tijdens haar elliptische baan het dichtst bij de aarde bevindt. Ze kan dan 7% groter en 30% helderder ogen dan een normale volle maan

2.Pas in 1979 gaf de astroloog Richard Nolle dit verschijnsel de naam “supermaan”. Hij definieerde de supermaan als “een nieuwe of volle maan die zich voordoet tijdens haar dichtste (of binnen 90% van haar dichtste) nadering tot de aarde in een gegeven baan”

3.Om het voorvoegsel “super” te verdienen, moet de maan zich op maximaal 363.711 km van de aarde bevinden. Dit gebeurt normaal slechts eens in de 14 maanden. In 2017 staat er geen enkele supermaan op de agenda

4.De supermaan bevindt zich dichter bij de aarde dan normaal. Hierdoor lijkt ze een stuk groter – en dat kan spectaculaire foto’s opleveren

5.’s Winters is de supermaan extra groot, want de aarde staat in december altijd het dichtst bij de zon. De zwaartekracht van de zon trekt de maan daardoor dichter naar onze planeet toe, waardoor de maan groter en helderder oogt dan tijdens de rest van het jaar

6.In de toekomst wordt de supermaan kleiner, want de afstand tussen de maan en de aarde neemt met 3,8 cm per jaar toe

Deel jouw Supermaan foto via Facebook en Instagram met #DeFotoblogger. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.