Een kijkje achter de schermen, Workshop small flash in Amerika

Een kijkje achter de schermen, Workshop small flash in Amerika

In dit bericht ‘een kijkje achter de schermen bij Frank Doorhof, Workshop small flash in Amerika’, wordt er door Annewiek Doorhof een kijk gegeven op een van Nederlands bekendste portretfotografen Frank Doorhof.

Werken met de kleine flitser én een model kan een hele uitdaging zijn. Voor mij als assistent is dat het zeker. De meest systeemflitsers zijn niet universeel en elke fotograaf gebruikt zijn eigen merk. Nikon flitsers werken niet op Canon camera’s en andersom. Dan zijn er nog de Sony schieters zoals Frank en vaak is er in de workshop ook nog wel iemand met Fuji, Olympus of een ander merk. Dus tijdens een workshop zetten we eerst het licht voor Sony op, maken de foto’s die cursisten zien op de laptop en daarna zetten we het licht op voor Nikon, Canon enzovoorts zodat iedereen dezelfde platen kan maken.

Kelsey-July-15-2016-0006

Om wat tijd in wisselen te besparen en omdat we hem niet altijd mee hebben, gebruiken we buiten vaak geen statief maar een VAL (voice activated light stand). Meestal ik of de stagiaire en een enkele keer een cursist. Als fotograaf moet je dus goed kijken hoe het licht op je model valt, want lang vasthouden, vooral boven je hoofd (licht komt immers van boven) is erg vermoeiend. Een lichtmeter is hierbij onmisbaar. In onze workshops leer je alles over het begrijpen en meten, maar ook het aanpassen van licht, want het licht zien is het begrijpen en omgekeerd. In deze behind the scenes video zie je een workshop met de kleine flitsers, gehouden in Santa Cruz in samenwerking met de makers van de flashbender, Rogue Expo Imaging. 

Kelsey-July-15-2016-0025

Bij small flash is de draagbaarheid natuurlijk een groot voordeel, maar de handicap is dat de flitser vaak dichtbij moet staan om, vooral buiten in de zon van Californië, effect te hebben. Zoals je in onderstaand filmpje kan zien is dat buiten ook het geval. Maar we begonnen binnen en konden hier makkelijker statieven gebruiken. 

Dit jaar was onze zoon ook mee en hielp tijdens de workshops. Hij heeft ook stukken gefilmd en hield soms de flitsers vast, net als een cursist. In dit filmpje zie je ook de resultaten van zowel Frank als één van de cursisten, met daartussen door een aantal backstage fotos. 

Kelsey-July-15-2016-0292-1

Wil jij ook meer leren over licht en dan met name van de kleine flitsers? Boek dan de workshop: de magie van de kleine flitser op vrijdag 25 november. In een kleine groep ga je zelf fotograferen met een model onder leiding van Frank Doorhof, gewoon in de studio in Emmeloord. 

Enjoy en abonneer je op ons YouTube kanaal voor nieuwe behind the scenes filmpjes, Digital Classroom, Quite frankly tips, ons dagelijks vlog en nog veel meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.