Werner Van Steen

Werner Van Steen

Werner van Steen is een reislustige fotograaf die bovenmatig geïnteresseerd is in de bergsport, hierdoor komt hij in aanraking met landschappen waar jij en ik nog vele jaren van zullen dromen! Maar in zijn drukke schema heeft Werner van Steen toch nog een momentje gevonden om jou en mij te vertellen hoe hij is begonnen met fotografie, wat hem hierin aantrekt en hoe hij zijn vak uitvoert. Lees je met ons mee?

Werner van Steen vertelt ons waarom hij fotografeert

28660
Werner Van Steen in actie

Als je niet fotografeert, wat doe je dan?

Ik werk sinds 27 jaar als freelance vertegenwoordiger voor Petzl, een merk dat bergsport- en industriële hoogtewerk materialen maakt en ook de hoofdlampen die heel goed van pas komen om ’s nachts op pad te gaan en/of te fotograferen. Toen ik als twintiger fanatiek aan sportklimmen deed was Petzl mijn sponsor en van daaruit ben ik als technisch consulent voor hen beginnen werken. Alhoewel het niet makkelijk was, zeker niet als een bedrijf meer investering van je opeist, heb ik een goeie deal gemaakt en dat laat me toe om meermaals per jaar naar het buitenland te reizen. Mijn vriendin Marion heeft een gelijkaardige overeenkomst op haar werk kunnen treffen en dat maakt dat we ook alle trips samen kunnen doen, wat natuurlijk fantastisch is! Veel mensen zijn jaloers op het feit dat we vaak reizen maar vergeten daarbij ook vaak dat we niet het geld hebben om een eigen huis te kopen… Maar alles is relatief en door wereldwijd te reizen beseffen we maar al te goed dat we héél blij mogen zijn met onze situatie…

Wat vindt je het leukst om te fotograferen?

Elk onderwerp waar mijn hart sneller van gaat slaan! Ik fotografeerde de grote Witte Haaien in Mexico, had Berggorilla’s en Grizzly beren op minder dan twee meter van mij, bivakkeerde een week lang op grote hoogte voor het fotograferen van Mt Everest en dat zijn natuurlijk ervaringen die je heel je leven mee draagt in je hart. Marion en ik hebben door ons bergsport verleden een enorme voorliefde voor de bergen. Recent zijn we nog naar de woeste natuur van Patagonia gereisd om daar de indrukwekkende Fitz Roy bergketen te fotograferen. Ook Alaska omwille van zijn uitgestrektheid en mooie natuur ligt ons nauw aan het hart. In 14 jaar ging ik twaalf keer naar Alaska… In ieder geval houden zowel Marion als ik van koude streken; we kunnen namelijk niet goed tegen de warmte.

18760

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Art Wolfe is en blijft nog steeds één van mijn grote voorbeelden én bron van inspiratie. Wat die man twee decennia geleden al fotografeerde was ronduit fantastisch en zeer innovatief voor die tijd. Art was eveneens een klimmer toen hij met fotografie startte en allicht vond ik daarin een bepaalde richting die me bekoorde. Afgelopen januari nog ontving ik een mail van hem waarin hij mijn fotowerk aanmoedigde; 2014 kon met andere woorden niet beter van start gaan… 🙂

Hoe was je eerste foto-shoot/reportage?

Beter dan verwacht! Mijn allereerste reis die ik maakte met als doel om met een top-foto terug te keren was in 1999 naar Alaska om de bruine beren te fotograferen. Ik had toen net genoeg spaarcentjes bij mekaar voor een Canon 1V camera (hun topmodel destijds) en een 300mm f2.8 lens. De technische kneepjes haalde ik als autodidact uit boeken en vervolgens met vallen en opstaan in de praktijk. In Alaska maakte ik toen de foto van een beer die naar een opspringende zalm hapt; een beeld dat jaren nadien mijn best verkopende foto werd. Doordat alles destijds nog met negatief- en diafilm gebeurde was een correcte belichting een absolute must. Een half stopje onder- of over belicht en de dia was voor de prullenmand… Werner van Steen - Imacon Color Scanner

Wat zou je nog graag eens willen fotograferen?

Bultrugwalvissen onder water! In 2006 was ik samen met Alexis Rosenfeld (één van Frankrijk’s beste onderwater fotografen) naar Madagascar afgereisd om deze giganten te fotograferen maar de zee was veel te woest en daardoor waren de bultrugwalvissen ook heel onrustig. Buiten de prachtige ervaring om op een gegeven moment een moeder met haar jong naast mij te hebben en een mannetje net onder mij in die immense oceaan lieten de omstandigheden geen mooie foto’s toe. In 2011 bracht ik een hele maand door op het kleine eilandje Rurutu dat gekend staat voor de bultrugwalvissen maar de dag dat ik daar aan kwam deed een groep wetenschappers een verkeerd maneuver met hun boot waardoor de bultruggen zich een hele maand niet meer hebben laten zien… Ooit zal het me nog wel eens lukken… 🙂 Daarnaast heb ik nog genoeg projecten; allicht té veel om ze nog allemaal in dit leven te kunnen doen…

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Mijn cameratas is altijd te klein… 🙂 Ik ben van het principe dat ik beter een lens te veel bij heb dan té weinig. Omdat ik reeds van kinds af aan gewend ben om met een zware rugzak de bergen in te trekken heb ik er ook geen moeite mee om wat extra kilo’s te dragen. In Bolivië heb ik in 2008 eens problemen gehad met mijn allereerste digitale camera en ik was toen ontzettend blij dat ik nog een tweede body bij me had; anders was de hele trip voor niets geweest. Dus daarom altijd zowiezo een tweede body. Mijn standaard set bestaat meestal uit:

  • Canon 1DX camera
  • Canon 5D Mark III camera
  • Canon 24-70mm f2.8 L II USM
  • Canon TS-E 24mm f3.5 Tilt/shift lens
  • Zeiss 21mm Distagon f2.8
  • Zeiss 55mm Otus f1.4
  • Zeiss 135mm Apo Sonnar f2.0

Afhankelijk van het onderwerp neem ik nog een Zeiss 15mm Distagon f2.8 of een Canon 300mm f2.8 L IS USM lens mee en een 1,4x extender. Ook een panorama set van Really Right Stuff gaat vaak mee op pad. Verder werk ik al jaar en dag met Gitzo statieven en als balhoofd geniet de Arca Swiss Z1 mijn voorkeur. 24645

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

Een Arca Swiss D4 balhoofd waardoor ik mijn panorama set fijner zou kunnen afstemmen en de nieuwe Zeiss Otus 85mm.

Wat was je eerste camera?

Mijn allereerste camera was een Rolleiflex ; zo eentje in een rechthoek vorm waar je nog van bovenaf diende in te kijken. Ik kreeg hem te leen van mijn vader toen ik met school op ski-klasse ging… Een grappig ding was het vooral.

Wat was je eerste onderwerp?

De Dachstein berg in Oostenrijk toen ik 9 jaar oud was.

Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal?

Het is een vraag die ik geregeld krijg en ik vindt het erg moeilijk om daar op te antwoorden. Elke foto kent inderdaad zijn verhaal en elke foto die ik op mijn website post “verdient” het om daar te staan. Vaak zijn het de foto’s die me veel tijd én energie hebben gekost die een meerwaarde voor me hebben omdat op een bepaald moment héél je leven in het teken komt te staan van dat project ; omgaan met frustraties, het plannen en her-plannen, de fysieke inspanningen enz… Ik geef vaak lezingen waarin ik de making off van mijn beelden toelicht (info op http://www.wernervansteen.be/1/Exposities)

zelfportret van Werner Van Steen in de Italiaanse Dolomieten.
Zelfportret in de Italiaanse Dolomieten.

Hoe ziet je fotobiografie eruit?

Mijn vader was amateur fotograaf en van hem kreeg ik mijn eerste fototoestel uitgeleend toen ik 9 jaar was. Later ging een compact toestel (met dia’s) mee om mijn beklimmingen in de Alpen te documenteren. In 1998 begon ik me als autodidact te verdiepen in de technische kneepjes van het vak  via boeken. In 1999 maakte ik mijn eerste reis in het teken van fotografie (Alaska). In het jaar 2000 verkocht ik mijn eerste beelden. In 2007 kreeg een beeld van kokerbomen in Namibië een Highly Commended prijs in de BBC Wildlife Photographer of the Year (categorie Planten). Rond die tijd mocht ik ook alle foto’s aanleveren voor de kalenders van het W.W.F. België. In 2009 kreeg ik een contract aangeboden bij Getty Images. In 2011 werd mijn beeld van een lava-meer, gefotografeerd in de Nyiragongo vulkaan, winnaar van de categorie Nature-Abstracts in de GDT European Wildlife Photographer of the Year. Maar meer dan dat alles vind ik het allerleukste om ongedwongen met mijn vriendin Marion samen de natuur te beleven én te fotograferen…

Waar kunnen we je werk terugvinden?

Op mijn website www.wernervansteen.com en via Facebook : werner van steen photography

Wat is jouw tip voor de lezers?

Goh… Er zijn veel tips te geven natuurlijk maar allicht dé beste tip voor natuurfotografie is: wees volhardend en leer uit je tegenslagen! 20340

Inspiratie beelden van Werner

Normaal gesproken vind je hier de inspiratie beelden van Werner van Steen maar deze topper heeft zoveel beeld mee gestuurd dat we deze in een apart bericht gaan plaatsen.

Houdt daarom DeFotoblogger in de gaten via: Google+, facebook, Twitter of Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.