Welke lens koop je voor macrofotografie?

Welke lens koop je voor macrofotografie?

In dit eerste artikel van onze nieuwste blogger Anita Bosker vertelt ze je graag waar je op moet letten bij het aanschaffen van een lens voor macrofotografie. Anita zal al haar artikelen weiden aan deze prachtige fotografietak. 

Welk type lens voor macrofotografie?

Eerst even wat uitleg over wat de term macrofotografie nu eigenlijk inhoudt. En wat voor verschil is er als je spreekt over de term close-up fotografie? We spreken van een echte macrofoto als je onderwerp afgebeeld is met een reproductiefactor van 1:1. Om dit wat te verduidelijken even kort een uitleg.

De grootte van de sensor in je camera geeft een bepaalde grote van je beeld weer. Door daar een lens met bepaalde eigenschappen, zoals een vergrotingsfactor voor te gebruiken, wordt je beeld op ware grote afgebeeld in je uiteindelijke foto.

Dit kan dus met de zogezegde macro objectieven. Van close-up spreken we als we andere afstanden gehanteerd hebben als 1:1 als je je foto maakt. Als je in getallen denkt kun je hierbij de reproductiefactor 0:1 hanteren.

Is of zijn al de anderen foto’s dan geen macrofoto’s? Ja, zeker dat zijn ze ook. Als je goed nadenkt over het gegeven hebben we het hier het hanteren over de afstand tot je onderwerp. Als je bijvoorbeeld met een macrolens verder af gaat staan van je onderwerp, spreek je ook niet meer van een foto met de reproductiefactor van 1:1. Je kunt dus met alle lenzen 1:1 fotograferen. Alleen moet je met elke lens een andere aanpak hanteren en heeft elke lens zijn beperkingen of moet je juist hulpmiddelen inzetten om tot een macrofoto te komen.

Vergrotingsfactor & Scherpstelafstand

De meest gebruikelijke manier om macro te fotograferen is met een macrolens, waarbij je de werkafstand hanteert (de afstand tussen objectief en object) om deze vergrotingsfactor te behalen. Daarnaast moet je rekening houden met de minimale scherpstelafstand van de lens. Dat is de afstand die je moet hanteren om je onderwerp nog scherp te kunnen krijgen.

Deze informatie staat meestal in de ingesloten beschrijving van een lens die je aanschaft of vraag een goed advies in de winkel waar je een lens aanschaft.

Voor een doe-het-zelf type is er op internet veel te vinden over deze informatie. Niet elke lens is dus een macrolens. Een macrolens is nooit een telelens. De echte macrolens heeft altijd een vast brandpuntafstand. Het enige voordeel is dat je met een lens waarop macro aangeduid staat je wat dichter bij je onderwerp kunt scherpstellen als met een gemiddelde lens.

Foto: Anita Bosker. Sfeer in macrofotografie met groot diafragma
Foto: Anita Bosker. Sfeer in macrofotografie met groot diafragma

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen de lenzen, maar je kunt met iedere lens goede resultaten behalen. Met een telelens kun je bijvoorbeeld ook goed kleine details weergeven en op een groothoeklens kun je de macrofunctie inschakelen. Als je met een andere lens als een macrolens macro fotografeert zul je je wel moeten realiseren dat je niet de resultaten behaalt zoals met een echte macrolens.

Verschillende brandpuntafstanden

Als je uiteindelijk voor een macrolens kiest heb je verschillende brandpuntafstanden. (Bijvoorbeeld; 60mm, 100mm of 180 tot 200mm) De lengte van de lens maakt zeker uit voor je uiteindelijke macrofoto. Een langere macrolens heeft als voordeel dat je wat meer afstand kunt bewaren tot je onderwerp om de vergrotingsfactor 1:1 te behalen als met een korte lens. Bij het fotograferen van insecten geeft dat voordelen.

Je persoonlijke voorkeur bij een lens voor macrofotografie

Je persoonlijke voorkeur is dus bepalend als jij een lens uitkiest of aanschaft.
Elk type lens heeft zijn voor- en nadelen. Belangrijk is om te onthouden dat in het algemeen het scherptedieptebereik kleiner wordt, naarmate het brandpuntafstand van de lens groter wordt. Je kunt hiermee de sfeer in je foto beter beïnvloeden. Macrofotografie behelst vaak sfeer met scherptediepte. Niet met elke lens kun je het diafragma zo groot instellen voor een rustige en sfeervolle achtergrond. Zeker iets om rekening mee te houden als je een lens wilt aanschaffen.

Ook kan de vergrotingsfactor een grote rol spelen bij het aanschaffen van een lens. Naarmate je brandpuntafstand groter wordt, zal ook de prijs van de lens stijgen. Zeker iets om over na te denken. Ook grotere brandpuntafstanden hebben weer voor-en nadelen. Laat je goed adviseren en bedenk vooraf wat je met macrofotografie wilt bereiken.

Wil je meer weten over Anita Bosker kijk dan even op haar website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.