Welke accessoires zijn handig bij macrofotografie?

Welke accessoires zijn handig bij macrofotografie?

In dit artikel van Anita Bosker verteld ze welke accessoires handig zijn bij macrofotografie. Om te zien of macrofotografie bij jou past kun je van je standaardlens een macrolens maken zonder dat je eerst hoeft te investeren in een dure lens. Het is goed om te kijken of dit soort fotografie bij je past en of je echt een specifieke lens wilt aanschaffen.

Tussenringen

tussenringen

Je kunt dit uitproberen met bijvoorbeeld tussenringen. Je kunt hiermee close-ups nemen zonder dat je direct investeert in een nieuwe of dure macrolens. Een tussenring is een holle buis die je tussen je lens en je camera plaatst. Je onderwerp wordt daardoor groter afgebeeld op je sensor. Je hebt deze ringen in drie maten 12, 22 en 36mm (meestal in een set verkrijgbaar) die je met elkaar kunt combineren.

Let er op dat je tussenringen aanschaft voor jouw merk camera. De scherpstelafstand verschuift zo waardoor je veel dichter op je onderwerp kunt komen. De exacte vergroting hangt af van de lens die je gebruikt. Nadeel is dat je niet oneindig meer kunt scherpstellen. Doordat de tussenringen holle buizen zijn blijven de eigenschappen van je lens behouden.

tussenring-2

Er zijn ringen die geen elektrische signalen meer doorspelen naar je camera. Dus let daarop bij de aanschaf, anders moet je alles zelf instellen en dat is zeker niet gemakkelijk voor een beginner. Door het gebruik van de tussenringen is er wel sprake van lichtverlies maar dit kun je compenseren door het aanpassen van je iso en/of sluitertijd.

Teleconverter

foto-2-geen-bewegingsonscherpte

Een teleconverter plaats je net als de tussenringen tussen de camera en de lens. Deze bevat optische elementen waardoor je beeld vergroot wordt. De converter maakt als het ware een uitsnede. In de teleconverter zit wel glas wat de eigenschappen van een lens verandert. Daarom kun je de converter het beste gebruiken op de allerbeste lenzen.

Lensfouten zijn door het uitvergroten goed te zien op de foto omdat ze zijn uitvergroot. Het gebruik van een teleconverter vermindert net als bij de tussenringen licht in je foto, dus ben je daar van bewust.  Je dient er hier wel op te letten dat de convector past op je camera omdat je anders kans maakt dat je lens beschadigt.

foto-1-macrolens

Flits

Bij het gebruik van je flits kan je foto een kunstmatige uitstraling krijgen. Je zult de flits dus voorzichtig in moeten zetten. Kun je je deze manier van fotograferen eigen maken, dan kan een flits een duidelijke meerwaarde zijn. Je kunt er schaduwpartijen mee verminderen die vaak veroorzaakt worden door hard zonlicht of tegenlicht.

Mocht je graag uit de hand willen blijven fotograferen en je hebt steeds last van bewegingsonscherpte dan kan de flits je helpen. Je kunt zo werken met kortere sluitertijden, waardoor je je onderwerp bevriest als het ware. Flitsen heeft echter ook een persoonlijke voorkeur in de macrofotografie en is dus onderhevig aan smaak. Feit blijft dat je goed moet leren omgaan met de flits, zodat er een natuurlijke foto ontstaat.

tussenring-1

Statief

Bij macrofotografie is een statief erg belangrijk. Een statief zorgt ervoor dat je camera niet beweegt tijdens het fotograferen. Sommige zeggen dat een statief meer vrijheid biedt, maar dat is maar net hoe dat je dat bekijkt. Wel is het zeker dat je met een statief in staat wordt gesteld om met een lage ISO-waarde te blijven fotograferen zonder risico op bewegingsonscherpte en kans op ruis wanneer je een hoge ISO gebruikt? Dat is handig in omgevingen met weinig licht.

foto-2-met-macrolens

Er zijn verschillende soorten statieven. Een compact model dat je makkelijk mee kunt nemen. Of juist een degelijker model dat stevig staat. Laat je goed informeren en koop niet het eerste de beste. Let erop dat je het in een lage hoek op de grond kunt zetten. Je onderwerpen bevinden zich vaak op de grond. Je zult je camera ook vaak laag bij de grond moeten positioneren. Een goed alternatief als je niet echt een statief wilt is een rijst of bonenzak. Ook erg handig als je op de grond fotografeert.

One Reply to “Welke accessoires zijn handig bij macrofotografie?”

  1. Wat ik toch altijd bij mij heb en dan dus accessoires zijn is o.a een schaartje om dat ene grassprietje weg te knippen een plantenstokje en wat knijpers om een stengel vast te zetten in wat wind. En niet te vergeten een simpele witte paraplu enerzijds als reflectie scherm anderzijds als windvanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.