Lichtmeting: wat is het en hoe gebruik je het?

Lichtmeting: wat is het en hoe gebruik je het?

Een korte introductie van de lichtmeting is misschien wel handig om te hebben, want je hoort het vaak. Maar wat is het eigenlijk? Een lichtmeting is iets wat elke camera doet voordat de foto genomen wordt. Dit onderdeel van de belichting kan op twee manieren worden berekend.1. Opvallend lichtmeting; bij deze meting wordt het licht dat op een onderwerp valt gemeten.
Voor een opvallende lichtmeting zul je een losse lichtmeter met diffuser moeten gebruiken, want de meting gebeurt in dit geval op het onderwerp zelf en dan gericht op de camera.

Deze meting is echter niet geschikt om te gebruiken indien je hierdoor last krijgt van een tegenlicht situatie.

2. Gereflecteerd lichtmeting; bij deze meting wordt het zoals de naam al zegt het gereflecteerde licht gemeten.

In deze situatie zal de camera de lichtmeting voor je doen, hierbij uitgaande van alle gereflecteerde licht van het onderwerp richting de camera. Het is dan ook noodzakelijk om de camera te richten op het onderwerp voor een correcte meeting.

Lichtmeting met een losse belichtingsmeter

Bij het opvallend licht heb je dus een lichtmeter nodig. Iedere fotograaf zweert bij de betrouwbaarheid van deze lichtmeting ten opzichte van de reflecterende lichtmeting. Misschien denk je: waarom is deze methode nog nodig als je het resultaat direct kunt terugzien op je camera?

Dat is een goed punt, maar ik laat het oordeel hiervoor echt aan jou (de gebruiker) over. Ik kan wel zeggen dat als je bijvoorbeeld productfotografie doet dat een dergelijke meter wel handig is om te gebruiken. Ook als je in de studio werkt met lampen. Het scheelt gewoon in het corrigeren van de foto’s achteraf als je op voorhand de instelling al goed hebt staan.

lichtmeter

Lichtmeting met de camera

De meeste DSLR camera’s kunnen ingesteld worden hoe het licht gemeten moet worden. De methodes die hiervoor gebruikt worden zijn o.a. deze vormen:

De integraal meting

De integraal meting is goed te gebruiken wanneer er geen grote donkere of lichte vlakken in de afbeelding zitten. Deze meting is bijvoorbeeld niet bruikbaar bij een felle lucht. De meting zal gedaan worden over het volledige beeld om zo een evenwichtige lichtmeting te krijgen.

De veel besproken spotmeting

Spotmeting

De spotmeting is veel gebruikt door fotografen die zich wat beter verdiept hebben in de fotografie. Want deze manier van lichtmeting is ideaal om te gebruiken in situaties met tegenlicht of wanneer er juist grote donkere of lichte vlakken in het beeld zitten.

Bij de spotmeting zal de camera het licht meten op een klein punt van het volledige beeld. De grote van dit punt verschilt per camera, maar schommelt tussen de 5 en 10%. Zijn er donkere en lichte vlakken aanwezig dan zal de camera een neutraal punt gaan nemen voor de lichtmeting.

De semi-spotmeting

Semi-spot

Net als bij de veel besproken spotmeting zal de semi-spotmeting het licht gaan meten op een klein deel van de afbeelding maar dan vanuit het centrum genomen. Deze manier van lichtmeting is ook bruikbaar voor tegenlicht maar zal misschien net niet het effect bieden waar je naar op zoek bent, bij een dergelijke situatie. Test dit altijd uit.

Lekker complex de matrixmeting

Matrix-meting

Als laatste is er de Matrixmeting. En zoals het woord al zegt zal het gewenste beeld in matrixvlakken verdeeld worden. Elk vlak zal apart gemeten worden waarna je camera deze waarden door middel van een algoritme berekenend om een goede meting te krijgen. Deze meet methode gebruik je wanneer de scene of het onderwerp gelijkmatig verlicht is.

Deel je foto’s! Tag ze op Instagram met #DeFotoblogger of plaats ze in onze Flickr groep! 

Dit is een update van 6 april 2015

One Reply to “Lichtmeting: wat is het en hoe gebruik je het?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.