In Inspiratie door fotografen

Dave Krooshof heeft voor DeFotoblogger een gastblog geschreven over analoge fotografie, want analoge fotografie is helemaal niet dood! Dave geeft je in deze blog meerdere redenen waarom analoge fotografie voor jou een nieuwe en frisse wind kan zijn.

Omdat het kan. Eigenlijk komen nieuwe technieken gewoon naast de oude, niet in plaats van. 6cm brede rolfilm is een standaard uit 1901, en is nog altijd volop verkrijgbaar. Rolfilm is iets anders dan een fotorolletje, trouwens.

Het is beter. Oh nee, het is helemaal niet beter. Wat in de digitale wereld “full frame” heet, heet in de analoge wereld toch echt “kleinbeeld”. En de resolutie van kleinbeeldfilm is op zijn best nogal mèh. De resolutie van kleurenfilm is nog iets slechter. Ik vind, maar dat is smaak, de kleur van kleurenfilm niet zo aantrekkelijk. Anderen zijn dat hartstochtelijk met me oneens. Feit is wel, dat analoge camera’s geen witbalans kunnen bijstellen. Dus omdat ik de kleur toch niet zo mooi vindt, schiet ik zwartwit. En liever op rolfilms dan op fotorolletjes, dat scheelt ruis.
elke-filmkleur-heeft-zijn-eigen-smaak-nikon-f103-vivitar135mmf2-8-hema-film

Je kunt op veel grotere “sensoren” gaan fotograferen. Digitaal kost zo’n camera een godsvermogen, denk aan 15.000 euro, maar je kunt voor een paar honderd euro een mooie analoge middenformaat camera scoren. Er zijn er teveel om uit te kiezen. Voor het prijsverschil kun je een heleboel rolfilm kopen. Het voordeel van grote negatieven, is dat je scherptediepte veel kleiner wordt. Als je een bepaald beeld met een full frame zou schieten met een 50mm lens, dan zou je voor datzelfde beeld met een middenformaatcamera met een 80mm lens schieten. En die heeft, scherpgesteld op dezelfde afstand, bij dezelfde f-stop, een kleinere scherptediepte. Korter gezegd: Met middenformaat krijg je grotere bokeh-ballen.

Analoog fotograferen haalt de snelheid er uit. Op mijn camera zit geen lichtmeter, dus ik meet het licht met een telefoon-app, moet alles handmatig instellen, ontwikkelen, en later beeld voor beeld inscannen. Zo kost elke klik veel tijd. En je fotografeert ook langzamer omdat je je steeds afvraagt: “Wil ik deze foto wel echt?” Want elke klik kost makkelijk 80 cent, met 12 frames op een rolfilm van 7 euro en 3 euro ontwikkelkosten bij de Hema. En dat is goed, want je gaat echt veel beter kijken en veel beter timen.
had-ik-weer-kleurenfilm-geladen-maar-toen-was-het-gras-wit-mamiyam645-80mm-kodakportra400

typisch-middenformaat-met-het-onderwerp-op-een-meter-of-5-heb-je-in-de-achtergrond-nog-flinke-onscherpte-mamiyam645-80mmf2-8-ilfordhp5

Zelf ontwikkelen voegt een creatieve stap aan je werkwijze toe.  Zwartwitfilm laat je een stijl kiezen. Je kan tegen een goede fotowinkel zeggen wat je wil met je film en hoe je hem belicht hebt, maar zelf ontwikkelen is best makkelijk, niet duur, en je hebt geen donkere kamer nodig. Je kunt kiezen voor lekker harde contrasten, of, zoals ik prefereer, juist met een zacht verloop van donker naar licht. Dit handwerk maakt de foto echter, en dat blijf je zien in de digitale scan ervan. Kleurenfilm ontwikken gaat volgens een standaardmethode, en gaat eigenlijk overal en altijd hetzelfde. Waar je dat laat doen is dus whatever. Je kunt rolfilm nog altijd inleveren bij de Hema, of bij de fotowinkel om de hoek.

Mensen vinden het leuker om gefotografeerd met een mooie klassieke camera, dan met iets algemeens. Dus misschien kijken ze ook iets mooier naar je lens. En hoe mensen kijken is uiteindelijk het belangrijkst. Mijn zus zei laatst:

“Ik kan zien welke foto’s ik heb gemaakt van de kinderen, want naar mij kijken ze net iets anders dan naar anderen.”

Laat Dave weten wat je van de blog vindt en wat jouw mening is over analoge fotografie.
de-resolutie-van-full-frame-is-eigenlijk-nogal-korrelig-nikon-f103-vivitar123mmf2-8-hema-film

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

Marianne Rouwendal vragenvuur