In Inspiratie door fotografen

In dit vragenvuur stellen we onze vragen aan de Franse fotograaf Rayann Elzein. Hij is vooral bezig met het fotograferen van het noorderlicht, maar zo nu en dan ook wildlife. Ben je benieuwd naar zijn mooiste foto’s en zijn persoonlijke ervaringen in de fotografie? Lees dan vooral verder.

Hoe of wanneer ben je begonnen met fotografie?
Mijn vader had een spiegelreflexcamera van Canon en ik vond het super om die te gebruiken toen ik een tiener was. In die tijd bestonden er nog geen digitale camera’s, alles was toen nog met analoge camera’s. Ik ging toen vaak naar concerten en bracht daar mijn camera naartoe zodat ik wat foto’s kon maken. En zo ben ik uiteindelijk op reguliere basis gaan fotograferen bij artiesten als Within Temptation en Delain.

Ook sterren, de ruimte en eigenlijk alles wat in de lucht zit heeft altijd al mijn interesse gewekt. In 2012, had ik de kans om naar het Finse Lapland te gaan en voor de eerste keer het noorderlicht te zien. En nu nog steeds is mijn eerste keer dat ik het noorderlicht zag de mooiste geweest. Ik denk dat daar mijn ”verslaving” van komt. Sinds die tijd reis ik regelmatig naar Lapland en andere noordelijke landen. En sinds kort geef ik ook workshops en help ik toeristen met het vinden van het noorderlicht.

Wat vindt je het leukst om te fotograferen? En waarom?
Ik vind het leuk om foto’s te maken van het noorderlicht maar dat ligt heel breed.  Ik hou er gewoon heel erg van om in poolgebieden te zijn en daar te fotograferen. Ik heb gefotografeerd in Groenland, Svalbard maar ook in het Finse en het Noorse gedeelte van Lapland. Hoe meer je naar het noorden gaat, hoe mooier het licht wordt. Je kunt het niet echt vergelijken met iets wat je in de zuidelijke landen hebt zoals Nederland. Het is best lastig om te beschrijven in woorden wat ik voel als ik het noordelijke licht zie. Het is voor mij ook de uitdaging om doormiddel van een foto dat gevoel vast te leggen.

Exif: 1/640 sec. f/2.8 70mm iso 3200

Exif: 1/640 sec. f/2.8 70mm iso 3200

Exif: 1/160 sec. f/5.6 280mm iso 400

Exif: 1/160 sec. f/5.6 280mm iso 400

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een eigen specifieke uitstraling?
Veel mensen zeggen dat ze geïnspireerd worden door een beroemde fotograaf en zelf ook foto’s willen maken in die stijl. Ik heb niet echt een dergelijke inspiratie. Hoewel ik vorig jaar een workshop in Groenland gevolgd heb met twee supergave Canadese fotografen (Paul Zizka en Dave Brosha). Ze zijn zo getalenteerd dat ik ook zoals zij wil proberen te fotograferen. De andere 15 mensen die mee deden waren ook allemaal heel erg getalenteerd. Wat ik zie als een soort inspiratie, want we waren met ze allen een ijsberg aan het fotograferen en toch had iedereen een totaal andere foto!

Wat zijn je ambities/wat zou je willen bereiken?
Ik wil heel erg graag groeien in de fotografie. En vooral de laatste paar jaren ben ik heel erg bekend met een gebied van het Finse Lapland rond de dorp Inari, ik werk daar al als gids om mensen te helpen met het fotograferen van het noorderlicht. Ik ben dit steeds meer aan het uitbreiden en hopelijk kan ik over een paar jaar volledige reizen organiseren in dit gebied samen met een touroperator. Ik probeer ook beter te worden in de fotografie en meer bekendheid te krijgen ook in de tours die ik doe. Dat zal mij dan ook helpen met opdrachten en cliënten.

Exif: 1/50 sec. f/11 34mm iso 400

Exif: 1/640 f/5.6 200mm iso 400

Exif: 1/640 f/5.6 200mm iso 400

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?
Ik ben een civiel ingenieur en projectmanager bij een van de grootste Nederlandse ingenieursbureaus. Een ding wat veel bij mijn werk hoort is reizen naar klanten over de hele wereld. Dus ik zorg ervoor dat ik altijd een plekje over heb voor mijn camera en een lens want je weet nooit wat je zult tegenkomen aan de andere kant van de wereld.

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?
• Canon 1DX MkII
• Canon 5D MkIII
• Canon 70-200mm II f2.8 IS
• Canon 24-70mm II f2.8
• Canon 16-35mm II f2.8
• Canon 1.4x en 2x extenders
• Samyang 14mm f2.8
• Filters, statief en andere accessoires

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?
• Canon 500mm f4, zodat ik vaker wildlife foto’s kan gaan maken (of een zonsverduistering!)

Elke foto kent zijn verhaal. Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal? En waarom?

Deze foto heb ik gemaakt op 11 januari 2016. De voorspelling voor het  noorderlicht was niet zo veel belovend en er waren maar weinig heldere plekken waar ik het noorderlicht kon zien. Waardoor de kans heel klein was dat ik het kon zien. Maar alsnog ging ik op pad om het noorderlicht te fotograferen, omdat dit mijn laatste nacht was in Lapland. En ik heb letterlijk een paar honderd kilometer heen en weer gereden op dezelfde weg. En opeens tegen de weersvoorspellingen in was er geen wolk meer aan de lucht. En danste het noorderlicht voor een paar uur lang door. In sommige noordelijke culturen geloven ze dat als iemand overleden is ze doormiddel van het noorderlicht gedag zeggen. Op die dag was David Bowie overleden. Dus ik dacht: Zou dit Bowie zijn die zijn laatste act laat zien?

Exif 10 sec. iso 1600

Afsluitend: Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?
Ga naar buiten en maak foto’s. Doe dit nog een keer. Blijf foto’s maken, zo kom je aan nieuwe ideeën, de inspiratie komt vanzelf, en je verbeterd je technieken natuurlijk.

Meer zien van Rayann Elzein? Bekijk zijn website, facebook, instagram en twitter

Exif: 3 sec. f/2.8 16mm iso 6400

Exif: 3 sec. f/2.8 16mm iso 6400

Exif: 15 sec. iso 3200

Exif: 15 sec. iso 3200

Exif: 6 sec. iso 3200

Exif: 20 sec. iso 3200

Exif: 1/400 f/9 44mm iso 100

Exif: 1/400 f/9 44mm iso 100

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search