In Inspiratie door fotografen

In dit vragenvuur is Pieter Poot aan het woord, een enthousiaste hobbyist met de meest prachtige foto’s. Pieter Poot plaatst regelmatig foto’s in onze groep op Flickr en zet zichzelf daarmee in de spotlight. Lees meer over Pieter en geniet van zijn prachtige fotografie.

Pieter Poot vragenvuur

Holtveen

Hoe of wanneer ben je begonnen met fotografie?

Op mijn 16e kocht ik mijn eerste analoge spiegelreflex (Pentax ME Super) om fietsvakanties vast te leggen en vakantie-albums te maken. Tijdens mijn militaire dienstplicht de DoKa-club bezocht op de kazerne en daarna thuis een paar jaar een kamertje opgeofferd als DoKa. In 2001, toen onze eerste dochter geboren werd, het digitale tijdperk ingestapt met een compact camera. Ideaal vond ik dat. In 2012 heb ik echter het idee opgepakt om meer met fotografie te gaan doen, een hobby erbij te nemen en een eenvoudige DSLR aangeschaft. Het fotografie virus heeft mij toen gegrepen!

Wat vind je het leukst om te fotograferen? En waarom?

Landschappen tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Maar eigenlijk vind ik vooral het buiten zijn in de natuur rond die tijdstippen fantastisch. Je ziet zelden mensen en hoort de natuur ontwaken of slapen gaan. Macro krijgt steeds meer aandacht en ook (moderne) Architectuur is erg boeiend.

Pieter Poot vragenvuur

Pieter Poot vragenvuur

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een jouw specifieke uitstraling?

Van het Internet, het lezen van artikelen en blogs maar vooral van Flickr door andere (hobby)fotografen te volgen en zelf commentaar te krijgen. Daarnaast het actief lid zijn bij FotoClub De Wolden en recent Facebook, want daar wordt ook steeds meer gepubliceerd.

Wat zijn je ambities/wat zou je willen bereiken?

Nee, dat klink te heftig. Ik wil lekker blijven fotograferen, het plezier beleven aan het buiten zijn en wandelen in de natuur waarbij de cameratas nooit ontbreekt. Wél wil ik meer gaan doen met Zwart/Wit, dat blijft mij boeien en heb ik onvoldoende onder de knie.

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

In het dagelijks leven ben ik getrouwd met Petra en wij hebben 2 tiener dochters. Ik werk als Adviseur Automatisering bij de gemeente Epe en wij reizen graag naar Frankrijk of Italië tijdens vakanties waarbij nu ook (verplicht!) bezoekjes aan steden op het programma staan i.v.m. het shop-gedrag van onze dochters 😉

Pieter Poot vragenvuur

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

In mijn rugtas zit een crop-camera; Nikon D5500 met een: Nikon 16-85 f3.5-f5.6, Nikon 12-24 f4. Sigma macro 105 f2.8 en sinds kort een Nikon 70-200 f4. Daarnaast hangt aan de buitenkant een Manfrotto carbon statief en bezit ik enkele grijs- en grijsverloopfilters van 84dot5mm naast één polarisatiefilter en step-down ringen om het filter op verschillende lenzen te gebruiken.

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

Die is lastig, ik ben 5 jaar geleden voorzichtig gestart met investeren omdat je niet weet of je blijvend plezier aan het fotograferen gaat beleven. Nu dat wel het geval is wil ik vooral een kwalitatief betere standaard-zoom voor mijn D5500 ( Nikon 24-120mm f4 ?) en 100mm brede filters.

Elke foto kent zijn verhaal. Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal? En waarom?

Ik kom van oorsprong van de Veluwe dus ken de Posbank als klein jochie die met z’n ouders mee ging wandelen op zondagmiddag. Waar echter de meest fotogenieke plekjes zijn is natuurlijk een heel ander verhaal. Dave Zuuring, waarmee ik via Flickr in contact kwam, heeft mij aldaar de weg gewezen en won met een opname van die kennismakingsochtend de wedstrijd “Made in Holland”. Een jaar later maak ik onderstaande opname die mij een nominatie tijdens de Frans Lanting Award van 2015 opleverde.

Pieter Poot vragenvuur

Afsluitend: Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?

Het zijn dooddoeners maar ze zijn écht waar. Leer eerst je camera van binnen en van buiten kennen, neem de tijd (misschien wel het moeilijkste onderdeel) in het veld en kijk goed om je heen, blijf oefenen en speur het Internet af naar ideeën. Laat je foto’s door anderen beoordelen en sta vooral open voor positieve kritiek. Fotografeer in RAW! Het eindresultaat wordt met een paar simpele belichtingsaanpassingen zoveel mooier. Ooit komt dat moment, stel desnoods je camera NU alvast in op RAW+JPG dan bezit je tenminste het RAW-bestand voor in de toekomst? Data-opslag is immers geen issue meer tegenwoordig met 16Gb kaartjes of meer en externe schijven van minimaal 1Tb.

Wil je meer zien van Pieter Poot? Bezoek dan zijn website: www.ppoot.nl of volg Pieter op flickr.

Recommended Posts
Showing 2 comments

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

Miranda van Hulst vragenvuur