In Inspiratie door fotografen

Marianne Rouwendal besloot zich na 35 jaar in het toerisme volledig te richten op fotografie. En dat doet ze goed. Marianne geeft nu workshops en voert opdrachten uit voor klanten. Lees meer over Marianne en haar motivatie en bekijk haar fotografie.

Hoe of wanneer ben je begonnen met fotografie?

Zo lang ik me kan herinneren heb ik vakantiekiekjes gemaakt. Niets serieus. Vanaf mijn 19de heb ik in de reiswereld gewerkt. Uiteindelijk na 35 jaar was de lol er een beetje af en na een aantal fotoprijzen te hebben gewonnen besloot ik me meer te gaan verdiepen in de fotografie om daar later iets mee te kunnen gaan doen. Vol goede moed heb ik me ingeschreven voor in eerste instantie de basisopleiding en vervolgens de vakopleiding aan de fotovakschool in Apeldoorn. Een dikke drie jaar later kon ik het diploma in mijn zak steken waarna het serieuze werk ging beginnen. Tegen die tijd was ik 56 jaar en stond ik aan het begin van een nieuwe uitdaging.

Marianne Rouwendal vragenvuur

Wat vind je het leukst om te fotograferen? En waarom?

De meeste fotografen specialiseren zich in 1 of 2 takken van fotografie en houden zich ook daarbij. Dit vind ik jammer en op de één of andere manier rol ik overal in, waardoor ik ook niet echt een specialisatie heb. Zo heb ik veel culturele fotoshoots voor reisbrochures en projectontwikkelaars gemaakt. Verschrikkelijk leuk om te doen en je komt nog eens ergens. Daarnaast vind ik portretfotografie in de vorm van familie- profiel- en/of loveshoots weer erg leuk om te doen door het contact wat ook geldt voor de bedrijfsreportages die ik regelmatig maak. En weer iets heel anders is het fotograferen van de Hockey World Champions Grand Masters in Den Haag. Juist die diversiteit vind ik geweldig.

Om mijn hoofd leeg te maken trek ik graag de natuur in voor landschaps-en macrofoto’s.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een jouw specifieke uitstraling?

Inspiratie vind je overal. Op straat, in tijdschriften, op internet, in het café, noem maar op. Je moet het wel willen zien. Ik hoor wel eens van anderen dat vooral de compositie mijn foto’s uniek maken, maar zelf zie ik dat niet zo. Het is een combinatie van kleur, licht en compositie.

Marianne Rouwendal vragenvuur

Marianne Rouwendal vragenvuur

Wat zijn je ambities/wat zou je willen bereiken?

Graag wil ik het aantal workshops welke ik nu geef uitbreiden. Het overdragen van kennis vind ik naast het fotograferen erg leuk om te doen. Bovendien is het leuk om te volgen hoe je cursisten zich ontwikkelen na het volgen van de workshop (één van de leuke dingen aan social media). Er liggen twee nieuwe workshops op de plank. Het ontwikkelen en opzetten daarvan kost echter veel tijd en vaak ontbreekt me het daaraan waardoor het weer blijft liggen.

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

Van alles: gezin, sport, huis, administratie, marketing, social media, unieke fotoplekjes zoeken, zelf workshops volgen etc.

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Afhankelijk wat de opdracht is of wat ik ga doen: 2 Nikons, 2 flitsers, Nikkor 24-70 f2.8, 70-200mm f2.8, 50mm f1.4, 85mm f1.8, 16-28 f2.8, Macro 105mm f2.8, Polarisatiefilter, ND filters, statieven, parapluutje, zaklamp, regenhoes, reflectieschermen, diffusers, lenspen, vuilniszak.

Marianne Rouwendal vragenvuur

Marianne Rouwendal vragenvuur

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

Nikkor 200-400mm f4.0 en om het me hobbymatig wat gemakkelijker te maken een systeemcamera of professionele bridgecamera. Dat scheelt enorm in gewicht.

Elke foto kent zijn verhaal. Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal? En waarom?

Pfff wat een vraag. Er zijn zowel beroepsmatig als hobbymatig veel unieke momenten met een uniek verhaal. Hobbymatig ga ik dan toch voor onderstaande foto; het moment dat ik ‘s morgens wakker werd en een enorme regenbui dacht te horen waarop ik er direct verschrikkelijk de pest in had en vervolgens uit het raam keek:

Marianne Rouwendal vragenvuur

Afsluitend: Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?

Zorg dat je de camera kent en dat je op de manuele stand kunt fotograferen, omdat je alleen dan de baas bent over elk type licht in welke omstandigheid dan ook. Volg een workshop om de basistechniek te leren kennen en oefen daarna heel veel…… Autorijden heb je ook niet in één dag geleerd.

Wil je meer zien of weten van Marianne Rouwendal? Bezoek dan haar website, Instagram, Facebook en Twitter.

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search