Vragenvuur: 10 vragen voor Jannes Faber

Vragenvuur: 10 vragen voor Jannes Faber

Jannes Faber is een bijzondere fotograaf en wij verwelkomen Jannes daarom graag in het vragenvuur! Jannes fotografeert met een Leica M8 en houdt er een aparte stijl op na: zwart wit met harde contrasten. Like it or not, je kunt hier meer lezen over Jannes en zijn fotografie.

Hoe of wanneer ben je begonnen met fotografie?

In 1978 begonnen als freelance fotojournalist voor regionale (dag)bladen in het noorden van het land. Vanaf 1985 kwam ik in vaste dienst als fotojournalist bij een noordelijk dagblad waar ik in 1995 verder ben gegaan als fotoredacteur en heb mijn trouwe Nikon F3 aan de wilgen gehangen. Drie Elfstedentochten rijker moest ik in 2014 afscheid nemen van actieve baan in de fotografie.

05-looking-through-a-window

Jannes Faber vragenvuur

Wat vind je het leukst om te fotograferen? En waarom?

In mijn “actieve loopbaan” als (freelance) fotojournalist deed ik het liefst sportfotografie en het snelle harde nieuws. Nu maakt het me niet zoveel uit wat ik voor de lens krijg. Ik heb wel een voorkeur naar “het oude” en dat zie je ook terug in mijn fotografie.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een jouw specifieke uitstraling?

Mijn inspiratie haal ik uit de gewone kleine dagelijkse dingen, de dingen om je heen en door specifiek in zwartwit te fotograferen. Vanuit het verleden heb ik altijd in zwartwit gefotografeerd (Kodak Tri-X 400) en ben daar eigenlijk altijd bij gebleven. Mijn stijl/uitstraling zou je kunnen omschrijven als fotografie in zwartwit “nothing more, nothing less…”

Wat zijn je ambities/wat zou je willen bereiken?

Ambities heb ik eigenlijk niet (meer). Gewoon leven bij de dag en zien wat de dag van morgen brengt en… nog meer de zwartwit fotografie onder de aandacht brengen.

Jannes Faber vragenvuur

Jannes Faber vragenvuur

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

In het dagelijkse leven ben ik niet meer actief/beroepsmatig werkzaam, maar fotografeer ik wel dagelijks.

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Ik fotografeer met de Leica M8 uit 2006 en gebruik de Carl Zeiss Biogon 2.8/28 ZM lens.

Noot van de redactie: De Leica M8 is een bijzonder model, omdat het de eerste digitale camera is in de rangefinder M-serie. Een rangefinder is een afstandsmeter waarmee de fotograaf in staat is om de afstand te meten tussen hem en het onderwerp om de juiste scherpte te vinden.

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

De Leica M9… of toch maar meteen gaan voor de Leica M10!

Elke foto kent zijn verhaal. Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal? En waarom?

De foto van de Dutch Airshow van vorig jaar heeft een speciaal plekje. Alles schijnt te kloppen voor mijn gevoel en “gewoon” met een 35mm lens gefotografeerd op de Leica en een klein beetje gecropt. De overvliegende formatie is hier nog compleet. Even later verongelukte 1 van de vliegtuigen wat de foto nog specialer maakt.

Jannes Faber vragenvuur

Afsluitend: Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?

“There are now rules in photography…” Joel Meyerowitz (fotograaf)

Wil je meer foto’s zien van Jannes Faber of hem blijven volgen? Dat kan! Jannes is actief op Twitter, Instagram en op Flickr.

One Reply to “Vragenvuur: 10 vragen voor Jannes Faber”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.