Vragenvuur: 10 vragen voor Gilbert de Bruijn

Vragenvuur: 10 vragen voor Gilbert de Bruijn

Gilbert de Bruijn is onze gast in het vragenvuur! Gilbert zette zichzelf in de spotlights door prachtige foto’s in onze Flickr groep te plaatsen. Lees meer over Gilbert de Bruijn en bekijk zijn werk.

Hoe of wanneer ben je begonnen met fotografie?

Ik ben eind 2013 echt met fotografie begonnen door een basiscursus te doen omdat ik eigenlijk geen idee had wat ik met een spiegelreflex camera moest doen en daar van baalde.

Wat vind je het leukst om te fotograferen? En waarom?

Macrofotografie is mijn passie en kan ik uren mee bezig zijn. Honden en kinderen in een natuurlijke omgeving met avondlicht, daar krijg ik enorme voldoening van en hoop dat ik iemand daar een groot plezier mee doe.

gilbert-de-bruijn-1

gilbert-de-bruijn-4

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een jouw specifieke uitstraling?

Inspiratie is het allermoelijkst aspect van fotografie. Alles is al gedaan, niets is vernieuwend. Maar als ik dan in het natte gras lig, of natte voeten haal in de vennen en thuis de prachtige beelden bekijk weet ik weer waarvoor en waarom ik het doe. Elke keer een stapje voorwaarts.

Omdat ik van nature een “van de hak op de tak persoon ben” kun je van alles tegenkomen in mijn collectie. Ik heb niet echt een specialiteit ontwikkeld. Ik ben nu, vooral met de macro’s, aan het zoeken naar rust in mijn composities en sla dus vaker een onderwerp over omdat de omgeving niet past. Dat is wel een heel leerproces.

Wat zou je willen bereiken?

Stiekem wil ik mensen graag meenemen het veld in om te leren kijken en niet klakkeloos te klikken. Dat vooral in een 1 op 1 setting. Als ik daarnaast ook nog regelmatig honden en mensen mag fotograferen zou dat het plaatje compleet maken.

gilbert-de-bruijn-5

gilbert-de-bruijn-3

gilbert-de-bruijn-2

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

Ik werk als ICT’er bij het RadboudUmc, maar door een burn-out gaat dat veranderen. Fotografie is daarbij ook een vorm van therapie geweest.

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Veel foto’s komen tot stand wanneer ik met de hond ga wandelen in Staddijkpark te Nijmegen en dan gaat er alleen een camera en lens mee. Als ik echt op stap ga zit er het volgende in:

  • Nikon D750 met sigma 180mm macro
  • tamron 90mm macro
  • sigma 120-300 zoomlens
  • 50mm 1.4 voor portretten.

Daarnaast heb ik pas een macroflitsset waarmee weer een hele wereld open gaat. Ook de reportageflitser ontbreekt niet (erg belangrijk). Daarnaast nog twee statieven.

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

Ik heb mijn 70-200 pas verruild voor de 120-300, maar aangezien het gewicht zal er toch weer een nieuwe 70-200 f2.8 lens komen omdat deze eigenlijk niet vervangbaar is gebleken.

Elke foto kent zijn verhaal. Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal? En waarom?

Ik heb ooit een portret gemaakt van mijn hond Jive terwijl hij in het hoge gras ligt met prachtig avondlicht en toen besefte ik wat een foto kan betekenen. Emotie, herinnering en een beetje geluk.

gilbert-de-bruijn-6

Afsluitend: Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?

Leer je camera door en door kennen omdat je dit bij alle situaties kunt gebruiken. Volg workshops omdat contact met andere mensen je weer inspiratie geven. Leer van jezelf en van anderen door te kijken en dingen uit te proberen.

Wil je meer zien van Gilbert de Bruijn? 

Veel van mijn hondenwandelingfoto’s post Gilbert op Facebook. Verder is Gilbert zeer actief op flickr en is hij te vinden op andere social media. Sinds kort is Gilbert ook zijn eigen website aan het vullen, www.gilbertdebruijn.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.