Vragenvuur: 10 vragen voor Fleur Louwe

Vragenvuur: 10 vragen voor Fleur Louwe

Fleur Louwe is vandaag onze fotografe die onze 10 vragen beantwoord. Fleur Louwe concentreert zich grotendeels op paardenfotografie waar ze ontzettend goed in is, maar werkt ook in opdracht. Lees meer over Fleur en haar werk en laat je inspireren!

Hoe of wanneer ben je begonnen met fotografie?

In de zomer van 2012 ben ik begonnen met fotograferen. Er kwam een jong paard op stal en ik vond het zo’n leuk dier dat ik dacht ‘die wil ik op de foto’. Ik leende een camera en ging experimenteren. Dat jaar startte ik direct aan mijn Fotografie opleiding. Het was een gok, maar ik heb er zeker nooit spijt van heb gehad. In januari 2013 kocht ik mijn eerste eigen camera.

01

05

Wat vindt je het leukst om te fotograferen? En waarom?

Ik richt mij vooral op paardenfotografie. Zo is het ook allemaal begonnen. De liefde voor paarden is er al langer dan die voor fotografie, toen bleek dat ik dit kon combineren was er geen houden meer aan. Waar ik uit mijn eigen interesse ben begonnen hoop ik nu ook anderen te inspireren, te motiveren en natuurlijk te laten meegenieten van de mooie momenten die ik met deze dieren beleef. Wat ik erg leuk vind om te merken is dat mijn werk, naast bij de paardenmensen, ook aanslaat bij de fotografie en kunst liefhebber.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een jouw specifieke uitstraling?

Inspiratie haal ik uit de paarden zelf. Ik kijk veel naar ze, bijvoorbeeld naar hoe ze zich bewegen en hoe ze zich alleen of met soortgenoten gedragen. De meeste beelden heb ik al gezien voor ik ze gefotografeerd heb, enkel door goed te observeren. Ik kijk bewust niet naar het werk van andere fotografen die in dezelfde branche werken. Ik vind het een beklemmend gevoel dat ‘alles’ al gedaan is in de fotografie. Als ik er niet naar kijk geeft dat mij de vrijheid om dat ‘alles’ zelf uit te vinden zonder gestuurd te worden of te willen vergelijken.

Het fijne is dan ook dat ik op deze manier enkel mijn eigen stijl kan ontwikkelen zonder afgeleid te worden door wat anderen doen. Tips en feedback zijn overigens altijd welkom, ook discussiëren over mijn foto’s vind ik heerlijk. Uiteindelijk kies ik zelf altijd welke beelden ik wel of niet gebruik. Mijn eigen lat ligt vrij hoog. De foto’s die door mijn selectie komen en voldoen aan mijn eigen idee van ‘goed’, die vormen samen automatisch een bij elkaar passend en herkenbaar geheel.

04

02

Wat zijn je ambities/wat zou je willen bereiken?

Ik zou wel meer met bewegend beeld willen werken. Het lijkt mij onwijs tof om iets voor TV te doen. Meehelpen aan een fotografie gerelateerd programma bijvoorbeeld of mooie opnames maken/regisseren voor een (paarden)film.

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

Dan ben ik aan het knuffelen met de paarden. Als ik niet in de stal te vinden ben, dan ben ik aan het dagdromen in Amsterdam, mijn favoriete stad. Oja, en ik volg een opleiding. Na het MBO fotografie te hebben afgerond studeer ik momenteel aan het HBO Toegepaste fotografie en beeldcommunicatie.

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Hahaa ja.. nou.. Laat ik meteen maar bekennen dat ik überhaupt geen cameratas gebruik. Ik heb op rommelmarkten oude cameratassen gekocht, daar de binnenkant uitgehaald, ze zo gemaakt dat ik ze in mijn eigen tassen kan gebruiken en dat ik kan wisselen naar aanleiding van wat ik nodig heb en waar ik naartoe ga. Bij de paarden maakt het natuurlijk niet zoveel uit. Maar ik heb ook zeker een jaar directeuren in grote dure kantoren gefotografeerd, dan liever een nette damestas.

Wat er in zit wisselt. Ik neem nooit al mijn spullen mee. Wat ik zeker bij me heb is mijn Canon 5D mark ||| body en als ik in opdracht werk ook mijn Canon 60D body als reserve. De objectieven die ik mee neem zijn echt afhankelijk van mijn concept of de opdracht van de opdrachtgever. Voor vrij werk neem ik vaak maar een objectief mee omdat ik vooraf precies weet wat ik wil en wat de mogelijkheden zijn. Mijn tas is duidelijk voller bij opdrachtwerk. De drie objectieven die ik het meest gebruik zijn de Canon 70-200mm f 2.8, de Canon 17-40mm f4.0 en de Canon 50mm f1.8 Voor wie deze nog niet heeft, hij is voor minder dan €100 te koop en echt heel erg fijn. Aanrader!

08

03

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

Niks, zou ik de enige fotograaf zijn zonder verlanglijstje? Ik heb geen idee, ik ben helemaal blij met de spullen die ik heb.

Elke foto kent zijn verhaal. Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal? En waarom?

Dat is geen moeilijke vraag! Bij veel foto’s heb ik mooie verhalen en leuke herinneringen maar er is wel één foto die er echt boven uit steekt.

In de herfst van 2013 maakte ik deze foto. Het concept was er al langer. De grap was echter dat niemand mee wilde werken. Iedereen waaraan ik het toen heb voorgelegd zei ‘nee joh, wat gek! Nee, ik wil een andere foto’. Toen ik niemand kon vinden heb ik deze foto uiteindelijk gemaakt met Europe. Het paard waar ik zelf op rij en waar het fotograferen in 2012 allemaal mee begonnen was. Uiteraard mijn favoriete lievelingspaard, maar niet het rustigste model.

 

perfection_01
‘Perfection’

Paardenfotografie, Fleur Louwe

Toen ik de foto had heb ik hem een tijd voor mijzelf gehouden, het concept sloeg immers niet aan bij anderen. Ik was er zelf wel dolgelukkig mee en zo blij dat het gelukt was met Europe. Alleen daardoor al kreeg deze foto voor mij een bijzondere waarde. Begin 2014 stuurde ik hem in voor een internationale fotowedstrijd die per toeval aan me voorbij kwam, de FEI World Photo Grand Prix. Ik koos deze foto, omdat ik er na al die maanden nog steeds zo blij mee was. Een aantal maanden later kreeg ik bericht dat ik was geselecteerd voor de shortlist en mijn mail goed in de gaten moest houden. Nog geen week later hoorde ik dat ik gewonnen had met de complimenten van Prinses Haya erbij. Toen was ik natuurlijk ontzettend blij. maar had niet durven dromen dat deze overwinning zoveel fantastische gevolgen zou hebben.

Vanuit de organisatie is de foto de hele wereld over gegaan. De hoeveelheid publiciteit die er aan gegeven is vind ik nog steeds onwerkelijk. Van over de hele wereld wilde men de foto kopen, particulieren, magazines, bedrijven noem maar op. Er rolde de ene na de andere expositie uit en ik kon de opdrachten niet meer bijhouden. De eerste expositie was in Normandië, daarna in Las Vegas, Monaco, Rio de Janeiro en meerdere keren in Nederland.
Ik krijg nog steeds veel aanvragen voor de foto, van alles wat deze foto heeft opgeleverd kan ik nu mijn HBO opleiding betalen.

Veel mensen willen nu eenzelfde foto van hun paard, nu wel haha, dan zeg ik altijd: nee, dat is iets tussen Europe en mij 😉 ’. Ik zie ons nog staan op een zaterdagochtend, na een foto of 15 had ik hem en daar blijft het bij.

Voor mij is Europe een heel bijzonder paard, soms vraag ik me af of de foto’s beter worden door onze band, ik vind bij hem iets wat onbeschrijfelijk is. Voor zover het wel vast te leggen is deel ik het graag met iedereen.

Afsluitend: Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?

Sta altijd achter je eigen fotografie, maak wat je mooi vindt, kies een onderwerp dat je raakt en laat je niet afleiden door anderen. Ik hoorde aan het begin regelmatig ‘Paarden zijn om op te rijden, niet om te fotograferen’. Toen lachte ik er al om, nu nog! Iedereen heeft een menig, kies voor jouw eigen geluk en het zal je lukken.

Laat Fleur Louwe wat je van het verhaal en foto’s vindt door een reactie achter te laten op dit bericht of op Facebook. Je kunt Fleur Louwe volgen via haar website, Facebook en Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.