Vragenvuur: 10 vragen voor Carolien Cadoni

Vragenvuur: 10 vragen voor Carolien Cadoni

Carolien Cadoni, een fotograaf met haar eigen stijl en een persoonlijke touch. Foto’s waarbij je heerlijk kunt wegdromen. Wij nodigen Carolien van harte uit voor ons vragenvuur. Lees je mee?

Hoe of wanneer ben je begonnen met fotografie?

Mijn vader fotografeerde vroeger als hobby. Hij had zelfs een doka waar hij zelf foto’s ontwikkelde. Ik vond dat toen al heel erg interessant en mocht ook regelmatig foto’s maken met de Pentax van mijn vader. Later kreeg ik mijn eigen spiegelreflexcamera, een Minolta. Ik heb verder geen cursus gevolgd.

Wat vind je het leukst om te fotograferen? En waarom?

Ik vind het geweldig om ’s morgens heel vroeg, als iedereen nog op bed ligt, naar buiten te gaan en bij zonsopgang foto’s te maken. De natuur is dan zo mooi! Vaak gaat mijn dochter Esmée mee, die staat dan ook vaak op mijn foto’s. Zij zorgt ervoor dat mijn foto’s heel persoonlijk worden. Dat zij ook als hobby fotografie heeft maakt het extra leuk. De laatste tijd ben ik ook meer bezig met stillevens. Heel wat anders, maar ideaal voor grijze dagen. Het licht is dan perfect. Ik fotografeer niet met kunstlicht of flits, maar met het natuurlijke licht wat door het raam naar binnen komt.

Vragenvuur Carolien Cadoni
Vragenvuur Carolien Cadoni

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een jouw specifieke uitstraling?

Van een site als Flickr haal ik veel inspiratie. Het heeft mij veel geleerd, omdat bij de foto’s vaak staat welke instellingen er gebruikt zijn. Ook om anders te kijken en niet alleen staand foto’s te maken… ga eens op de grond liggen voor een hele andere hoek. Dat maakt dat een foto toch heel anders wordt. Het feit dat mijn dochter vaak op de foto staat geeft het misschien wel iets specifieks. Ik vind zonnestralen in het bos prachtig en voor mij worden die nog mooier met mijn dochter erbij.

Vragenvuur Carolien Cadoni

Wat zijn je ambities/wat zou je willen bereiken?

Ik vind het ontzettend leuk om af en toe opdrachten te hebben. Gezinnen, kinderen fotograferen, maar ook evenementen die hier in de regio plaatsvinden fotografeer ik vaak. En ik heb tweemaal een bruiloft mogen fotograferen. Natuurlijk mooi dat mensen dat vertrouwen in je hebben. Ik weet niet of het echt mijn ambitie is…. het maakt me eigenlijk niet zoveel uit, als ik maar foto’s kan maken.

Vragenvuur Carolien Cadoni

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

Ik heb een man en twee kinderen; een dochter van 20 waarmee ik dus mijn hobby deel en een zoon van 17 die weigert om te poseren ;-). We hebben een eigen zaak waar ik regelmatig te vinden ben.

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Dat verschilt. Sowieso mijn camera natuurlijk (Sony fullframe slt-a99) met mijn lens voor alle omstandigheden (24-70mm F2.8). Daarnaast neem ik een 85mm F1.4 of 50mm F1.4 mee als mijn dochter mee gaat. Die gebruik ik ook vaak voor mijn stillevens. Sinds een tijdje ben ik de trotse eigenaar van een 70-200 mm F2.8 lens. 

Omdat mijn camera met lens erg zwaar is gebruik ik op vakantie vaak mijn systeemcamera van Sony. Toch wat handzamer als je de hele middag op pad bent. Als het even kan gaat mijn spiegelreflex mee. 

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

Eigenlijk niets. Ik heb natuurlijk al een breed assortiment en heb voor elke situatie wel een passende lens die ik kan gebruiken.

Elke foto kent zijn verhaal. Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal? En waarom?

Nou, mooi verhaal… We wilden vorig jaar graag naar tulpenvelden en bij ons in de buurt was niets te vinden. Mijn man fietst veel op de racefiets en die zag tijdens een toertocht velden met tulpen in Uithuizermeeden. Mijn dochter en ik zijn er naar toe gereden (toch bijna een uur rijden maar we hebben het er voor over). Prachtige foto’s kunnen maken maar achteraf wel hele dure… er kwam namelijk nog een boete achteraan :-(. 

Vragenvuur Carolien Cadoni
Vragenvuur Carolien Cadoni

Afsluitend: Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?

Leer je camera kennen. Niet op de automatische stand fotograferen maar spelen met de mogelijkheden van je camera. Kijk wat het met je foto doet als je andere diafragma’s gebruikt bijvoorbeeld. Kijk wat een foto doet in zwart/wit. Maak gebruik van natuurlijke licht. Ik gebruik eigenlijk nooit een filits of studiolampen. Bedenk je dat je ook kunt fotograferen in de mist, met regen of met tegenlicht. En een onderwerp hoeft niet altijd in het midden, speel met de compositie. En ik fotografeer altijd in RAW, dit geeft me meer controle over het eindresultaat.

Wil je meer zien van Carolien Cadoni?

Haar foto’s zijn te vinden op haar Flickr pagina: https://www.flickr.com/photos/cadoni en op instagram: https://www.instagram.com/caroliencadoni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.