Vragenvuur: 10 vragen voor Bart Harmsen

Vragenvuur: 10 vragen voor Bart Harmsen

In dit nieuwe vragenvuur laten we Bart Harmsen aan het woord! Bart is stormchaser en is niet bang voor een zuchtje wind en een spatje regen.

Hoe of wanneer ben je begonnen met fotografie?

In 2005 ben ik begonnen met fotograferen. Er viel een dik pak sneeuw tijdens de winter dat jaar. Dat fascineerde mij zo dat ik al dit moois op beeld ben gaan vastleggen. Daarna heb ik dat nooit meer losgelaten en is het allemaal uitgegroeid tot een ware passie!

Wat vind je het leukst om te fotograferen? En waarom?

Daar hoef ik niet lang over na te denken, dat is natuurlijk extreem weer! Dit doe ik sinds dat ik mijn rijbewijs heb behaald in 2009. Sindsdien jaag ik met andere fanatieke en gepassioneerde stormchasers op extreem weer. Het is geweldig om te zien wat voor een kracht en schoonheid moeder natuur teweeg kan brengen. Dit geeft mij een geweldige kick om dit adembenemend mooie schouwspel onder ogen te komen.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een jouw specifieke uitstraling?

Ik kan niet direct aangeven waar ik mijn inspiratie nu precies vandaan haal. Wat betreft landschapsfotografie is het meer een gevoel wat ik heb bij een bepaalde plek, locatie,of onderwerp. Aan de hand daarvan borrelen er vaak tal van ideeën in mij op! Sinds een tijd ben ik in het bezit van een complete LEE filterset. En ik moet zeggen dat ik daar indrukwekkende resultaten mee heb gezien. Het bied mij als landschapsfotograaf veel meer mogelijkheden.

Wat zijn je ambities/wat zou je willen bereiken?

Het lijkt me erg leuk als ik wat meer kan bereiken met voornamelijk mijn stormchase fotografie. Dit is natuurlijk een tak van de fotografie die maar weinig mensen beoefenen en daar zo gepassioneerd in zijn. En zo op deze manier ook wat meer naamsbekendheid te genereren.

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

Naast het fotograferen heb ik ook nog een sociaal leven. Voetballen, fitness en mijn vriendin maken het plaatje compleet.

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Normaal gesproken is deze gevuld met:

  • Canon 5D MKlll
  • Canon 16-35 F2.8
  • Canon 24-70 F2.8 ll
  • Canon 70-200 F2.8 ll IS USM
  • Canon teleconverter x2
  • Lee filterset (Big stopper/ND grad filters/Polar filter)

Als ik bijvoorbeeld ga stormschasen gaat de complete inhoud mee. Maar tijdens mijn vakantie op Vlieland heb ik de telelens thuis gelaten vanwege het gewicht. Geheel afhankelijk van wat ik ga doen en hoe ik ga fotograferen dus.

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

Op dit moment zijn er geen wensen.

Elke foto kent zijn verhaal. Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal? En waarom?

Dat is denk toch wel 10 juli 2010 in mijn begintijd van het stormschasen. Die dag hebben wij voor het eerst een supercell onderschept (zwaarste type onweersbui). Het was een tropische dag waar de temperaturen ruim tot boven de 30º C opliepen. Die avond moest de kou worden verdreven door pittige onweersbuien. Dat hebben we geweten. We kwamen uiteindelijk uit in Nistelrode waar we de bewuste bui ‘vingen’. Het kwam tot grote hagelstenen tot 6cm, zware windstoten en veel onweer. De temperatuur daalde in een korte tijd wel 15º C van +30º C naar ca. 15º C. Kort daarna kwam het daadwerkelijke koufront door en door de extreme temperatuurdaling ontstond er grondmist! Een unieke setting met grondmist op de voorgrond en op de achtergrond een prachtige shelfcloud die opdoemde.

Afsluitend: Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?

Doe dat gene waar jij het meeste voor voelt. Als je veel gevoel voor een bepaalde soort van fotografie zal zich dat uiten in het beeld. Probeer je zelf uit te dagen, sta op en voor kritiek en natuurlijk veel op pad met de camera! Om beter te worden moet je fouten maken, alleen zo wordt je beter! Dus geef het niet meteen op.

Wil je Bart Harmsen blijven volgen? Volg Bart dan op Flickr! Daar zal Bart zijn foto’s blijven posten. Zelf ook deelnemen aan het vragenvuur? Stuur je portfolio op naar info@defotoblogger.nl en wie weet sta jij binnenkort ook in de spotlight!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.