In Fotografie tips, Inspiratie door fotografen

In dit vragenvuur laten we Anne van de Beek aan het woord, ook bekend als A-Typist. Anne fotografeert dagelijkse taferelen en maakt die bijzonder door ze op een bepaalde manier vast te leggen.

Hoe of wanneer ben je begonnen met fotografie?

Al heel jong had ik een eigen analoog cameraatje van mijn ouders gekregen. Ik weet nog dat ik toen al bewust nadacht over dingen als compositie. Ik maakte geen gewone vakantiekiekjes; ik probeerde er echt iets bijzonders van te maken. Op de middelbare school kocht ik zelf een digitale compactcamera en daarna een bridgemodel waarmee ik al begon te oefenen met halfautomatische standen.

Ik ging film- en televisiewetenschappen studeren, wat een hele theoretische studie is. Ik besloot een digitale spiegelreflex te kopen, zodat ik ook praktisch gezien met beeld bezig kon zijn. Dat was het begin van serieus fotograferen. Ik leerde de manuele stand kennen (door over fotografie te lezen, maar vooral door te oefenen) en ik leerde mezelf met Photoshop werken.

Wat vindt je het leukst om te fotograferen? En waarom?

Ik hou van patronen, structuren, tegenstellingen en details. Die kom ik meestal tegen in de natuur. Gewoon om de hoek in het park bijvoorbeeld. Ik vind het leuk dat ik al meer dan 100 keer door hetzelfde park ben gelopen, maar dat ik nog steeds nieuwe dingen tegenkom.

Anne van de Beek vragenvuur

Tegenstelling tussen de stekelige brandnetel en het zachte veertje.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een jouw specifieke uitstraling?

Het boek Fringe Phenomena van André Thijssen leerde ik pas kennen toen ik al bezig was met fotografie, maar is wel een grote inspiratiebron geworden. Hij doet eigenlijk waar ik mijn fotografie ook voor inzet: dagelijkse taferelen bijzonder maken door ze op een bepaalde manier op de foto te zetten.

Anne van de Beek vragenvuur

Foto gemaakt tijdens een workshop, waarin we op zoek gingen naar Fringe Phenomena.

Wat zijn je ambities/wat zou je willen bereiken?

Ik heb in 2016 mijn foto’s op een product af laten drukken en dat zou ik wel vaker willen doen. Ik maak liever eigen werk dan dat ik in opdracht fotografeer, dus ik zou graag mijn eigen werk willen verkopen; bijvoorbeeld door er producten van te maken.

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

Het grootste deel van de tijd ben ik helaas ziek. Ik heb chronische migraine en heb momenteel te maken met de gevolgen van een gedeeltelijk mislukte operatie. Dat zijn overigens ook dingen waar ik inspiratie uit haal. Het klinkt misschien gek, maar van beperkingen word ik creatiever. Als ik mijn huis niet uit kan maak ik bijvoorbeeld conceptuele foto’s met voorwerpen die ik in huis heb. De poppetjes op onderstaande foto zijn zoutvaatjes.

Anne van de Beek vragenvuur

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

Als ik op pad ga met het doel om te fotograferen neem ik mijn Sony Nex 5R mee. Na mijn digitale spiegelreflex ben ik overgestapt op systeemcamera’s en dat bevalt me goed. Standaard heb ik daar een Sony 30mm f/3.5 Macro op zitten. Daar kan ik eigenlijk alles mee voor het soort fotografie dat ik beoefen. Als ik verwacht dat ik wil kunnen zoomen heb ik nog twee lenzen die 18-200 mm kunnen dekken, maar eigenlijk merk ik in de praktijk dat ik die nauwelijks gebruik.

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

  • Een fullframe systeemcamera
  • 50mm-lens voor de Sony Nex
  • Accessoires van betere kwaliteit, zoals een beter statief en flits

Elke foto kent zijn verhaal. Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal? En waarom?

Esthetisch gezien geen hele mooie foto, maar ik vind de kwetsbaarheid van het kleine eendje tegenover de gretige tijger intrigerend. Het doet me denken aan hoe klein je als mens bent in de grote, boze wereld.

Anne van de Beek vragenvuur

Ik was met een vriend in Blijdorp. Het was rustig, maar voor het tijgerverblijf stond een hele rij mensen. Er bleek een klein eendje in de gracht te zwemmen en de tijger had hem in het vizier. Toen we later terugkwamen was het eendje weg. Of hij gered was door medewerkers van de dierentuin of dat de tijger zijn hapje gekregen had? We zullen het nooit weten.

Afsluitend: Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?

Kijk naar de wereld alsof je door je camera kijkt. Zo ontdek je dingen waar je normaal gesproken voorbij zou lopen. Daarna kun je er met je camera een bijzonder plaatje van maken door compositie, kadrering, perspectief of ook door nabewerking.

Wil je meer van Anne van de Beek? Dat kan op haar website en via facebook en instagram.

Anne van de Beek vragenvuur

Anne van de Beek vragenvuur

Recommended Posts

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search