Vragenvuur: 10 vragen voor Patrick van Wolferen

Vragenvuur: 10 vragen voor Patrick van Wolferen

In dit vragenvuur komt Patrick van Wolferen aan het woord, Patrick deelt al enige tijd zijn bijzonder mooie foto’s via Flickr in onze Flickr groep. Dit levert hem deze eervolle vermelding op bij DeFotoblogger.

Hoe of wanneer ben je begonnen met fotografie?

20 jaar geleden kochten mijn vrouw en ik een spiegelreflex, nog een analoog. Eigenlijk nooit iets mee gedaan, omdat we gewoonweg niet snapte hoe dit allemaal werkte. Daarna een lange tijd filmpjes gemaakt, vooral van onze dochter. Alleen dit was het niet voor mij. Dus een compactcamera gekocht. Daar heel veel meegedaan.

Onze Border-collie pup “Noortje” hier 9 maandjes oud 1/3200 sec F2,8 iso 125 105mm
Onze Border-collie pup “Noortje” hier 9 maandjes oud
1/3200 sec F2,8 iso 125 105mm

Alleen wat ik wilde, lukt niet goed genoeg. In 2010 een Nikon D3300 gekocht, en een cursus gevolgd. Maar in 2011 ben ik, wat nu mijn (foto)maatje Dave Zuuring tegen gekomen. Van hem veel geleerd in de praktijk. Vaak samen erop uit. En mede door hem ook weer andere fotografen ontmoet. En sta ik waar ik nu sta. Maak voor onze carnavalsvereniging foto’s tijdens de pronk en zit in het bestuur van jeugdcarnaval en maak van het gehele seizoen de foto’s.

Wat vindt je het leukst om te fotograferen?

In de natuur fotograferen, al dan niet macro. Het is er vaak lekker rustig, heerlijk de stilte soms. Ben mede hierdoor de natuur nog meer waarderen. Het geeft ons zoveel…….helaas wordt er niet zuinig mee omgegaan. En het fotograferen van lange sluitertijden, tijdens blue hour. De kleuren zijn zo intens hierin.

Vlinder op een Cosmos in de tuin van mijn schoonvader in Frankrijk 1/1000 sec F4,5 iso 80 105mm
Vlinder op een Cosmos in de tuin van mijn schoonvader in Frankrijk
1/1000 sec F4,5 iso 80 105mm

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Door te kijken naar andermans foto’s. Of dit nu op Flickr is, zoom.nl of Facebook. Maar ook de diversen maandbladen. En wat mijn specifieke uitstraling is weet ik eerlijk gezegd niet. Doe veel op gevoel en wellicht spreekt dit anderen aan.

Wat zijn je ambities/wat zou je willen bereiken?

Ambitie die ik heb is om mezelf steeds meer te verbeteren. Kwalitatief nog betere foto’s maken. En dat ik anderen kan laten mee genieten in mijn wereld van fotografie.

Herfstwandeling Plankenwambuis-Ede 2 sec F9,0 iso 100 56mm
Herfstwandeling Plankenwambuis-Ede
2 sec F9,0 iso 100 56mm

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?

Naast vader van 1 dochter en echtgenoot werk ik sinds 1999 als account manager in de regio Arnhem/Nijmegen eo. Leuk werk, en kom op veel plekjes waar ik in mijn vrije tijd terug ga om er foto’s te gaan maken.

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?

  • Een Nikon D750
  • Nikkor 24-70
  • Nikkor 14mm groothoek
  • Nikkor 50mm
  • Sigma 105mm macro

Verder diversen filters, afstandsbediening, waterpas, vuilniszak (als je op de grond moet liggen voor macro werk). Niet in de tas maar uiteraard een statief van Manfrotto.

Porsche Centrum Gelderland 1/13 sec F4,5 iso 64 80mm
Porsche Centrum Gelderland
1/13 sec F4,5 iso 64 80mm

Wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

Een 80-300 mm. Omdat ik veel foto’s maak tijdens de carnaval wil ik op een afstandje foto’s gaan maken. Veel mensen doen gek, duiken weg als een camera zien.

Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal?

Deze foto van de Branderburger-Tor heb ik gemaakt in 2015. Samen met mijn vrouw en dochter een city-trip doen. En ik had me al ingelezen en diversen foto’s bekeken en wist wat ik wilde gaan doen. De dames gingen shoppen, had ik een moment voor mezelf om deze foto te kunnen maken.

Branderburger-Tor 10 sec F13 iso 100 16mm
Branderburger-Tor
10 sec F13 iso 100 16mm

Ben aan de achterkant gaan staan tijdens het blauwe uurtje, uiteraard mijn statief mee om een lange sluitertij te kunnen maken. Ik was lekker bezig toen er een andere fotograaf bij me kwam staan. Was echt aan het prutsen met z’n camera op de rand van een laag verkeersbord. Dit lukte uiteraard niet en omdat ik mijn foto toch al gemaakt had heb ik mijn statief even aan deze man uitgeleend. Sta je te praten, blijkt de man afkomstig te zijn uit Brazilië. En daar sta je dan in Berlijn met een Braziliaan te kletsen over je passie.

Wat wil je nog als tip meegeven?

Kijk naar andermans foto’s en de bijbehorende instellingen erbij. Hier kun je veel van leren. En je krijgt hiervan ook ideeën. En dan gaat het niet om precies dezelfde foto te maken, maar je eigen draai eraan te geven. En ga met andere op stap, stel vragen dan krijg je ook veel info. En daarbij kun je vriendschappen sluiten en wel zo gezellig, toch…!

Waar kunnen we je werk terugvinden?

Ik ben te vinden op Flickr onder Patrick van Wolferen en via mijn website: www.petje-fotografie.nl. Facebook ben ik wel aanwezig, maar niet heel actief.

Wil je ook meedoen aan het vragenvuur van DeFotoblogger? Stuur dan je portfolio met minimaal 10 foto’s naar info@defotoblogger.nl en wie weet word jij gefeatured op onze website!

2 Replies to “Vragenvuur: 10 vragen voor Patrick van Wolferen”

  1. Super leuk om te lezen en tof dat ik er zelfs in vermeld wordt ☺️ Je doet lekker jouw ding en iedere keer weer beter merk ik, met als hoogtepunt voor mij kijkende naar je all Round fotografie die mooie foto van het huwelijkse paar!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.