In Fotografie tips

In dit vragenvuur is Sam Nijholt aan het woord, blogger bij DeFotoblogger.nl. Hij geeft dit keer antwoord op onze 10 vragen.

Hoe of wanneer ben je begonnen met fotografie?
Ik ben vroeger altijd slechtziend geweest en via een camera kon iets beter zien. Ik maakte dan natuurlijk ook wat foto’s en kwam erachter dat ik dat eigenlijk toch eigenlijk wel leuk vond om te doen. In 2014 ben ik na een operatie aan mijn ogen volledig genezen. Ik ben sindsdien alleen maar door gegaan met fotografie en ben mij er toen ook steeds meer in gaan verdiepen.

Exif: 1/80 sec. f/4 60mm iso 100

Exif: 1/80 sec. f/4 60mm iso 100

Wat vindt je het leukst om te fotograferen? En waarom?
Het liefst fotografeer ik dieren en de natuur, dit omdat de natuur onvoorspelbaar is, je kunt daarom ook nooit dezelfde foto maken in de natuur. Je kunt wel dezelfde compositie gebruiken maar het licht verandert altijd. En bij landschappen is dat zelfs nog veel mooier omdat je daar vaak ook met dingen zoals wind, regen en wolken te maken hebt. De wind staat vaak anders en zo krijg je ook ander licht.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan en hoe zorg je voor een jouw specifieke uitstraling?
Ik haal m’n inspiratie van een aantal fotografen die ik volg op social media dat zijn vaak natuurfotografen die veel met dieren in de sneeuw werken, door de sneeuw springt het dier er echt uit (bijvoorbeeld een eekhoorn die heeft een donkere kleur en veel kleur in de ogen, die valt heel erg op in de sneeuw). Maar ook van filmmakers, dat kunnen filmmakers zijn die ik volg op social media maar het kan ook van een reclame zijn. Het is vaak de manier van filmen die ik heel mooi vind om te zien.

Exif: 1/100 sec. f/1.8 50mm iso 800

xif: 1/100 sec. f/1.8 50mm iso 800

Exif: 1/500 sec. f/7.1 18mm iso 100

Exif: 1/500 sec. f/7.1 18mm iso 100

Wat zijn je ambities/wat zou je willen bereiken?
Ik zou heel graag midden in de natuur wonen. Daar heb ik geen last van dingen zoals lichtvervuiling maar ook kan je een betere band creëren met de dieren in de omgeving. Dit geeft een fijner gevoel voor zowel mens en dier.

Wat doe je in het dagelijkse leven als je niet aan het fotograferen bent?
Ik zit op dit moment in m’n laatste jaar van de middelbaren school en daarna wil ik een opleiding Bos- en Natuurbeheer gaan volgen. Daar ben ik veel buiten. Dat kan met de camera zijn maar ook om even rustig te wandelen in het bos. En naast fotografie heb ik nog meer hobby’s (Handboogschieten, Smeden, Werken met dieren) die nemen ook veel tijd in beslag dus bezig blijf ik wel.

Wat zit er allemaal in je cameratas als je op pad gaat?
Ik heb standaard mijn 55-250mm lens, de Canon EOS 700D en een statief mee. Als ik landschapsfoto’s ga maken in daglicht neem ik de kitlens mee (18-55mm). Maar ga ik in de nacht foto’s maken neem ik een 50mm lens mee omdat die meer licht doorlaat en dat heel handig is bij astrofotografie. Vaak heb ik dan ook een paar oordoppen mee en mijn telefoon zodat ik in de tussentijd wat muziek kan luisteren. Bijvoorbeeld als ik bezig ben met het maken van astrofoto’s. Het creëren van een astrofoto kost veel tijd en vaak maak ik dan ook heel veel foto’s om die vervolgens te stacken. En met een beetje muziek gaat de tijd altijd een beetje sneller.

Exif: 1/250 sec. f/5.6 179mm iso 640

Exif: 1/250 sec. f/5.6 179mm iso 640

En wat staat er nog op het verlanglijstje qua apparatuur?

  • Canon EF-S 60mm macro objectief
  • Canon EF 24-70 mm
  • Canon 70-200 mm
  • Een stevig reis statief

Elke foto kent zijn verhaal. Welke foto uit je portfolio heeft het mooiste verhaal? En waarom?
Ik heb een keer een foto gemaakt van een kikker in de achtertuin. Deze foto heb ik gemaakt toen ik nog slechtziend was en die is nog steeds een van mijn lievelings foto’s. Ik ben er ook 8ste mee geworden bij fotowedstrijd.eu en dat gaf mij een heel goed gevoel, ook omdat ik de jongste deelnemer was.

Exif: 1/320 f/6.3 iso 640

Exif: 1/320 f/6.3 iso 640

Afsluitend: Wat wil je de hobby, amateur of beginnende fotograaf nog als tip meegeven?

Blijf doen wat je leuk vindt en blijf veel oefenen. Ik en waarschijnlijk heel veel fotografen hebben heel veel fouten gemaakt tijdens het fotograferen en dat is niet erg want door die fouten leer je weer. Dus blijf gewoon doen wat je leuk vindt en wees niet bang om iets nieuws te proberen.

Sam is natuurlijk ook te vinden op social media op facebook, instagram en twitter.

Exif: 1/500 sec. f/6.3 18mm iso 100

Exif: 1/500 sec. f/6.3 18mm iso 100

Exif: 1/100 sec. f/1.8 50mm iso 800

Exif: 1/100 sec. f/1.8 50mm iso 800

Exif: 15 sec. f/3.5 18mm iso 1600

Exif: 15 sec. f/3.5 18mm iso 1600

Exif: 1/500 sec. f/5.6 55mm iso 3200

Exif: 1/500 sec. f/5.6 55mm iso 3200

Exif: 1/50 sec. iso 400

Exif: 1/50 sec. iso 400

Exif: 1/50 sec. f/4.5 34mm iso 1600

Exif: 1/50 sec. f/4.5 34mm iso 1600

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

Dit is een RAW afbeelding waarbij je de top van de Sacre Coeur in zijn geheel ziet