Voorbereid gouden uur foto’s maken

Voorbereid gouden uur foto’s maken

Foto’s maken tijdens het gouden uur van fotografie, word ook wel eens het magische uur genoemd. Het levert foto’s op van een bepaalde allure, die heerlijke zachte gloed wat ze uitstralen kan juist zo romantisch kan overkomen. De gloed waar ik het over heb ontstaat doordat de zon niet zo fel schijnt ten opzichte van bijvoorbeeld de zonneschijn van midden op de dag.

Je kent het wel het zachte licht van de zon die opkomt over een weiland met daar de dauw van de afgelopen nacht nog zichtbaar op. Of een mooie zomerse gloed in de lucht tijdens de warme zwoele avonduurtjes over de stad.

Gouden uur over de Ponte Vecchio, Florence
Gouden uur over de Ponte Vecchio

Net als andere fotografen ben ook ik regelmatig op zoek naar deze magische momenten op de dag. Zo gebeurt het regelmatig dat ik in de auto zit naar het werk en dan geniet van de omgeving (ik heb het genoegen over de Veluwe te mogen rijden) en denk hier moet ik een foto van nemen! En dan kom ik weer tot de conclusie dat ik geen camera bij mij heb, anders dan mijn smartphone. Een smartphone kan ook leuke foto’s maken van het gouden uur maar het is toch niet de kwaliteit die ik voor ogen had bij een zwoele gouden uur foto :-).

Wat is het gouden uur eigenlijk?

Het gouden uur is het moment (ongeveer een uur) voordat de zon ondergaat of op komt.

Om optimaal gebruik te maken van het gouden uur moet je voorbereid op pad gaan! Planning is hierbij heel erg belangrijk, weet waar je wilt gaan fotograferen en zorg er dan voor dat je de juiste apparatuur/ spullen bij je hebt. En niet geheel onbelangrijk kom ruim op tijd, want het gouden uur komt en gaat voordat je er erge in hebt!

"Dust On The Way.." Door Elena Shumilova:
“Dust On The Way..” Door Elena Shumilova:

Harde schaduwen…

Als je overdag in de volle zon fotografeert dan kun je te maken krijgen met zogenaamde ‘harde’ schaduwen. Tijdens het gouden uur is het licht ‘zachter’ en daardoor ontstaan er aanzienlijk minder harde schaduwen. De hardheid van de schaduw gaat eruit doordat de schaduwen die zeker wel aanwezig zijn langer worden en minder “zwart” ogen.

Hoe kan jij gebruik maken van het gouden uur?

Bedenk eerst waar je wilt gaaf fotograferen, zoek je locatie eventueel op via google maps. Een andere handige tool is de website van golden-hour.com. Deze website geeft aan hoe het verloop in de dag is. Ook geeft de kaart aan wanneer je op “plaats” klikt wanneer het beste moment van fotografie in de plaats die je hebt geselecteerd. Wil je alvast vooruit plannen dan is de kalenderfunctie een uitkomst. Ga je met je muis over de gele balken dan zal er een pop-up naar voren komen met daarin de tijd dat het gouden uur start en stops. Zo nu weet je wanneer je waar klaar moet staan.

Golden Hour door Abdul Kudus
Golden Hour door Abdul Kudus

Vind je dit een leuk artikel vergeet deze dan niet te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.