Vintagelenzen, wat kan je er mee doen?

Vintagelenzen, wat kan je er mee doen?

In dit 2de artikel van Jeanet Groenewoud verteld ze meer over vintagelenzen. Vintage is een chique woord voor tweedehands, eigenlijk erg toepasselijk want vintagelenzen zijn tweedehands lenzen uit de analoge tijd en soms ogen ze erg chique op je moderne camera.

Toen ik een tijdje terug foto’s had gezien van een kennis met een vintagelens de domiplan van de Meyer optik Gorlitz fabriek uit Duitsland, schafte ik zelf ook zo’n lensje aan en was enorm verrast door de zachtheid van de opnames. Daarna las ik over de Helios en was de stap gauw gezet om ook zo’n lens aan te schaffen. Daarna ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in de oude lenzen en hun eigenschappen en leek het me leuk om ook hier een blog over te schrijven.

koevinkje-vintagelenzen

Eigenlijk worden deze lenzen al jaren gebruikt, maar werd er geen aandacht aan besteed en tegenwoordig is er een ware hype aan het ontstaan met name met het gebruik van de Helios lens.

Je kunt dus fotograferen met vintagelenzen door middel van het gebruik van een passende adapter op je moderne DSLR, systeemcamera of mirrorless camera. Je kunt ook een tussenring gebruiken voor met name macro, en bij de Nikon is het verstandiger om deze te gebruiken. Dit omdat bij de Nikon de afstand naar de spiegel kleiner is en de mogelijkheid bestaat dat de lens tegen de spiegel aankomt.

Waar moet je op letten?

Er zijn goede adapter voor om dit te voorkomen. Wanneer je met een tussenring werkt krijg je nog meer zachtheid in je opnames. De lenzen werken allen handmatig en je zult dus je diafragma moeten in stellen door te draaien aan de lens, wel is het mogelijk om via de AV-stand de sluitertijd in te stellen. Vintagelenzen hebben elk hun eigen kenmerk en zo heeft de Helios uit Rusland een mooi bokeh en zachtheid, de Helios is een 58mm lens f2-f16. In de lens zit een optische constructiefout wat er voor zorgt dat de onscherpte (bokeh) een swirl (draai) heeft. De Helios is een kopie van de Carl Zeiss biotar lens.

little-flowers-vintagelenzen

De Pentacon f1.8 is een 50 mm licht sterke lens lens en geeft een hele mooie zachtheid bij gebruik van de f1.8 en is dus erg mooi te gebruiken voor onder andere paddenstoelen.

Wanneer je een Vintage lens wilt aanschaffen let dan op de mount van de lens. De mount is de aansluiting (onderste gedeelte) van de lens. Een gangbare aansluiting die goed te gebruiken is, is de mout 42mm. Deze zaten vroeger veel op Praktika camera’s. En deze mounts kunnen goed gebruikt worden op de moderne DSLR’s van Canon, Nikon en Sony en de spiegelloze camera’s. De adapter ring die je dan moet kopen is ook een m42 lensadapter.

softness-all-around-me-vintagelenzen

Manueel scherpstellen

Zoals ik al zei werkt de lens manueel, je stelt zelf de lens in op je diafragma voorkeuze getal en de scherpstelling is ook manueel. Je dient dus goed na te denken over de afstand en de scherptediepte. Door het naar voren of achteren te bewegen ten aanzien van je onderwerp zie je ook wat dat doet, en wanneer het onderwerp scherp is.

Het verkrijgen van bokeh gaat niet vanzelf, ook hierbij is de afstand en het licht bepalend. Door te zorgen dat er licht achter je onderwerp is, verkrijg je bokeh. Wanneer je beschikt over een lifeview scherm is dat handig om dat ook hierbij te gebruiken.

Het fotograferen met oude objectieven heeft zo zijn voordelen;

 • Ten eerste kun je goedkopen vintagelenzen kopen (al zijn de prijzen de laatste tijd enorm gestegen nu er een golf van interesse blijkt te bestaan voor deze lenzen en dan met name voor de Helios).
 • Ten tweede de lenzen hebben een hoog aantal diafragma bladen, vooral de hele oude lenzen beschikken soms wel over 14 lamellen. En hoe meer lamellen hoe ronder de bokeh. Een mooi voorbeeld hiervan is o.a de Meyer optik Gorlitz Trioplan 100mm f2.8 een zeer gewild object waarvoor zeer hoge prijzen worden betaald.Onlangs heeft dezelfde fabriek de lens opnieuw uitgebracht en de prijs voor deze lens nieuw is €1.500,-.
 • Oude lenzen kunnen een mooie flare geven wat vooral goed zichtbaar is bij tegenlicht opnames.

De laatste tips

 • Let bij aanschaf van een Vintage lens op de aansluiting (de Mount) van de lens.
 • Zijn de diafragmabladen schoon draaien ze soepel
 • Draait de focusring goed soepel
 • En of de lens schoon is van stof en of schimmel.

Ga eens op zoek naar zo’n mooie oude lens en laat je verassen door het moois wat ontstaat als je door je zoeker van de camera kijkt! Maar pas op! Want het is verslavend!

7 Replies to “Vintagelenzen, wat kan je er mee doen?”

  1. Hallo Ferdinand , ik wist niet of ik reclame in het artikel mocht maken dus heb ik dat niet beschreven.
   Maar in vrijwel de meeste Fotografie zaken kun je deze adapters vinden , en bij twijfel zou ik toch even informeren welke je nodig hebt bij je camera.
   Je mag me ook mailen via mijn website contact formulier . gr Jeanet

 1. Ik fotografeer al een paar maanden met vrijwel alleen de Helios 44m2 f2 die ik voor €15 kocht, en laat daarmee mijn 56mm f1.2 Fujinon-lens van €1000 liggen… Wat een heerlijke bokeh! En manueel scherpstellen is zeker leuk om jezelf aan te leren.

  1. Hallo Matthijs
   Ik ben al een tijdje op zoek naar een Helios lens voor mijn Canon 80D.
   Waar heb jij de jouwe met adapter gekocht?
   Gr Lia

 2. Hallo Mathijs Jonker.
  Waar heb jij de Helios lens en toebehoren gekocht?
  Ik ben al een tijdje op zoek voor mijn Canon 80D.
  Gr Lia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.