Maandag motivatie: vind je fotografie muze met deze tips

Maandag motivatie: vind je fotografie muze met deze tips

Heb je het gevoel dat je vast zit? Maak je elke keer dezelfde foto en begin je dit saai te vinden? Maak je geen zorgen, dit overkomt ons allemaal! Soms heb je net even dat zetje in de rug nodig om weer creatief te worden. Hier zijn een paar tips om inspiratie te krijgen cq je muze weer terug te vinden.

Wat is een muze

Allereerst gaan we even terug naar het begrip “muze”. Wat betekent dit nu eigenlijk en wat is de oorsprong van dit begrip? De muzen waren de Griekse godinnen van de kunst en de wetenschap. De oppergod Zeus was vader van in totaal 9 muzen:

  • Clio: muze van de geschiedschrijving;
  • Erato: muze van het lied;
  • Euterpe: muze van het fluitspel;
  • Kalliope: muze van de filosofie;
  • Melpomene: muze van de tragedie;
  • Polyhymnia: muze van de retoriek;
  • Terpsichore: muze van de dans en poëzie;
  • Thaleia: muze van de komedie;
  • Urania: muze van de sterrenkunde

Een muze werd aangeroepen als er behoefte was aan inspiratie. Tegenwoordig hebben veel fotografen, kunstenaars, schilders, schrijvers etc. het vaak over een muze. Dit is dan vaak een vrouw die hen inspireert tot het maken van mooie dingen. Maar het hoeft niet altijd een vrouw te wezen… Een muze geeft de fotograaf de inspiratie tot creatie en is daarom enorm van belang.

"Malpaís Beach " fotografie door Luis Figuer
“Malpaís Beach ” fotografie door Luis Figuer

1. Probeer eens een ander medium

Fotografie is heel erg mooi, maar het is altijd de camera die je vasthoudt. Voor vele van ons is dat voldoende. Maar niet voor iedereen. Soms moet je eens wat anders proberen om inspiratie terug te vinden welke je weer kunt gaan gebruiken bij je fotografie. Zo zou je eens kunnen gaan beginnen met schilderen. In de basis ligt dit heel erg dicht bij fotografie. Je leert omgaan met positieve en negatieve ruimte maar ook met balans en compositie.

Is schilderen niet jouw ding? Dan kan je andere kunstvormen proberen zoals beeldhouwen met klei of steen, koken of misschien wel origami! Het gaat erom dat je iets probeert waar je nog niet veel ervaring mee hebt.

2. Speel copycat

Dit is een mooie manier om jezelf te ontdekken, doe je favoriete fotograaf na. Probeer zo dicht mogelijk bij de foto te komen als je maar kan. Zo zul je merken dat je gedwongen wordt om op een andere manier naar je fotografie te kijken. Maar pas op voor plagiaat!

3. Volg een workshop

Volg eens een workshop gehouden door een fotograaf, bijvoorbeeld een stadswandeling of een dedicated natuursessie. Zo leer je andere mensen kennen die net als jij bezig zijn met het creatieve vak van fotografie. Gebruik ze als vraagbaak. Je zult merken dat de meeste het leuk vinden om te vertellen wat ze leuk vinden om te fotograferen en waarom.

4. Ga er op uit

Als je net als mij bent, dan zul je hoogstwaarschijnlijk de meeste tijd achter de computer zitten. Wellicht vanuit je werk of in mijn geval ook nog vanuit de hobby om jou de leukste tips te geven op DeFotoblogger.nl. Maar probeer er eens actief op uit te gaan! Bezoek een plaats waar je nog nooit geweest bent. Bedenk je dit, een computer is slim en inspirerend, maar je eigen geest is nog veel beter dan de beste computer!

5. Ga op reis

Ik heb ooit ergens gelezen “change of place + change of pace = change of perspective”, vanuit mijn mening klopt dit ook. Probeer het zelf ook eens!

Dutch landscape door Maico Barneveld
“Dutch landscape” door Maico Barneveld

6. Beweging inspireert

Het lichaam en de geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mijn ervaring is dat als ik actief ga bewegen in de vorm van sporten dat ik tijdens de workout ook echt inspiratie krijg.

7. Begin een project zonder einddatum

De angst om te falen zorgt ervoor dat vele mensen niet hun creativiteit gaan benutten. Het kan zelfs zo zijn dat als ze al een idee hebben deze dan nog niet gaan uitvoeren. Als ik vast begin te lopen dan probeer ik een project te pakken voor een langere periode zonder specifieke einddatum. Dit kan bijvoorbeeld zijn mijn achtertuin fotograferen door de seizoenen heen off het groeiproces van mijn neefjes en nichtjes vastleggen. Deze projecten geven mij weer de inspiratie om te willen gaan ontdekken!

8. Het museum als inspiratie

Fotografie is een kunstvorm, je vindt het mooi of niet. En kunstvormen worden getoond in een museum. Bezoek daarom eens het museum bij jou in de stad of ga op bezoek bij een fotografie museum. Zo ben ik laatst in het fotografie museum van Antwerpen geweest. Het is werkelijk een inspiratieplek als je even bewust gaat stilstaan bij wat je ziet!

9. Aan de slag als vrijwilliger

Ken je het gezegde wie goed doet, die goed ontmoet? Doe eens wat voor je medemens. Het is niet moeilijk, het kost niet veel van je tijd. Maar de voldoening die dankbaarheid je kan geven is onbetaalbaar. Het verbreedt je perspectief en daardoor kan je in aanraking komen met nieuwe onbekende inspiratiebronnen.

10. Zoek de natuur op

Zoals de kunstenaars al eeuwen lang deden: Ga de natuur in! Maak een wandeling door het bos, of over het strand. Laat alle digitale spullen thuis en ga heerlijk wandelen. De natuur is nog steeds de grootste bron van inspiratie, en deze bron kan je alleen maar waarderen door deze met al je zintuigen in je op te nemen!

Leuk artikel?

Deel deze dan met al je vrienden en vriendinnetjes via onderstaande social media kanalen en inspireer anderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.