Hoe maak ik nu een mooie landschapsfoto? In dit artikel wil ik jullie vijf tips meegeven om betere en mooiere landschapsfoto’s te maken!
Je zal de regels en tips vast wel eens vaker gelezen hebben, maar herhaling is de beste leermeester. Daarom alle vijf de tips nog een keer op een rij!
Tip 1: Voorbereiding
Veel mensen vergissen zich in de voorbereiding. Negen van de tien foto’s die ik maak zijn gepland. De lichtval, jaargetijden en ook de weersvoorspellingen worden voordien gecontroleerd. Soms heb ik een foto in gedachten, maar is het op dat moment niet de ideale situatie en stel ik de foto uit tot het juiste moment. Daarnaast de tip om het gebied te leren kennen. Wat is het voor gebied? Is het veengrond? Als het veengrond is heb je eerder kans op (dichte) mist. Maar ook andere zaken, zoals het getij. Wordt het eb of vloed? Leer het gebied kennen, ik kan je garanderen dat dit betere foto’s oplevert!
Als je de mogelijkheid heb om het gebied van tevoren te verkennen is dit zeer zeker aan te raden. Ga op verkenning en kom zodoende niet voor verassingen te staan! De website is de ideale website om je perfecte foto te plannen. Je kunt hier precies zien waar en hoe hoog de zon staat, wanneer de maan op komt, wanneer het blauwe uurtje plaatsvindt etc.

The Photographer’s Ephemeris.
Tip 2: Ga op het juiste tijdstip op pad
Voor mij zijn er maar drie momenten om voor landschapsfoto’s op pad te gaan te gaan. Zonsopkomst en zonsondergang. Tijdens deze twee momenten kan je gebruik maken van het mooiste en zachtste licht. Maar er speelt meer bij deze twee momenten. Ook het jaargetij is belangrijk. Bijvoorbeeld na een warme zomerdag hangt er mooie nevel net voor zonsondergang boven de weilanden. Dit geeft een prachtige sfeerbeeld. Kortom: lees het licht en vang het juiste moment!
Het derde moment is op een (zeer) bewolkte dag overdag watervallen fotograferen. Ik ben dol op watervallen. Om dit tijdens zonsopkomst of zonsondergang te doen is niet te realiseren. Je heb dan veel te veel donkere elementen. Kies daarom een bewolkte dag en ga er een uur na zonsopkomst heen. Het hardste licht is er dan nog niet…

Zonsondergang.

Overdag.
Tip 3: Gebruik het juiste materiaal
Gebruik maken van het juiste materiaal is erg belangrijk. Zorg dat je jouw materiaal kent en er ook gebruik van weet te maken. Jij bent de fotograaf, niet het materiaal. Jij maak tenslotte de foto. Neem en pak die controle en wees creatief! Hoe krijg je die controle? Leer fotograferen in de Manual modus. In de lerende fase zou ik voor de diafragma voorkeuzestand gaan. Heb je dit onder de knie, pak dan de handmatige modus. Neem de volledige controle in eigen hand. Zet de ISO-waarde op zijn laagst, pak een diafragma tussen de f 8 en f 13 en fotografeer in de RAW-stand. Door de foto bestanden op te slaan als RAW-file heb je een betere kwaliteit en meer mogelijkheden om achteraf eventueel iets te corrigeren zonder kwaliteitsverlies.
Naast een camera en lens adviseer ik iedereen om landschapsfoto’s te maken met een statief en draadontspanner. Zorg dat je stabiel staat, zeker met iets langere sluitertijden. Dit voorkomt trillingen en levert dan gegarandeerd scherpe foto’s op. Dat is dan ook tevens de reden om te werken met een draadontspanner: voorkom iedere trilling! Niets is zo vervelend dan thuiskomen met prachtige foto’s die niet scherp blijken te zijn.
Ook de lens is belangrijk. Kies een lens in combinatie met een body waar jij kan bepalen op welke punten je scherp wilt stellen.

Zonder filter een uitgebeten lucht.

Met filter een goed belichte lucht.
Daarnaast zou iedere landschapsfotograaf filters in zijn/haar tas moeten hebben. Corrigeer het lichtverschil tussen lucht en land. Ja, ik weet dat dit ook kan met software, maar niet zo goed als in de praktijk! Zeker als het lichtverschil tussen te donker (land) en overbelicht (lucht) te groot is. Balanceer daarom het licht met filters! Lees het licht! Door het werken met filters verleng je meestal ook de sluitertijd. Dit zorgt automatisch voor iets meer verzadiging en kleur in de foto.
Een andere voordeel van het werken met filters: er gaat niets boven het maken van een foto in het veld. Heerlijk buiten zijn!
Tip 4: Maak een goede compositie
Een goede compositie maken is net zo belangrijk als gebruik maken van het juiste materiaal. Ken de regel van derden of weet hoe je moet werken met inlopende lijnen. Ik hoor regelmatig, ja ik ken deze regels. Pas ze dan ook toe! Zorg dat het een automatisme wordt en hou je hoofd koel op locatie (en vergeet niet te genieten.
Tip: gebruik je duimen en wijsvingers, maak hier een rechthoek van en kijk er doorheen. Zo kan je inschatten of dit een mooie compositie is, zonder door je viewfinder heen te kijken.
Tip 5: Wees op het juiste moment op de juiste plaats!
Dit is een inkopper. Je hebt een goede voorbereiding gedaan, je hebt het juiste materiaal en weet hoe je een compositie moet maken. Ga er vervolgens lekker op uit! Maak veel kilometers naar mooie locaties en wees niet snel tevreden. Ook ik kom soms op een locatie meerdere keren tot ik de foto heb gemaakt die ik in mijn hoofd heb zitten. Kortom, ga erop uit, wees kritisch en geniet!
Toegang tot onze gratis bibliotheek
Onze bibliotheek is gevuld met e-books en spiekbriefjes! Download handige hulpmiddelen en tips die je tijdens het fotograferen kunt raadplegen. Met o.a.:
- Belichtingsdriehoek spiekbriefjes
- 10 tips voor optimale scherpte
- Noorderlicht fotograferen en meer
2 Comments
Tip 5: Wees op het juiste moment op de juiste plaats! Dit is een in kopper.
Inkopper schrijf je aan elkaar! Net als ‘basistips’, ‘belichtingstips’, ‘fototips’, ‘compositietips’, ‘backfocus’, en ‘landschapsfotografie’ trouwens.
Aarend, bedankt voor je waardevolle toevoeging aan DeFotoblogger! We hebben onze spelling aangepast waar mogelijk.