Verbeter je portret foto’s in een paar minuten

Verbeter je portret foto’s in een paar minuten

In dit artikel zijn een aantal eenvoudig toe te passen tips benoemd om je portret foto’s aanzienlijk te laten verbeteren. De tips zijn voor alle niveaus en alle soorten fototoestellen (van DSLR tot Smartphone) van toepassing.

Tips die je portret foto’s verbeteren

jake-olson-photography-5
Fotografie Jake Olson studios

Portret tip 1. Niet in het midden

De persoon in kwestie mag dan misschien wel de centrale persoon in je leven zijn waarmee je oud wilt worden. Dat betekent niet dat hij of zij ook altijd in het midden moet komen van je foto’s. Behalve als je bedrijfsfotografie doet voor de lokale who is who is het saai om in elke foto de persoon in het midden te plaatsen. Maar verval ook niet terug in de regel van derde, hoewel dit al wel een toevoeging is kan dit ook saai overkomen. Denk je eens in als alle foto’s in de linker/rechter onder of boven hoek geplaatst is, net als in het midden. Ga eens los en gebruik meerdere stijlen door elkaar heen. Meer informatie over de regel van derde kun je hier terug lezen.

Portret tip 2. Hou de achtergrond in de gaten

Als je model nou precies voor bijvoorbeeld een lantarenpaal of een boom staat dan is het belangrijk dat je zelf een andere positie aan gaat nemen. Waarom zou je denk… Anders groeit er een lantarenpaal of boom uit het hoofd van je model en dat wil je natuurlijk voorkomen. Een ander voorbeeld is dat als je model een groene trui aan heeft en je wilt deze op het gras fotograferen… verplaats het model dan zodat de achtergrond een andere kleur krijgt. Doe je dit niet dan kan het lijken alsof je model zweeft… Op de achtergrond kunnen ook elementen zijn die de aandacht van je model afleiden, zo kan een foto die mooi is toch nog slecht uit de verf komen.

jake-olson-photography-17
Fotografie Jake Olson Studios

Portret tip 3. Leg meer vast dan enkel de lach

Uiteraard willen we allemaal de foto’s nemen waarop er gelachen word. Maar dit is niet realistisch want we zijn nou eenmaal niet altijd blij. Een foto waarop serieus gekeken word of waarbij je kan zien dat iemand ergens over aan het nadenken is maken het verhaal wat je wilt vertellen compleet. Probeer de impuls te onderdrukken om alleen maar de “kijk naar mij en lach” foto’s te nemen. De foto’s van mensen die niet doorhebben dat je ze fotografeert vertellen een veel duidelijker verhaal dan een foto met een gemaakte lach.

Portret tip 4. Verander je perspectief

Wist je al dat je de sfeer van een foto kan beïnvloeden door de hoek waaruit je fotografeert en hoe dicht je het model (kan) benaderd(en). Jouw perspectief op de foto beïnvloed ook de manier waarop een ander naar je foto kijkt. Neem eens een foto van bovenaf, zo kan je de persoon die je fotografeert klein laten lijken. Leg je een traan van dicht bij vast dan geef je de foto een verdrietige sfeer mee dan als je de foto van verderaf had genomen. Denk aan deze tips de volgende keer als je mensen wilt gaan fotograferen. Er zijn nog vele andere tips die gegeven hadden kunnen worden maar ik heb hier de 4 belangrijkste verteld.

jake-olson-photography-1
Fotografie Jake Olson studios

Heb je zelf nog een goede tip/ aanvulling? Laat deze dan alsjeblieft achter in het reactieveld. Bijgevoegde fotografie is van Jake Olson Studios

3 Replies to “Verbeter je portret foto’s in een paar minuten”

  1. Beste Karin,

   Wat een leuk onderwerp! We hebben hier nog niet een specifiek onderwerp over geschreven.
   We zullen dit meenemen in onze planning en hopelijk zie je snel een artikel hierover terug.

   Bedankt voor je vraag/ verzoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.