Verbeter je iPhone foto’s met de Phototoaster App

Verbeter je iPhone foto’s met de Phototoaster App

Er zijn veel verschillende apps om foto’s te bewerken die gemaakt zijn met je iPhone. Een van deze apps is PhotoToaster App. Deze app is geschikt voor zowel de beginnende als de meer ervaren iPhone-fotografen en heeft een uitstekende selectie van hulpmiddelen voor het verbeteren van je afbeeldingen. Van eenvoudige vooringestelde filters tot geavanceerde schuifregelaarinstellingen en selectieve aanpassingshulpmiddelen, deze app heeft voor elk wat wils. In deze zelfstudie leer je hoe je je iPhone-foto’s kunt bewerken met het brede scala aan hulpmiddelen dat PhotoToaster te bieden heeft.

PhotoToaster app screenshot App Store

PhotoToaster is een universele app, wat betekent dat het zowel op de iPhone als iPad werkt zonder aparte versies van de app te hoeven kopen. Het wordt voortdurend bijgewerkt en is een zeer krachtige bewerkingsapp die iedereen met interesse voor het bewerken van foto’s zou moeten uitproberen.

Een geweldige functie van deze app is dat deze je bewerkingen op volledige resolutie opslaat, wat niet alle apps doen. Ik vind dit erg handig, omdat ik DLSR-afbeeldingen op mijn iPhone en iPad bewerk, evenals de afbeeldingen die ik met mijn iPhone maak. Voor bijvoorbeeld Instagram uitingen.

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste functies van de app, van het toepassen van basisfilters tot geavanceerdere instellingen en selectieve aanpassingen.

1. Het startscherm van PhotoToaster

Wanneer je PhotoToaster voor het eerst opent zie je het startscherm met vier hoofdpictogrammen: Recent, Fotobibliotheek, Camera en Klembord. Er is ook een Help-optie in de linkerbenedenhoek, evenals een link naar verschillende tutorials over hoe je de app kunt gebruiken als je ooit vastloopt, wat hopelijk niet nodig is na het lezen van deze tutorial!

Met de optie Recent heb je toegang tot foto’s die je eerder met de app hebt bewerkt. Dit is handig als je de foto die je aan het bewerken bent sluit. Als je wilt teruggaan naar het bewerken van de foto, tik gewoon op Recent en tik vervolgens op de afbeelding in de lijst. Je kan ook oudere afbeeldingen openen die je hebt bewerkt als je hier nog meer wijzigingen in wilt aanbrengen.

Het scherm Recent geeft ook nuttige informatie over de foto weer, zoals de ISO, het diafragma en de sluitertijd die de camera heeft gebruikt bij het maken van de foto. En laten we eerlijk zijn, dat is altijd handig om te weten.

Je kan het aantal afbeeldingen dat wordt opgeslagen in de lijst met recente bewerkingen wijzigen door op Help en meer op het startscherm van de app te tikken waarna je vervolgens Instellingen selecteert. Er is ruimte om vijftig eerdere bewerkingen in de app op te slaan.

Met de optie Fotobibliotheek op het startscherm heb je toegang tot de verschillende albums die je in de fotobibliotheek van je iPhone hebt. Hier kun je de foto selecteren en openen die je wilt gaan bewerken. Wanneer je een album opent, worden de afbeeldingen in dat album in chronologische volgorde als miniaturen weergegeven, te beginnen met de meest recente foto’s.

Omdat de miniatuurafbeeldingen vrij klein zijn, heeft de app een handige functie om je te helpen bij het selecteren van de juiste foto. Als je je vinger op een miniatuurafbeelding houdt, wordt de foto op volledige grootte geopend, zodat je deze kunt bekijken voordat je hem opent om deze te bewerken.

De camera-optie op het startscherm opent een camera in de app zodat je een foto kunt maken om te bewerken. Ik gebruik deze functie nooit in een bewerkings-app. Ik neem altijd mijn foto’s met de camera-app van de iPhone en open ze vervolgens via de optie Fotobibliotheek of kopieer en plak ze in de PhotoToaster-app om ze te bewerken.

Met de optie Klembord op het startscherm kan je foto’s kopiëren en in de PhotoToaster-app plakken. Vaak blader ik gewoon door de filmrol in de native Foto-app en als ik een foto zie die ik misschien wil bewerken, houd ik er mijn vinger op en kies ik Kopiëren uit de opties die verschijnen.

Vervolgens open ik de PhotoToaster-app en selecteer ik Klembord op het startscherm. Hiermee plak je de foto rechtstreeks in het bewerkerscherm wat erg handig is.

Nadat je de foto hebt geopend waaraan je wilt werken, kan je alle bewerkingsgereedschappen openen die je tot je beschikking hebt door het relevante pictogram boven aan of onderaan het scherm te selecteren. Hieronder zullen we bekijken hoe je je iPhone-foto’s kunt verbeteren met behulp van deze hulpmiddelen.

2. Global Presets

De algemene presets, die toegankelijk zijn door op het wereldbolpictogram in de linkerbenedenhoek van het scherm te tikken, werken als filters in andere fotobewerkings-apps. Je bladert eenvoudig door alle beschikbare vooraf ingestelde miniaturen onderaan het scherm en tikt vervolgens op degene die je wilt gebruiken. Het vooraf gegenereerde effect wordt toegepast op de foto.

Dit is ideaal voor beginners, want het enige wat je hoeft te doen is het effect kiezen en PhotoToaster doet al het werk voor je. Alle effecten die worden toegepast zijn niet-destructief, dus als je meer vertrouwd raakt met de app kan je het effect aanpassen.

Een belangrijk kenmerk dat ik moet noemen is dat je op elk moment in het bewerkingsproces het scherm kunt aanraken en vasthouden om je originele foto te bekijken. Dit is erg handig bij het toepassen van bewerkingen, omdat je in elk stadium terug kunt gaan naar het origineel om te zien welk effect de bewerking heeft.

Als je de voorinstelling die je hebt toegepast niet leuk vindt, tik je gewoon op de knop Ongedaan maken (linkerpijl krullend). Om het effect opnieuw uit te voeren, tikt je op de knop Opnieuw (gekrulde pijl naar rechts).

Er zijn drie verschillende categorieën effecten onder Globale voorinstellingen: Basic, Deluxe en Supreme. Elke sectie heeft steeds sterkere en meer uitgesproken effecten. Je opent de verschillende categorieën door de knop in de linkerbenedenhoek te draaien.

Er is nog een laatste gedeelte in Algemene presets genaamd Mijn presets. Hier kan je je eigen filters en effecten maken en deze opslaan zodat ze in de toekomst kunnen worden gebruikt.

De globale presets vormen slechts een klein deel van wat de PhotoToaster-app kan doen. Er is ook een breed scala aan hulpmiddelen beschikbaar voor geavanceerdere fotobewerking. In de onderstaande secties geef ik snel een overzicht van de mogelijkheden.

3. Bijsnijden (crop), Roteren (rotate) & rechttrekken (straighten)

Wanneer je op het tweede pictogram in de linkerbovenhoek tikt, krijg je toegang tot de opties Bijsnijden, Roteren en rechttrekken.

Met het gereedschap Roteren kan je de afbeelding draaien of omdraaien en met de functie Rechttrekken kan de hoek van de afbeelding gewijzigd worden, zodat je de horizon gemakkelijk kan rechttrekken. Tik op het vinkje in de rechterbovenhoek om de wijzigingen vast te leggen, of tik op de cirkel links bovenaan om te annuleren.

Het gereedschap Bijsnijden kan worden gebruikt om de randen van een afbeelding weg te knippen, om ongewenste objecten te verwijderen of om in te zoomen op een bepaald onderwerp dat je wilt markeren. Met de pictogrammen onder aan het bijsnijdscherm kan je de afbeelding in portret-, landschap- of vierkantformaat bijsnijden. Je kan een specifieke beeldverhouding selecteren onder de portret- en landschap-opties, of je kan het bijsnijden naar elk formaat vrijgeven met behulp van het hangslotpictogram aan de linkerkant.

4. Penselen

De penselen zijn waarschijnlijk de tools die ik het meest gebruik in deze app. Ze zijn erg handig voor het toepassen van selectieve aanpassingen aan je foto’s. Je kiest eenvoudig het effect dat je wilt gebruiken en veegt vervolgens met je vinger over de afbeelding om het effect toe te passen op specifieke gebieden.

Het penseel bevindt zich in de rechterbovenhoek van het scherm en er zijn twee hoofdborstel-opties onder dit gereedschap: de FX-penselen en de verlichtingsborstels.

Je kunt de FX-penselen gebruiken om de kleur te desatureren en delen van de foto onscherp te maken om ze wazig te maken. Tik eenvoudig op de FX-penseeloptie onder het gereedschap Penselen en tik vervolgens op FX bovenaan het scherm om de gewenste optie te selecteren.

Je kunt ook een Soft Focus-effect toepassen dat subtieler is dan het effect Defocus. Ik gebruik HDR-effecten om drama toe te voegen aan mijn foto’s, maar de resulterende afbeelding kan dan nogal wat digitale ruis of graankorrel in de lucht hebben. Ik gebruik het effect Zachte focus op de lucht om deze korrel minder opvallend te maken.

Nadat je het effect hebt gekozen dat je wilt toepassen, zorg je ervoor dat het pictogram Penseel onder aan het scherm is geselecteerd. Rechts daarvan kan je het type penseel kiezen dat je wilt gebruiken – de keuze is een penseel met een harde of zachte rand.

Wanneer je met je vinger over de afbeelding begint te “borstelen”, zie je het effect dat je hebt gekozen voor de gebieden die je aanraakt. Soms kan het moeilijk zijn om te zien waar je hebt geborsteld, dus door op de rode stip rechtsboven te tikken, worden de gebieden gemarkeerd die je hebt weggeveegd.

Alle gebieden die rood lijken, zijn de delen van de afbeelding waarop je het effect hebt toegepast. Als je nogmaals op de rode stip tikt, wordt de rode markering verwijderd, maar blijven de effecten op de foto staan.

Als je het effect uit een gedeelte van de afbeelding wilt verwijderen, tik je op het pictogram Gum onder aan het scherm en veeg je vervolgens over het gebied waarvan je het effect wilt verwijderen. Om het effect om te keren en toe te passen op het tegenoverliggende gebied (het gebied dat je niet hebt bewerkt) tik je op de cirkel links onderaan. Als je het effect dat je hebt toegepast met het penseel volledig wilt verwijderen, tik je op het prullenbakpictogram aan de rechterkant.

Tik op het vinkje om wijzigingen door te voeren of tik op de cirkel linksboven om te annuleren.

De verlichtingspenselen, die toegankelijk zijn door op het penseel in de rechterbovenhoek van het scherm te tikken, kunnen worden gebruikt om geselecteerde gebieden van de foto lichter of donkerder te maken. Ik gebruik dit hulpmiddel op de meeste van mijn landschapsfoto’s. Het is met name handig voor het oplichten van de voorgrond en het verduisteren van de lucht, waardoor de algehele belichting in een afbeelding gelijkmatig wordt.

Nadat je de verlichtingspenselen hebt geselecteerd, tik je op het pictogram Zon als je een gebied wilt verlichten, of het maanpictogram als je het wilt verduisteren, en poetst je vervolgens over het deel van de foto dat je donkerder of lichter wilt maken. Om het effect dat je hebt toegepast te verwijderen, tik je op het tweede pictogram links bovenaan en klik je op de relevante optie Wissen.

Er zijn een paar andere opties die toegankelijk zijn via het penseel in de rechterbovenhoek van het scherm. Er is de tool Verwijder Ruis (Remove Noise) die je kunt gebruiken om ruis (korreligheid) in je donkere afbeeldingen te verminderen. Dit wordt bereikt door het beeld te effenen, waardoor pixels effectief worden samengevoegd. Als je het effect te zwaar toepast, ziet het resultaat er erg kunstmatig uit. Gebruik de schuifregelaar om het niveau van ruisonderdrukking in te stellen dat je wilt toepassen.

Een andere optie onder het penseelhulpmiddel is de Help-sectie. Dit geeft je een snel overzicht van wat elke tool kan doen, wat handig is voor iedereen die met de app begint.

5. Categoriestanden

Langs de onderkant van het scherm, rechts van het pictogram Algemene presets, staan ​​nog vijf pictogrammen voor de verschillende categoriestanden. Als je deze pictogrammen niet kunt zien, heb je mogelijk de algemene presets geopend, tik in dat geval op de pijl omlaag onderaan links om de presets te verbergen.

Van links naar rechts, na het pictogram Algemene presets, worden de pictogrammen Verlichting (zonnepictogram), Speciale effecten (FX-pictogram), Vignet (sterrenpictogram), Texturen (vierkant pictogram met ruitjes) en Frames (wit vierkant pictogram) genoemd.

Binnen elke modus zijn er een aantal vooraf ingestelde filters die toegankelijk zijn door door de miniaturen aan de onderkant van het scherm te bladeren. In de belichtingsmodus zijn er bijvoorbeeld verschillende voorinstellingen om verschillende lichtomstandigheden, zoals zonsondergang of koele verlichting, te simuleren.

In de linkerbovenhoek van de vooraf ingestelde miniaturen bevindt zich een schuifpictogram. Als je hierop tikt, wordt een reeks instelbare schuifregelaars geopend die specifiek zijn voor elke modus. Je kunt vegen om meer schuifregelaars weer te geven, indien beschikbaar.

In de verlichtingsmodus kan je bijvoorbeeld schuifregelaars gebruiken om Belichting, Temperatuur, Scherpte, Contrast, Schaduwen, Hooglichten, Zwarten, Tinten, Helderheid, Warmte en Technicolor aan te passen.

Als je wilt, kan je de presets geheel omzeilen en direct naar de schuifregelaars gaan om de verlichting precies zo te bewerken zoals je wilt. Vanwege het aantal meegeleverde sliders geeft dit je veel controle over het uiteindelijke uiterlijk van je foto.

In de modus Speciale effecten kan je een aantal voorinstellingen selecteren om verschillende kleur- en vervagingseffecten op je afbeelding toe te passen. Je kunt vervolgens op het schuifregelpictogram tikken om het effect aan te passen met behulp van de schuifregelaars, zoals hieronder wordt getoond.

Een belangrijke functie die enigszins verborgen is, is de hoeveelheid controle die je hebt als het gaat om zwart-witbewerking. In de modus Speciale effecten kan je een van de voorinstellingen in zwart-wit kiezen, vervolgens het schuifmenu openen en naar de laatste reeks schuifregelaars tikken.

Met deze schuifregelaars kan je de kleurkanalen in je zwart-witbewerking aanpassen, zodat je precies krijgt waar je naar op zoek bent. Je moet een zwart-witvoorinstelling kiezen om de kleurkanalen actief te laten worden.

In de Vignette-modus kan je een vooraf ingesteld vignette-effect kiezen om langs de rand van de afbeelding te gaan en dit naar wens aan te passen met behulp van de schuifregelaars zoals hierboven weergegeven.

In de modus Textuur kan je een structuur selecteren die op de foto moet worden toegepast en vervolgens de sterkte aanpassen met de schuifregelaar Intensiteit zoals hierboven weergegeven.

De Frames-modus heeft een selectie randen die je rondom de rand van de foto kunt toepassen en met de schuifregelaar kan je de randbreedte aanpassen.

6. Opslaan en deelopties

Wanneer je klaar bent met het bewerken van je meesterwerk, tik je op het pijlpictogram in de rechterbovenhoek van het scherm om de opties voor opslaan en delen weer te geven. Met de optie Fotobibliotheek kan je de laatste bewerking op je filmrol opslaan.

Er zijn veel opties voor het delen van je foto op sociale media, evenals het kunnen afdrukken van de foto of het openen in een andere app voor verdere bewerking. Je kan de foto ook overzetten naar TitleFX, een andere app van dezelfde ontwikkelaar. Dit is een erg handige app om tekst toe te voegen aan je foto en ik gebruik deze vaak voor het toevoegen van watermerken aan mijn afbeeldingen.

Conclusie

Al met al is PhotoToaster een zeer krachtige app voor fotobewerking en geschikt voor vrijwel al je beeldbewerkingsbehoeften. Het feit dat het de laatste bewerking in volledige resolutie opslaat en niet-destructieve bewerkingen toepast die op elk gewenst moment ongedaan kunnen worden gemaakt, maakt het een van de essentiële foto-editor voor mij.

De Lighting en FX-penselen, in combinatie met de gedetailleerde bewerkingen in Black and White, zijn de prijs van deze app op zichzelf waard. Maar voeg hier de zeer instelbare categoriestanden en algemene voorinstellingen aan toe, en je hebt de complete foto-editor.

Zoals je kunt zien aan de hand van alles wat we hebben besproken, ziet iPhone-fotografie er heel simpel uit aan de oppervlakte. Maar wanneer je dieper gaat graven, is het echt niet zo eenvoudig.

Er zijn zoveel onbekende trucjes en technieken die je kunt gebruiken om je iPhone-foto’s te verbeteren. En we konden slechts een handjevol van hen delen in deze blogpost.

De PhotoToaster App kan je hier voor een paar dollar downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.