Velbon UT 43d II Statief Review

Velbon UT 43d II Statief Review

Een statief is een belangrijk onderdeel van fotografie. Zonder statief zijn bepaalde shots simpelweg niet mogelijk. Als landschap- en reisfotograaf vind ik bepaalde aspecten belangrijker dan anderen. Zo gebruik ik ‘thuis’ vaak een robuust zwaar statief, maar dit neem ik liever niet mee op reis. Zeker niet als ik lange wandelingen ga maken. Een robuust en relatief statief is dan vereist. Ook voor korte (vaak steden) weekend trips prefereer ik weer een ander statief. Kortom, het ligt voor de hand om niet ‘slechts’ 1 statief voor alle doeleinden te gebruiken.Het Velbon UT 43D II Statief is vrij uniek. Wat voor mij eigenlijk direct duidelijk was, was dat dit statief in zekere zin gericht was op reizen. Dit mede door zijn lichtgewicht en unieke opvouw methode wat dit statief extreem compact maakt. De statief poten kunnen namelijk een draaiing maken van 180 graden, waardoor deze naar boven gevouwen kunnen worden. Het statief wordt verder standaard geleverd met het QHD-43D balhoofd.

Velbon-UT-43d-II-ingeklapt-met-telefoon-vergelijk
Statief inclusief balhoofd met de poten 180 graden ingeklapt. Twee telefoons er naast om te zien hoe compact het statief ingeklapt is.
Velbon-UT-43d-II-in-de-tas
Het statief komt standaard geleverd met een Velbon tasje waarin het eventueel kan worden gedragen.

Specificaties van de Velbon UT 43d II Statief:

  • Maximale belading: 3.5 kg
  • Maximum hoogte: 155 cm
  • Minimale hoogte: 132 cm
  • Materiaal: Aluminium
  • Lock type: Twist-Lock
  • Opvouw lengte: 29 cm
  • Gewicht: 1.1 kg
  • Poot secties: 6
Velbon-UT-43d-II-twistlock
6 pootsecties twist lock systeem.

Dit gedeelte schuift uit tot wel 5 (6 inclusief bovensectie) secties!

6segment_uitleg_small-Velbon-UT-43d-IIEr zijn dus verschillende aspecten wat dit statief vrij uniek maakt. Allereerst de compactheid van het statief in combinatie met het gewicht van slechts 1.1 kg. Maar het feit dat de poten bestaan uit 6 secties is vrij extreem. Maak je echter niet druk: er is geen twist-lock voor elke sectie. De poten worden uitgeklapt door het gebruik van 2 of zelfs 1 lock (gele rondjes). Zo kan je met de onderste twist lock vrijwel een hele poot uit schijven. Door middel van steeds verder te draaien (waarbij je tussendoor klikjes voelt) zijn de poten naar wens uit te schuiven. Een systeem wat in het begin wat gewenning vraagt, maar na het een paar keer gebruikt te hebben raakt het snel gewend en werkt het prima. Het statief is bij te stellen met de twist lock aan de bovenkant, waardoor de bovenste sectie makkelijk in en uit te schijven is zonder dat de rest wordt beïnvloedt. Hier is duidelijk over na gedacht, en het op het eerste gezicht vrij ‘complexe’ systeem blijkt al snel heel simpel.

Velbon-UT-43d-II-middenkolom

Het is mooi om te zien hoe compact het statief ingeklapt is, vergeleken met hoe ‘groot’ het statief is helemaal uitgeklapt. De poten kunnen verder in verschillende hoeken worden vast gezet met een ook weer uniek systeem. Door middel van een soort van draaiknop op de middenkolom kunnen de poten in verschillende hoeken worden vast gezet (ook 90 graden, zodat het statief heel dicht bij de grond komt). De middenkolom is wel iets uit te schijven naar boven, maar kan helaas NIET naar onder geschoven worden. Dit is jammer want dit zou het statief stabieler maken.

Compactheid en Gewicht

Velbon-UT-43d-II-in-een-rugzak
Voorbeeld van mijn zeer gelimiteerde gear op een citytrip, tas inclusief statief, camera, laptop en zelfs kleding! Allemaal in de handbagage onder de 10kg.

De compactheid in combinatie met het gewicht van dit statief heeft natuurlijk zijn voordelen. Zo past dit statief met zijn compacte opbouwlengte van nog geen 30 cm in vrijwel elke backpack. Zo nam ik dit statief recentelijk mee in een citytrip naar Kopenhagen waarbij ik alleen handbagage mee nam in het vliegtuig. Ik deed dit statief dus ook in de handbagage. In het verleden is mij nog wel eens overkomen dat een statief in handbagage niet toegelaten werd. Mede doordat dit gezien kon worden als wapen. Dit Velbon statief is echter zo compact dat ik heb geen problemen mee heb ondervonden tijdens het gaan door vliegveld beveiliging. Dat is een groot voordeel voor als je vaak reist met alleen handbagage.

Voordelen gaan vaak gepaard met nadelen. Zo is dit statief duidelijk niet bedoeld voor het echt ‘zwaardere’ werk. De belasting is niet voor niets maximaal 3.5 kg. Nu werk ik door het vaak reizen
vooral met krachtige systeemcamera’s zoals mijn Sony A7RII met lens. Daar heeft dit statief duidelijk weinig problemen mee. Wat echter wel op valt is dat het statief relatief vrij stabiel is, maar als het een beetje gaat waaien zijn langere sluitertijden al snel onscherp. Dit is dus wel iets om te bedenken bij het gebruiken van dit statief. Het verleent zich prima voor foto’s bij standaard weersomstandigheden, maar in plaatsen waar het vaak hard waait (denk aan bv IJsland) zal dit statief zich uiteraard niet altijd goed houden. Als je naar de specs kijkt is dit natuurlijk ook logisch, maar het is wel iets om even te vermelden. Hier komt bij dat je onderaan de middenkolom niks kan hangen. Bij sommige statieven is hier soms een haak te vinden waar een tas aan is te hangen voor extra stabiliteit. Jammer genoeg heeft dit statief dit niet.

Balhoofd en Statief plaat

Velbon-UT-43d-II-koppelplaat

Het meegeleverde balhoofd is in lijn met dit statief: klein, licht, maar robuust. Zo is het balhoofd makkelijk te verstellen met de draaiknop en is er vrijwel geen frictie. Verder is het balhoofd uitgerust met een waterpas. Iets wat toch vaak mist op de wat kleinere statieven dus dat ie hier zeker een mooie toevoeging.

Velbon-UT-43d-II-koppelplaatje

De statief plaat straalt ook kwaliteit uit. Deze is vrij groot waardoor alles goed vast zit en op elkaar aan sluit. De schroef waarmee je de plaat op je camera bevestigd is makkelijk goed vast te draaien door het ‘handvat’ . Er hoeft dus niet moeilijk gedaan te worden met munten o.i.d. Bij kleine statieven met een mee geleverd balhoofd zie je nog wel eens dat het statieplaatje erg klein is, samen met de aansluiting op kop. Dit is hier echter totaal niet het geval. Het voelt allemaal erg degelijk aan.

Conclusie

Het Velbon UT 43D II Statief is een prima statief in zijn klasse. Ik zou het voornamelijk aanraden voor reizen waarbij compactheid en gewicht een belangrijke factor is. Ook zou het prima kunnen dienen als statief in een studio. Met zijn unieke design is dit statief op veel verschillende manieren te gebruiken. Het 6-sectie twist lock systeem is in het begin even wennen maar werkt prima. Minpuntjes en dingen die het statief eventueel op een makkelijke manier stabieler hadden kunnen maken zijn het feit dat de middenkolom niet teruggeschoven kan worden en dat er geen haak onder de middenkolom zit voor het hangen van een tas. De pluspunten overstemmen hier echter de minpunten, en ik zal dit statief zeker vaker mee nemen op korte tripjes.

Velbon-UT-43d-II-in-de-praktijk
A7RII met 10 stops filter voor een lange sluitertijd over dag.
nyhavn-result-Velbon-UT-43d-II
Resultaat: Sluitertijd van 2 minuten, geen beweging waardoor de foto nog prima scherp is.

Prijs van de Velbon UT 43d II Statief

De Velbon UT 43d II is te koop voor ongeveer 160,-.  Voor meer informatie kun je kijken op de site van Degreef en Partner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.