Transcend Storejet 1 TB Review

Transcend Storejet 1 TB Review

Data opslag is iets waar elke fotograaf mee te maken heeft. Camera’s worden steeds geavanceerder met meer functies en vooral: meer megapixels. Dit zorgt er voor dat bestanden ook steeds groter worden en je steeds meer data op slag nodig hebt. Dataopslag wordt ook steeds goedkoper. Zelf maak ik onderscheid tussen opslag die ik thuis gebruik en opslag die ik mee neem op reis.

Als ik op reis ga neem ik graag een portable hard drive mee. Deze fungeert vooral als backup of extra opslag. Het is belangrijk dat deze hard drive robuust is. In het het verre verleden heb ik al meerdere drives zien dood gaan door dat ze op de grond vielen of een andere schok kregen. Aangezien ik mijn drives mee neem op reis is het belangrijk dat ze goed schokbestendig zijn. Ze gaan nog wel eens mee in vliegtuigen, op hikes, etc.

Standaard neem ik een aantal SD-kaartjes mee waar ik op fotografeer. Na elke sessie kopieer ik de bestanden naar mijn laptop. Mocht daar niet genoeg ruimte op zijn dan gebruik ik de externe drive die ik mee neem. In deze review test ik de Transcend Storejet. Het betreft de 1 TB versie die qua bouw en design niet verschilt van de andere 500 gb en 2 TB modellen.

Transcend-Hong-Kong

Eerste impressie

De drive voelt erg robuust aan. Er zit een soort rubberen hoes omheen, met een intern schok dempend frame. Wat direct op valt is dat de drive wat zwaarder is dan mijn andere externe schijven. Dit komt met name door het frame en het rubber omhulsel. Veel verschil is het echter niet. Wat ook direct op valt is de knop boven op de drive. Na het kort bestuderen van de handleiding blijkt dat deze knop door middel van Transcend software kan worden ingesteld om zo snel automatisch backups te maken. Daar over later meer. Verder zit er uiteraard een kabel in het pakket om de schijf met een computer via USB (3) te verbinden. Een mooi detail is dat de kabel erg dik en robuust is. Er is dus duidelijk bij na gedacht: het hele pakket is robuust, dus ook de kabel. Ik heb namelijk in het verleden soortgelijke kabels gehad die vrij snel kapot gingen bij de aansluitingen. Een kabel waarbij hier op duidelijk was gelet viel me dus gelijk op. 

Specificaties Transcend Storejet

 • 1 TB (overige 500 GB / 2 TB modellen beschikbaar)
 • Micro USB 3 port
 • 5 inch 5400 RPM SATA HDD
 • ASMedia chipset
 • OTB (One Touch Backup) functie
 • Transcend Elite software voor zowel Windows als OSX
 • Maten: 130 x 82 x 19 mm
 • Gewicht: 234 gram

Bevindingen

DSC_0308

Ik heb deze drive nu een paar maanden in mijn bezit en ik kan er vrij lovend over zijn. Het feit dat hij het heeft ‘overleeft’ is voor mij aan het eind van de rit het belangrijkste. Zo heb ik de Storejet meegenomen in een korte tijd op reizen naar Italië, Hong Kong, Zuid Korea en Frankrijk. Dit zijn in totaal dus 8 vluchten (steeds heen en terug). Verder heeft de drive bijna altijd in mijn backpack gezeten tijdens het wandelen en fotograferen. Ik hou er namelijk niet van om mijn data in een hotel te laten liggen. De Storejet heeft dus nog al wat reizen ondervonden de afgelopen maanden. Hij doet het nog steeds prima en heeft nooit kuren vertoond, daar hij toch een aantal flinke schokken heeft gehad en zelfs een keer op de grond is gevallen. Dit is dus erg positief. Het rubber aan de buitenkant zorgt er tevens voor dat de Storejet niet schuift als hij op een schuin oppervlak ligt. Een leuk detail. Wat mij betreft heeft de schokbestendige behuizing zichzelf bewezen. Verder is de Storejet erg stil en wordt hij ook totaal niet warm (mede door het rubber aan de buitenkant)

Hoe de Storejet uiteindelijk presteert is natuurlijk een tweede. De datasnelheid over USB3 is gewoon snel en is prima werkbaar voor mij. Over het algemeen merk ik weinig tot geen verschil met het kopiëren van bestanden ten opzichte van andere soortgelijke USB3 drives die ik in mijn bezit heb. Wat ik echter wel een paar keer heb ondervonden is dat de schijf soms een paar seconden nodig heeft om even ‘wakker te worden’ of op te starten. Als ik bijvoorbeeld in Lightroom werk en ik tussendoor even wat anders doe (bijvoorbeeld browsen op internet) en daarna weer terug switch naar Lightroom om een andere foto te bekijken, dan wordt de schijf dus weer even aangesproken en duurt het even voor hij reageert. Dit is eigenlijk het enige kleine minpuntje wat ik kan noemen over de Storejet: de toegankelijkheid-snelheid.

Software : Transcend Elite

transcend Elite software

De bijgeleverde software, genaamd Transcend Elite kan alleen met een Transcend drive worden gebruikt en heeft een aantal interessante functies:

 • Backup / Restore : Aan deze functie kan de OTC (One touch Back-up) knop worden gekoppeld die op de Storejet zit. In de software kan precies worden gekozen van welke directories je een backup wil maken. Verder heeft de backup vele andere opties zoals scheduled backups.
 • Bookmark sync: Zorgt er voor dat al je favorieten van browsers automatisch worden opgeslagen op de Storejet.
 • File encryption: Er is de keuze je backups te beveiligen met een wachtwoord. Backups zijn encrypted met een 256 AES encryptie.
 • Cloud functies: Koppel de drive aan je Dropbox of Google Drive account. De bestanden worden dan automatisch gedownload op de Storejet.

De functie die ik het meest gebruik is de OTB functie. In de Transcend Elite software heb ik tijdens mijn reizen de desbetreffende map geselecteerd als backup. Telkens als ik de Storejet aan de laptop hang en op de OTB knop druk worden direct automatisch alle bestanden gebackt, letterlijk met 1 druk op de knop. Erg handig!

Conclusie

 • Prima drive om mee te nemen op reis
 • Zeer robuust, van behuizing tot zelfs de kabel
 • Snel (USB 3.0)
 • Stil
 • Uitgebreide (optionele) software die makkelijk in te stellen is.
 • One Touch Backup functie, erg handig.
 • 256 bit encryptie.

De Transcend Storejet 1 TB is geleverd door Degreef & Partner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.