In Fotografie tips

Belichting: het is een veel besproken onderwerp op DeFotoblogger. Terecht naar mijn idee, want belichting is één van de drie peilers in de fotografie die er voor zorgt dat de foto daadwerkelijk tot stand kan komen. Hoe anders moet de sensor voorzien worden van de juiste hoeveelheid licht? Juist belichting, het is noodzakelijk. In dit blog geef ik drie eenvoudige tips op optimaal gebruik te maken van belichting.

Tip 1 voor optimale belichting: het gouden uur

Ga voor het gouden uur, het uur na de zonsopkomst en voor zonsondergang, of het blauwe uur, het tijdstip ongeveer een uur voor zonsopkomst en een uur na zonsondergang. Dit moment van de dag geeft het zachtste licht wat zorgt voor zachte tonen op de foto. Vooral het gouden uur is ideaal voor portretfotografie en het blauwe uur perfect voor avondfotografie.

Tip 2 voor optimale belichting: vermijd de middag

Vermijd het middaguur! Rondom het middaguur staat de zon op de hoogste stand. Hoewel je hoogstwaarschijnlijk nu de meest vakantiefoto’s neemt omdat je rondleiding juist nu is, is dit niet het beste moment van de dag. Het licht is zo fel dat je hele harde schaduwen krijgt en je zult vele foto’s krijgen die op delen overbelicht zullen zijn, ook wel uitgebeten genoemd. Probeer daarom te fotograferen tijdens de hierboven genoemde tijdstippen.

Tip 3 voor optimale belichting: blijf wachten

Blijf wat langer hangen na het blauwe uur en probeer de nacht/avond eens vast te leggen. Dan is het handig om scherp te stellen met een diafragma van rond de f/11. Dat voorkomt diffractie (en kwaliteitsverlies in je RAW) en sluitertijden worden niet overbodig lang blootgesteld met over straling als gevolg.

Maak gebruik van Hyperfocaal: kies een scherpstelpunt op ongeveer een derde van de gewenste scherptediepte. Dit werkt ook wanneer je een blur wilt creëren.

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Reina
    Beantwoorden

    … en omdat je in het donker misschien moeilijk scherp kunt stellen… gebruik Zoom in LiveView…

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search