Home | Tips voor optimaal gebruik van belichting
afrika-2017-maic-photography-51
Fotografie tips

Tips voor optimaal gebruik van belichting

Belichting: het is een veel besproken onderwerp op DeFotoblogger. Terecht naar mijn idee, want belichting is één van de drie peilers in de fotografie die er voor zorgt dat de foto daadwerkelijk tot stand kan komen. Hoe anders moet de sensor voorzien worden van de juiste hoeveelheid licht? Juist belichting, het is noodzakelijk. In dit blog geef ik drie eenvoudige tips op optimaal gebruik te maken van belichting.

Tip 1 voor optimale belichting: het gouden uur

Ga voor het gouden uur, het uur na de zonsopkomst en voor zonsondergang, of het blauwe uur, het tijdstip ongeveer een uur voor zonsopkomst en een uur na zonsondergang. Dit moment van de dag geeft het zachtste licht wat zorgt voor zachte tonen op de foto. Vooral het gouden uur is ideaal voor portretfotografie en het blauwe uur perfect voor avondfotografie.

Tip 2 voor optimale belichting: vermijd de middag

Vermijd het middaguur! Rondom het middaguur staat de zon op de hoogste stand. Hoewel je hoogstwaarschijnlijk nu de meest vakantiefoto’s neemt omdat je rondleiding juist nu is, is dit niet het beste moment van de dag. Het licht is zo fel dat je hele harde schaduwen krijgt en je zult vele foto’s krijgen die op delen overbelicht zullen zijn, ook wel uitgebeten genoemd. Probeer daarom te fotograferen tijdens de hierboven genoemde tijdstippen.

Tip 3 voor optimale belichting: blijf wachten

Blijf wat langer hangen na het blauwe uur en probeer de nacht/avond eens vast te leggen. Dan is het handig om scherp te stellen met een diafragma van rond de f/11. Dat voorkomt diffractie (en kwaliteitsverlies in je RAW) en sluitertijden worden niet overbodig lang blootgesteld met over straling als gevolg.

Maak gebruik van Hyperfocaal: kies een scherpstelpunt op ongeveer een derde van de gewenste scherptediepte. Dit werkt ook wanneer je een blur wilt creëren.

workshop-amsterdam

Over de auteur

Maico Barneveld

Maico Barneveld

Oprichter van DeFotoblogger.nl en gepassioneerd fotograaf voor maic.nl. Ik maak graag foto's van gebieden waar anderen niet snel komen. Prijswinnaar van verschillende internationale wedstrijden, en als reviewer en reportage fotograaf voor verschillende merken/instanties zoals het WNF wil ik je graag meenemen in mijn fotografische wereld.

Reacties

Klik hier om een reactie te geven

Gratis gids nabewerken

Xpozer
Camerashop_algemene shopbanner_300x250

Wie zijn onze partners:

Transcontinenta Fujifilm Sigma Benelux Fotovakschool Image Map

Nieuwsbrief

Meer dan 30.000 volgers

Mis niets van DeFotoblogger en volg ons op de verschillende kanalen.

DeFotoblogger op Flickr

  • Global warming
  • P1000423
  • Groenekan, the Netherlands
  • galerij Leipzig
  • Purity
  • Playing with reflections
  • Rockabella,..Skultuna 2017.
  • Modern next to old
  • Crazy Mama & The Bootz