Tips voor landschapsfotografie

Tips voor landschapsfotografie

Landschapsfotografie is nagenoeg over mogelijk landschappen lenen zich perfect als een fascinerend fotografie onderwerp. Leer met deze tips hoe je ze het beste kan  fotograferen op een manier die diepte en belangstelling uitstraalt.

Fotografie door Werner van Steen
Fotografie door Werner van Steen

We zijn elke dag omringd door prachtige landschappen en vergezichten, die de natuur op zijn meest indrukwekkende en ontzagwekkende manier uitbeelden. Elk landschap staat vol met fascinerende details, kleuren, en diepte, het is dus geen wonder dat het een van de meest populairste fotografie onderwerpen is bij (amateur-) fotografen. Het kan soms behoorlijk uitdagend of zeg maar gerust moeilijk zijn om een ​​groot landschap in een overweldigende landschapsfoto te vertalen. Veel te vaak gaan we weg met een foto die veel te vlak is waardoor het de setting (die jij voor ogen hebt) geen recht doet, althans dat is mij regelmatig overkomen. En altijd is dat achteraf jammer!

De sleutel tot betere landschapsfotografie is het kiezen van het ene moment van de dag die de natuurlijke schoonheid van het landschap zal verbeteren. Wanneer je dit gaat combineren met een standpunt en compositie die diepte en de grootsheid naar voren brengt, heb je een recept voor een werkelijk adembenemende foto.

Kies een interessante plek

We zijn omringd met potentiële mogelijkheden mogelijkheden voor grootse landschapsfotografie, van de glooiende weiden naar de imposantste bergen tot dorre woestijn scènes. Kijk maar eens goed naar Nederland, kies een plek die voor jouw van belang is. Zo zijn veel gebruikte plekken in ons land Kinderdijk, de Oostvaardersplassen, de kust maar een willekeurige weide leent zich ook goed voor een mooie opname. Probeer bij elke plek een aantal proef foto’s uit om zo je instellingen goed te hebben voordat je daadwerkelijk gaat beginnen. Probeer dan ook eens andere standpunten uit, dit geeft vaak een verrassend resultaat.

Kinderdijk vastgelegd door Michiel Buijse. Waar architectuurfotografie meer dan een passie voor is.
Kinderdijk vastgelegd door Michiel Buijse

Wanneer je op je gekozen locatie bent, en nog voordat überhaupt je camera uit de tas gehaald hebt, kijk dan eerst goed naar wat de beste plek is om je foto’s te schieten. Het is natuurlijk al te gemakkelijk om gewoon aan te komen en je apparatuur op te zetten op de eerste de beste plek. Meestal zijn dit de toeristische plekjes en hoe mooi je foto ook zal zijn, het zal een foto zijn zoals zo velen deze al hebben gemaakt. Kijk daarom eerst rond naar een goede plek, zo wijk je af van de standaard en krijg je misschien wel een betere compositie te pakken.

Voorgrond, midden en achtergrond

Een landschap met diepte is altijd aantrekkelijker dan één die plat overkomt. Plaats de juiste elementen op de voorgrond, midden en achtergrond om diepte toe te voegen aan je foto’s. Zo nodig je andere uit om de gehele foto in zich op te nemen en zo de juiste sfeer te proeven waar jij zo je best op hebt gedaan om vast te leggen.

Om dit gewenste resultaat te krijgen kan je het beste gebruik maken van een smallere opening, hierdoor maximaliseer je de scherptediepte, zodat alle gebieden van je landschapsfotografie scherp zijn. Uiteraard zal er door de vernauwing van de diafragma de benodigde belichtingstijd vergroot worden, dus zorg ervoor dat je de camera op een stevig statief hebt geplaatst! Het gebruik van een groothoeklens geeft je de gelegenheid om het perspectief van het gekozen landschap te overdrijven ook dit verbeterd het gevoel van diepte in de foto.

Five minutes of summer
Five minutes of summer

Naar het oog leiden

Componeer je landschapsfotografie als het ware, zodat er een natuurlijke eigenschap is die je oog als het ware leid naar dat wat jij belangrijk vindt. Perfecte voorbeelden zijn bijvoorbeeld kabbelende beekjes of een boomlijn in de verte.

Het beste tijdstip

Het begin en einde van de dag zijn over het algemeen de beste tijden voor landschapsfotografie. De lage, directionele verlichting zorgt voor interessante schaduwen, waardoor de details in het landschap, en de kleur van de lucht voor extra sfeer zorgt. De tijden rond zonsopgang en zonsondergang staan ​​bekend als de gouden uur. En hier is een speciaal artikel aan gewijd. Vermijd de middagzon indien mogelijk. Het felle zonlicht op dit moment van de dag zorgt voor veel contrast in de foto, waardoor het gemakkelijk is om details te verliezen in de high-lights en de schaduwen, of door beide.

Landschaps fotografie35
Door: Martin Sojka

Gebruik een polarisatiefilter

Veel landschap fotografen zweren bij hun polarisatiefilter, en voor een goede reden – ze verrichten echt wonderen op landschapsfotografie. Zo geven ze de hemel een rijke blauwe uitstraling, weelderige graslandschappen komen beter tot hun recht, en ze verwijderen storende reflecties. Naast een polarisatiefilter, kan je ook het gebruik van een grijsfilter overwegen. Deze filtert het licht in verschillende mate over de lengte, en zijn perfect voor het verminderen van het contrast tussen het land en de lucht. Houdt wel in gedachten dat alle filters die je gebruikt de benodigde belichtingstijd zullen verhogen, waardoor een statief misschien wel noodzakelijk wordt.

Verwijder de hemel uit je foto

Als je vind dat je een saaie, karakterloze lucht hebt in je foto… overweeg dan serieus om de lucht helemaal uit de foto weg te snijden in de nabewerking of als het enigszins kan tijdens het fotograferen zelf al. Hierdoor vestig je de aandacht het landschap zelf.

IJsland om deze reden-22
Bron: Ivo De Decker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.