Tips voor betere paddenstoel foto’s

Tips voor betere paddenstoel foto’s

Met de tips voor betere paddenstoel foto’s gaat de herfst weer mooi worden. Herfst betekent het fotograferen van bedauwde spinnenwebben, van herfstkleuren, mistbanken en paddenstoelen. Het lijkt zo makkelijk, maar het valt nog niet mee om die laatste creatief te fotograferen!

De beste kans om een mooie paddenstoel foto te maken heb je door de paddenstoel op ooghoogte (of lager) te fotograferen. Zeker wanneer de zon door de paddenstoel schijnt geeft dit prachtige resultaten! Gebruik een rijstzak en een draadontspanner (of de zelfontspanner) om bewegingsonscherpte tegen te gaan.

Veel macrofotografen werken standaard met diafragma’s als f/8 of f/11 om voldoende scherptediepte te krijgen. Ik vind zelf de geringe scherptediepte van een diafragma van f/2.8 mooier. Een kwestie van smaak. Maar in het donkere bos ben ik daarmee wel in het voordeel, omdat ik met zo’n groot diafragma een kortere sluitertijd en een lagere ISO kan kiezen.

paddenstoelen-duo paddenstoel foto

Objectiefkeuze

Zelf fotografeer ik paddenstoelen meestal met een macrolens, maar natuurlijk kun je er ook andere lenzen (groothoek of telelens) en hulpmiddelen als tussenringen en voorzetfilters voor gebruiken. Met een groothoeklens laat je de paddenstoel in zijn omgeving zien. Een omgeving die door een groothoeklens meestal redelijk scherp weergegeven wordt (veel scherptediepte).

Deze foto is vorig jaar gemaakt op het Hulshorsterzand. Een jaar daarvoor waren er werkzaamheden op de zandverstuiving, waardoor er plaggen heide onder het zand verdwenen. Een goede voedingsbodem voor deze fopzwammen. Helaas, het was eenmalig. Dit jaar staan ze er niet meer.

fopzwammen paddenstoel foto

Bij gebruik van een telelens komt er minder achtergrond in beeld. Omdat bij een telelens de scherptediepte kleiner is, zal de achtergrond onscherp weergegeven worden, waardoor de paddenstoel mooi los komt van de achtergrond.

Wat neem je mee?

Wat neem ik behalve de camera mee als ik paddestoelen ga fotograferen? Allereerst een vuilniszak om op te liggen. Een klein schaartje (uit een EHBO-koffer) om eventuele storende grassprietjes weg te knippen en een pincet om dennennaalden van de hoed van de paddenstoel te kunnen verwijderen.

Ook een reflectiescherm ontbreekt niet. Dat licht de onderkant van de paddenstoel mooi op. Mits er zon op de paddenstoel valt. Zo niet, dan kan een zaklamp of flitser ook uitkomst bieden. Bevestig deze schuin boven de paddenstoel (want het licht komt van boven) bijv aan een statief of overhangende tak.

Vaak reflecteert de hoed van de paddenstoel de lucht. En dat is jammer, want daardoor zijn de kleuren minder verzadigd. Denk bijvoorbeeld aan de rode hoed van een vliegenzwam. Om dit op te lossen gebruik ik vaak een polarisatiefilter. Draaiend aan dit filter verdwijnt de reflectie en worden de kleuren voller. Mits het filter in de goede hoek richting de zon staat.

Dit waren de tips voor het fotograferen van paddenstoelen! Wil je een cursus volgen bij Liesbeth? Dat kan! Schrijf je dan in voor deze herfst cursus en leer meteen in de praktijk.

paddenstoelen-groepje paddenstoel foto

6 Replies to “Tips voor betere paddenstoel foto’s”

 1. Hallo Liesbeth,
  Zodra er paddestoelen zijn wip ik beslist het bos in….
  Sorry,maar ik woon al jaren in Italie en sommige woorden heb ik niet goed begrepen..
  Wat is een rijstzak en een draadontspanner,en hoe gebruik je die??

  1. Hallo Harma, een rijstzak is een zak gevuld met rijst waar je je camera mooi stabiel op kunt leggen (je kunt de zak ook vullen met bonen of iets dergelijks). Een draadontspanner is een draadje met een ontspanknop er aan. Dat draadje sluit je aan op je camera. Als je die ontspanknop indrukt in plaats van de ontspanknop op de camera, loop je niet het risico dat je de camera beweegt tijdens het indrukken van de ontspanknop. Dus geen risico op een onscherpe foto daardoor.

   1. Bedankt Liesbeth….die rijstzak is een fantastisch idee…ik heb een tamelijk kleine statief,maar die is vaak nog te hoog.Die draadontspanner heb ik al,ik begreep alleen niet wat het betekende in het hollands…hahaha. Ciao!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.