In Fotografie voor beginners

Je hebt vast en zeker wel eens zo’n foto gezien waar auto’s veranderen in lichtstrepen, de avondglorie weerspiegelt in het water en bij jou echt een ‘wow-effect’ geeft! In deze mini-workshop zorg ik ervoor dat jij na het lezen van dit artikel aan de slag kan met het fotograferen van stedelijke gebouwen, straten of andere architecturale dingen in de avond of nacht.

Avondfotografie is iets waarvan mensen onderschatten hoe moeilijk het is. Naast natuurlijk de welbekende driehoek van diafragma, ISO en sluitertijd. Fotograferen op de automatische stand kan je met avondfotografie vergeten. We gaan verder met de manuele stand.

1. Het gebruik van een statief

Avondfotografie zonder statief is bijna onmogelijk. Een statief zorgt er namelijk voor dat de trillingen gereduceerd worden tot het minimum. Door het gebruik van een statief kan je met een lange sluitertijd toch een scherpe foto krijgen. Heb je geen statief, dan volstaat een stabiele ondergrond ook zoals een muurtje.

2. Fotografeer met een draadontspanner, afstandsbediening of self-timer

Doordat je de trillingen die je beeld beïnvloeden wilt reduceren tot het minimum, moet je fotograferen op een manier dat de camera zo min mogelijk last heeft van de trillingen om zich heen. Veel fotografen gebruiken daarom een draadontspanner of afstandsbediening. Hierdoor kunnen ze afdrukken zonder dat ze de camera aan moeten raken, wat eventuele trillingen veroorzaakt. Dat kan leiden tot een onscherpe foto.

Als je geen draadontspanner of afstandsbediening hebt, kan je altijd nog de ingebouwde self-timer van je camera gebruiken. Deze stel je dan in op 2 of 20 seconden, zodat je zeker weet dat je camera écht stil ligt als je de ontspanknop hebt ingedrukt. Heb je geen statief tot je beschikking? Gebruik dan een zandzak of een andere stabiele ondergrond.

3. Schakel de VR/IS uit!

De VR bij Nikon of IS bij Canon. Kortweg: beeldstabilisatie. Schakel deze uit! De stabilisatie zorgt ervoor dat eventuele trillingen geen invloed hebben op de foto die je maakt. Maar omdat de camera op een statief staat zijn deze trillingen er niet. Schakel daarom de stabilisatie van je objectief uit! Doe je dit niet, dan resulteert dit vaak toch nog in onscherpe foto’s en een hoop frustratie. ‘Mijn camera staat toch stil? Hoe kan de foto nu onscherp zijn?!’. Dat komt dus door de beeldstabilisatie.

4. Let op je timing

Bij het maken van een foto in de avond moet je goed opletten van welke kant het licht komt. Let op storende schaduwen die eventueel jouw beeld beïnvloeden en afbreuk doen aan het mooie plaatje wat het anders geworden was. Eeuwig zonde! Kijk er verder ook naar dat. als je het effect dat auto’s lichtstrepen worden wilt bereiken, je werkt met een lange sluitertijd en afdrukt als de stoplichten op groen gaan.

Let ook op je omgeving. Hier bedoel ik bijvoorbeeld billboards mee of sterke lichtgevende oppervlakken. Als je met een lange sluitertijd werkt kan het wel zijn dat één deel goed belicht is, maar ook dat het deel waar een extreme hoeveelheid licht vandaan komt (een billboard of lichtgevende oppervlakken) overbelicht raken. Maak dus altijd meerdere foto’s en test op locatie verschillende standen en manieren uit, wat jouw gewenste resultaat geeft.

Foto gemaakt door Edwin Hoek Bron: Flickr

Foto gemaakt door Edwin Hoek
Bron: Flickr

5. Werk met een dicht diafragma

Werk met een dicht diafragma, dus een klein getal (f/8-f/11) voor de meeste scherpte in jouw foto. Wil je dat lichtbronnen veranderen in sterretjes? Zorg dan dat je diafragma zo dicht mogelijk ingesteld is (= groot getal f 22). Zorg dat jouw foto goed in balans is qua licht en donker. Eventueel kan je naderhand meerdere belichtingen samenvoegen en een HDR maken.

6. Zorg voor een lage ISO waarde

Een lage ISO waarde is absoluut een must bij avondfotografie. Dit reduceert de korreling (ruis) in jouw foto. De meeste camera’s beschikken ook over ruisreductie – ruisreductie is ook erg belangrijk bij lange sluitertijd opnames – dit reduceert namelijk de korreling in je foto, soms ook zelfs dode pixels. Wanneer ruisonderdrukking aanstaat wordt er na de eerste foto, nog een foto gemaakt. Deze worden digitaal vergeleken, waarna de camera zelf eventuele ruis digitaal corrigeert.

Reflecties, regen en je standpunt in combinatie met de instellingen van je camera zorgen voor een uniek beeld. Niet te vergeten, let op je spullen! Houd je tas op je rug en fotografeer het liefste met z’n tweeën. Is veel gezelliger en je loopt minder gevaar dat je spullen gestolen worden.

Volg een workshop avondfotografie bij DeFotoblogger!

Wil jij deze tips in de praktijk brengen met begeleiding van professionals? Volg dan een workshop avondfotografie bij DeFotoblogger.nl. Kijk hier voor meer informatie.

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Ilona Nootenboom
  Beantwoorden

  Goeie punten…Vooral 3… die wist ik dus niet en nooit over nagedacht!
  Nu maar weer wachten tot het weer vroeger donker word… !

  • Fabian Viester
   Beantwoorden

   Hoi Ilona!

   Dit is vaak een punt wat mensen vergeten. Maar het helpt echt! Met een ND (Neutral Density) filter kan je overigens ook nu al lange sluitertijd opnames maken. Veel succes en plezier in ieder geval met fotograferen. Ik hoop dat je iets aan mijn tips gehad hebt!

   Groetjes,
   Fabian

Leave a Comment

Neem contact op

We zijn er even niet, maar laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact op.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

High Key fotografie door: Alexander Reef