Tips voor een prachtig Moederdag portret

Tips voor een prachtig Moederdag portret

Broad Lighting versus Narrow Lighting

 Naar aanleiding van de nieuwe bioscoopfilm De Matchmaker, waarin hoofdrolspeler Benja Bruijning zijn moeder (gespeeld door Ariane Schluter) op originele wijze portretteert, legt Nikon-ambassadeur Brett Florens hét geheim achter het maken van een mooie portretfoto bloot. “Door licht te manipuleren, til je eenvoudig je fotografie naar een hoger niveau,” aldus Florens.

1. Stel scherp op de ogen

Bij een mooi portret is het belangrijk dat je scherpstelt op de ogen. Bij het kijken naar iemand stellen je ogen zelf ook scherp op een van de twee ogen. Juist daarom is het bij een portret vreemd als de oren of het puntje van de neus scherp is en de ogen niet. Scherp stellen op de ogen lukt het best door scherpstelstand AF-S te kiezen en het focuspunt te verplaatsen naar het oog in de AF-veldstand – Enkelpunts AF.

2. Gebruik zacht diffuus licht

Fotografie is letterlijk het schrijven met licht en bij portretfotografie werkt het heel goed om zacht diffuus licht te gebruiken. In zacht diffuus licht ziet eigenlijk iedereen er beter uit. Buiten kun je het beste fotograferen in de vroege ochtend of ’s avonds voordat de zon ondergaat. Ook een bewolkte dag kan heel mooi licht opleveren. Ga je toch voor binnen, dan geven studiolampen het mooiste effect. Die heb jij natuurlijk niet toevallig thuis staan. Dan kun je een externe flitser beter omhoog richten zodat de lamp via het plafond flitst en niet rechtstreeks in het gezicht van je moeder. Wanneer je de ingebouwde flitser op je camera gebruikt, kun je een mooi zacht diffuus licht creëren door een wit plastic bekertje over de flitser te plaatsen.

3. Creëer een mooi bokeh met een grote diafragma opening

Een eenvoudige tip om je Moederdagportret een professionele uitstraling te geven is het creëren van een bokeh effect door te werken met een groot diafragma (laag f-getal). Een groot diafragma zorgt ervoor dat de scherptediepte in je foto klein is, waardoor je een mooie wazige achtergrond krijgt en je moeder loskomt van de achtergrond. Alle aandacht gaat dan naar de expressie op haar gezicht. Heb je een spiegelreflex camera? Dan kun je het beste een zogenaamde prime lens gebruiken met een vast brandpuntsafstand zoals de AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G lens.

 4. Stuur de expressie op het gezicht

Je wilt natuurlijk een mooi beeld dat de innerlijke kracht en liefde van je moeder reflecteert. Neem dus niet gewoon een foto waarop je moeder lacht, maar stuur haar emotie door vragen te stellen tijdens het fotograferen. Zorg voor een betekenisvolle blik in haar ogen door te vragen wat ze dacht toen ze papa voor het eerst zag, of vraag of ze nog weet wat ze voelde toen ze jou voor het eerst in haar armen hield.

5. Let op de omgeving

Let ook op de omgeving. Een rustige omgeving zorgt ervoor dat de nadruk komt te liggen op je moeder. Het kan ook juist goed werken om jouw moeder te fotograferen op een plek die veel voor haar betekent, de stoel waar ze altijd zit te lezen of de keuken waar ze haar passie voor koken laat zien. De omgeving mag dus iets toevoegen, maar moet niet afleiden. Fotografeer je je moeder bijvoorbeeld op een buitenlocatie, let er dan op dat de achtergrond niet voor vreemde effecten zorgt. Niets is er zo hinderlijk als je achteraf merkt dat het net lijkt of er een tak uit het hoofd van je moeder groeit. Voor de achtergrond kies je bij voorkeur iets neutraals zonder sterke lijnen of patronen.

6. Denk na over styling

Let ook op de kleding van je moeder. Een goed advies aan haar over wat ze moet dragen, kan natuurlijk gevoelig liggen, maar effen kleuren doen het vaak goed in portretten, vooral omdat ze de aandacht niet afleiden. Opvallende dessins schreeuwen: kijk naar mij, kijk niet naar het gezicht.

7. Flatteuze hoeken

Tot slot werkt het heel goed om bij een portret niet recht van voren te fotograferen. Vraag dus of je moeder zich een beetje van jou af kan draaien (bijvoorbeeld 45 graden) en of ze daarna haar hoofd iets naar je toe kan draaien om je aan te kijken. Dit is een mooiere, meer flatteuze pose waardoor je moeder ook nog eens slanker lijkt. Dat zal ze vast waarderen.

Portretfotografie vraagt om diverse vaardigheden. Één daarvan is het toepassen van broad lighting en narrow lighting: een techniek waarbij je zelf bepaalt welk gezichtsvlak van het model je belicht. Waar je bij broad lighting een breder ogend gezicht creëert, creëer je bij narrow lighting een smaller ogend gezicht.

Vaak gaat naar dit laatste de voorkeur uit omdat het model dan slanker lijkt. Om een smaller gezicht te creëren, laat je het model zijn of haar gezicht zo draaien dat de zijde van het gezicht dat het dichtstbij de camera staat in de schaduw valt, terwijl de andere kant van het gezicht belicht wordt. Dit geeft de illusie van een slanker gezicht, omdat het grootste gedeelte van het gezicht in de schaduw ligt.

Voorkom dus het tegenovergestelde: wanneer je de zijde van het gezicht dat het dichtstbij de camera staat belicht, lijkt het gezicht van je model juist breder. In combinatie met de lichtsterke portretobjectieven van NIKKOR boek je altijd uitmuntende resultaten.

©Brett Florens, Broad Lighting versus Narrow Lighting

Voor meer inspiratie en fotografietips, bezoek de website van Brett Florens, http://brettflorens.com/, of https://www.nikon.nl/nl_NL/learn-and-explore/photography-articles.tag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.