Tips om zelf trouwfoto’s te nemen deel 4

Tips om zelf trouwfoto’s te nemen deel 4

Dit is alweer deel 4 van een 5delige reeks met tips voor het zelf maken van de perfecte bruiloft foto’s en of een trouwreportage. Elke beginner moet op zijn minst deze technieken en trucjes gebruiken voor een succesvolle trouwreportage.

trouwreporatage-bij-piano
Voor een volledig overzicht raad ik je aan om te beginnen bij deel 1 gevolgd door deel 2 en uiteraard deel 3. Ben je gevraagd voor de grote dag van een bevriend paar of wil je zelf oefenen tijdens een bruiloft om de mooiste niet alledaagse trouwfoto’s te maken. Hier vind je dan de handigste tips! Lees ze rustig door, misschien heb je zelf ook nog wel tips die je wilt delen. Dan staat dit helemaal vrij door jouw tip mee te geven in de reacties.

Tip 31 Zorg dat je het echtpaar en de familie kent

Het kan natuurlijk voorkomen dat sommige familieleden elkaar al jaren niet hebben gezien. En dan is de bruiloft wellicht het eerste moment dat ze elkaar weer zien. Zorg dan dat je weet wie het zijn zodat je een gepaste foto kan nemen van de eerste ontmoeting in jaren. Het is niet geheel ongebruikelijk dat de bruid en bruidegom dan extra emotioneel worden. Maar respecteer ook de wensen van het echtpaar kom bijvoorbeeld niet te dichtbij bij een eerste ontmoeting. Maak gebruik van een tele-zoomlens op een close-up op gepaste afstand te nemen.

Tip 32 Geen etende gasten op de foto nemen

Neem nooit foto’s van etende gasten. Dergelijke foto’s zien er nooit goed uit, en de persoon in kwestie zal het je hoogst waarschijnlijk ook niet in dank afnemen. Laat staan het echtpaar. Want zeg nou zelf een foto waarbij je een buffet naar binnen werkt kan niet mooi wezen. Maak liever gebruik van de tijd om zelf ook een hapje te eten.

Tip 33 Vertrouw je zelf

Kijk niet na elke foto op het camera schermpje om je foto’s te controleren. Ten eerste zal je de camera extra belasten en is je batterij dan ook eerder leeg. Ten tweede je foto’s komen op een klein schermpje nooit volledig tot hun recht. Zorg er liever voor dat je voldoende geheugenkaartjes bij je hebt.

Tip 34 Geen rechtstreekse flits gebruiken

Wanneer je binnenshuis een trouwreportage maakt zorg er dan voor dat de flitser op het plafond is gericht. Een flits die weerkaatst via het plafond geeft een mooi evenwichtige kleuren balans in je trouwfoto’s. Het gedifuseerde licht zorgt er namelijk voor dat je schaduwen minder hard worden. Het geeft gelijk een professionele uitstraling aan je trouwreportage.

Tip 35 Verhaaltjes vertellen

Benader je trouwreportage met een andere blik, probeer je eens voor te stellen dat je een fotojournalist bent en dat je met jouw foto’s een pakkend verhaal wilt vertellen naar je lezers of in dit geval het bruidspaar. De klassieke manier is om drie foto’s van elk moment te maken, welke niet perse op exact het zelfde moment genomen hoeven te worden. Immers een moment kan ook langer duren dan een paar seconden. Voorbeeld van het aansnijden van de bruidstaart : Neem een close up van de taart, een middelgrote foto van het paar dat de taart aansnijdt en vervolgens een groothoek foto waarop je de reacties van de gasten vastlegt.

Tip 36 Gebruik je eigen confetti

Een leuke idee kan zijn dat je confetti meeneemt wanneer je een foto gaat nemen. Neem zelf je confetti mee want het is niet altijd voorradig. Een goede confetti foto verteld op zich zelf een verhaal namelijk het is feest! Zorg dat je een goede kader hebt en neem de foto naar omhoog toe. Maar denk eraan gooi de confetti niet naar het echtpaar :-). Probeer een klein diafragma (f/11), langzame sluitertijd (1/15 sec) en invul flits. Zorg er ook voor dat de wind niet naar jouw toe waait anders kom je er zelf toch wel een beetje raar uit te zien.

Tip 37 Luister naar de verhalen

Als je in gesprek komt met de gasten luister dan extra goed naar verhalen die ze over het bruidspaar vertellen of over andere zaken die hun opgevallen zijn over de dag heen. Wanneer je goed luistert kan je ook beter anticiperen op momenten die gaan komen. Hierdoor ben jij degene die de eerste reacties op de foto neemt.

Tip 38 Bewerk met voorbedachte raden

Wanneer je terug thuis bent en je gaat de gemaakte trouwfoto’s bewerken denk dan eerst goed na over wat je moet gaan doen! Een van de eerste bewerkingen zal hoogstwaarschijnlijk zijn om alle foto’s te verwijderen waarop de bruid en bruidegom niet op hun best kijken. Een volgende stap zal zijn het retoucheren van vlekken in hun gezichten, dan zal de scherpte en belichting aangepast kunnen worden, enz. Bekijk hierna alle foto’s opnieuw en zorg ervoor dan de toeschouwers enkel de aller beste foto’s te zien krijgen. Hierdoor komt je trouwreportage professioneel over. Want immers je kijkt veel liever naar 100 foto’s van een perfecte kwaliteit dan naar honderden foto’s van een gemiddelde kwaliteit.

Tip 39 Zelf verscherpen instellen

Indien je fototoestel een optie heeft voor het verscherpen van je foto’s zet deze dan uit. Het verscherpen van je foto’s kan je het beste achteraf doen op een computer met een beeld bewerkingsprogramma zoals Photoshop of Lightroom. Schiet altijd je foto’s in RAW hierdoor heb je de meeste vrijheid om een foto achteraf nog aan te passen. Want In RAW zal er geen beeldmateriaal verloren gaan bij het opslaan van foto’s. Omdat RAW een grote bestandsformaat kent zal je geheugenkaartje sneller vol zitten, een back-up maken tijdens een lunch of diner is dan ook geen slecht idee.

Tip 40 Onderbelichten in een lichte omgeving

Om zoveel mogelijk details van de trouwjurk vast te leggen in een zeer verlichte omgeving zoals bijvoorbeeld zonlicht is het verstandig om je foto’s onder te belichten met bijvoorbeeld 1 stap. In de nabewerking wanneer je de trouwfoto’s hebt genomen in bestandsformaat RAW kan je perfect de belichting corrigeren. Dus nogmaals fotografeer in RAW.
Dit was alweer deel 4, binnenkort zal deel 5 verschijnen. Maak kan je niet wachten en wil je alle tips nogmaals nalezen dan vind je de artikelen hier.
Ga naar: Zelf bruiloft foto’s nemen 1
Ga naar: Zelf bruiloft foto’s nemen 2
Ga naar: Zelf bruiloft foto’s nemen 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.