Tips om met wolken in landschapsfotografie om te gaan

Tips om met wolken in landschapsfotografie om te gaan

Velen van ons die foto’s nemen tijdens een mooie vakantie van een weids uitzicht doen dit het liefst wanneer er geen wolken te zien zijn. Dit geeft ons namelijk het idee dat de foto dan mooier is dan met een paar wolken zichtbaar. Persoonlijk vind ik de foto dan snel wat saai overkomen. Een wolkje hier en daar geeft de foto zoveel meer drama waardoor het leuker en spannender wordt om naar te kijken.

Wolken in het landschap door Jeff Sinon
Fotografie: Jeff Sinon

Maar het vastleggen van een lekkere dikke wolk kan wel eens lastig zijn, omdat dezelfde wolken vaak veel lichter zijn dan het landschap waar ze overheen drijven. Je kunt de wolken gemakkelijk overbelichten of de rest van het landschap onderbelichten. Gelukkig zijn er ook manieren om het meeste uit de wolken te halen zonder over- of onderbelichting te krijgen.

Tips om met wolken in landschapsfotografie om te gaan

1. Houd rekening met de hooglichten

Als je een foto zoals hierboven gemaakt door Jeff Sinon is het verstandig om overbelichting van de wolken te voorkomen. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is om te gaan fotograferen in de “M-stand”, de manuele stand. Kies daarbij de spot lichtmeting (instelling op je camera). Stel je diafragma in en neem je lichtmeting op het lichtste gedeelte van de wolken. Stel daarna de sluitertijd zo in dat de lichtmeter in de zoeker, LCD-scherm of bovenop je camera ongeveer 1,5 tot 2 stops overbelichting laat zien (de meter slaat rechts uit). Dit is nodig, omdat je luchtmeter alles naar middengrijs wilt compenseren. Herpositioneer jezelf zodat je de foto kan nemen die je wilt nemen en doe je ding!

Het kan zijn dat je de sluitertijd iets zal moeten bijstellen, maar met de hierboven benoemde setting zal je al een heel eind komen.

2. Vermijd vlakke saai gedeelten

Wolken in het landschap door Jeff Sinon
Fotografie: Jeff Sinon

Wolken zijn een perfecte toevoeging aan bijna elke landschapsfoto met de volgende uitzondering: een saaie laaghangende en karakterloze grijs wolkendek waar geen einde aan komt. Je kent het wel, een typische herfstdag in Nederland. Een dergelijk wolkendek voegt geen diepte en karakter toe aan je foto, maar geeft alleen een grijze achtergrond. Een sluierbewolking daarentegen die hoog aan de hemel hangt kan juist weer een mooie evenwichtige belichting geven. Dit kan ideaal zijn voor het fotograferen van bloemen doordat er een natuurlijke diffuser is voor de zon. Ze doen echter niets voor een landschapsfoto.

3. Leg het vuurlicht vast in de ochtend of avond

Wolken in het landschap door Jeff Sinon
Fotografie: Jeff Sinon

Wolken zijn eigenlijk alleen maar dikke pofferige en witte vormen die over de aarde heen drijven. Ze zijn in hun eigenrecht heel erg mooi en in veel gevallen om bij weg te dromen. Maar een vurige oranje bewolking kan voor zoveel meer drama en karakter zorgen in je foto. Een wolkendek zoals hierboven is eigenlijk alleen maar vast te leggen als je rond het gouden uur op jouw fotografieplek bent.

4. Kies een lange sluitertijd

Wolken in het landschap door Jeff Sinon
Fotografie: Jeff Sinon

Om de wolken die je vastlegt een mystieke uitstraling te geven kun je het beste een wat langere sluitertijd proberen. Hiervoor is een goed statief toch echt een must! Om het meeste uit een lange sluitertijd foto te halen is een lekker windje ook niet verkeerd, anders bewegen de wolken niet. De foto hierboven is genomen met 47 seconden sluitertijd en het was behoorlijk winderig, aldus JefF Sinon. Net als dat je met een langere sluitertijd hebt bij water (een gladde look), zal de wind ook een prachtig effect hebben op wolken, in combinatie met een lange sluitertijd.

5. Zet de wolken centraal

Wolken in het landschap door Jeff Sinon
Fotografie: Jeff Sinon

Normaal hebben de wolken een bijrol in een landschapsfoto, maar wolken kunnen ook een hoofdrol spelen. Zo speelt het landschap in deze foto een ondergeschikte rol in plaats van andersom.

Alle foto’s zijn beschikbaar gesteld door Jeff Sinon

Leuk artikel? Vergeet ons dan niet te volgen via de gebruikelijke kanalen.

2 Replies to “Tips om met wolken in landschapsfotografie om te gaan”

    1. Een camera is een stuk gereedschap die je moet gebruiken waar het voor is. En dat betekend soms instellingen gebruiken die op het eerste gezicht raar lijken. Maar probeer het eens echt goed en je zult versteld staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.