Telelenzen en hun gebruik

Telelenzen en hun gebruik

Lenzen zijn er in alle soorten en maten voor elk fotografisch moment is er nagenoeg een specifieke lens of een lens die jou precies geeft wat je verlangt van de situatie. Een veel gebruikte lens is een telezoom lens. Echter zijn er ook objectieven die een nog groter bereik hebben en die noemen we telelenzen.

Wat zijn telelenzen precies

Telelenzen zijn lenzen/ objectieven die jou in staat stellen om een object wat verder van je weg staat dichterbij te halen. Grofweg gezegd hebben telelenzen een brandpuntsafstand vanaf ongeveer 70mm en dit loopt op tot 600mm. Er zijn ook telelenzen die tot in de duizenden mm gaan maar deze zul je niet tegenkomen in de fotografie, deze lenzen worden vooral gebruikt bij de astronomie, je zult ze dus tegenkomen als je een kijkje neemt bij een sterrenkijk centrum.

Foto genomen met een Tamron 150-600mm telelens
Foto genomen met een Tamron 150-600mm telelens

Het grote bereik van 70-600mm lijkt heel erg mooi en dat kan het ook zeer zeker zijn echter bedenk wel dat met het toenemen van de millimeters de effectiviteit van de lens ook zal afnemen. Het gaat dan nog niet zo zeer om de beeldkwaliteit maar wel om het zichtbare effect. Het verschil van de 10mm die zit tussen de 18mm en 28mm betekent een wereld van verschil, maar het verschil tussen 300mm en 310mm is vrijwel verwaarloosbaar. Dit is dan ook de reden dat er bij grote telelenzen direct overgegaan wordt van een 300mm naar een 400mm enz.

Gebruik van telelenzen

Veel mensen krijgen bij telelenzen automatisch het idee dat deze enkel gebruikt kunnen worden bij sportevenementen of voor de wildlife- en vogelfotografie. In de praktijk worden ze ook veel gebruikt binnen deze fotografie thema’s maar dat komt dan omdat ze geweldig zijn om verre objecten zeer dichtbij te halen. Het is echter niet hun enige functie.

Herten opgenomen met een telelenzen
Herten opgenomen met een telelens

Normaliseren

Door de smalle beeldhoek die telelenzen hebben, wekken ze de indruk dat het onderwerp in elkaar gedrukt of samengedrukt overkomen, hierdoor zal de afstand tussen de verschillende onderdelen in je foto minder duidelijk overkomen. Dat is ideaal voor portret fotografie want het zorgt ervoor dat alle gezichts elementen een gelijke onderlinge verhouding krijgen. Door de smalle beeldhoek neemt de achtergrond verhoudingsgewijs meer plaats in, waardoor ze grofweg het zelfde formaat lijken te hebben als het onderwerp op de voorgrond, zelfs als ze vele malen kleiner zijn. Dit effect wordt het normalisatie-effect genoemd.

Trillingen

Wanneer je gaat inzoomen of gebruikt maakt van een telezoom met een groot instap bereik zul je geconfronteerd worden met cameratrillingen. De kleinste beweging zal uitvergroot weergegeven worden bij het gebruik van telelenzen. Hierdoor kan het scherpstelpunt onscherp worden in plaats van helder en scherp. Dat wordt nog erger doordat telelenzen vaak erg zwaar en lastig te hanteren zijn. De eenvoudigste oplossing hiervoor is een statief. Beschik je niet over een statief zorg er dan voor dat de sluitertijd echt zo kort mogelijk is. Een vuistregel voor het vinden van de langste sluitertijd die bij een bepaalde lens past is door 1 te delen door de brandpuntsafstand van de lens. Een 200mm lens zal een minimale sluitertijd van 1/200 seconde of nog korter moeten hebben en een 500mm lens zal dan geen langere sluitertijd dan 1/500 seconden mogen hebben.

Wanneer je beschikt over een telelens met een beeld stabilisator (Nikon noemt dit VR, Vibration Reduction en Canon noemt het IS, Image Stabilization) dan zal deze voor verschillende gradaties beweging proberen te compenseren. Hoewel beeldstabilisatie heel effectief is, is het niet altijd even betrouwbaar. Daarom is het extra belangrijk om de sluitertijd zo kort mogelijk te houden. Laat de omstandigheden waarin je fotografeert bepalen wat je maximaal kan hanteren. Gebruik je een statief zet de beeldstabilisatie dan juist uit, omdat er door overcompensatie juist weer onscherpte kan ontstaan.

20161029-img_3189-3
Foto genomen met een Tamron 150-600mm telelens

Compactheid

Doordat telelenzen de indruk wekken onderdelen binnen je compositie compacter te maken, door ze dichter bij elkaar te plaatsen. Kunnen ze je foto’s een extra dimensie meegeven.
Ga eens een redelijk drukke straat fotograferen met een telelens en je zal zien dat de straat veel drukker lijkt te zijn dan wat het in werkelijkheid is. Zo ook bij een bloemen-bedje, er lijken meer bloemen te zijn dan dat er zijn. Dit komt doordat de relatieve grote van de bloemen ongeveer gelijk lijkt en de onderlinge afstand optisch verkleind wordt.

Gelaagd

Veel te vaak gaat men ervan uit dat een landschapsfoto met een groothoeklens moet worden gefotografeerd. Hoewel dit uitermate geschikt is om een open ruimte weer te geven, opent het gebruik van een telelens een heel nieuw blik met mogelijkheden aan compositorische mogelijkheden voor landschapsfotografie.

Als je het idee van gelaagdheid wilt benadrukken in een foto -met duidelijke voorgrond-, midden- en achtergrond elementen- kun je met een telelens buitengewoon effectieve landschapsfoto’s maken met sterke grafische aspecten die de vormen en texturen van de verschillende elementen benadrukken.

3 Replies to “Telelenzen en hun gebruik”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.