Home | Handige foto tips 1: Tegenlicht gebruiken
Tegenlicht door: Alexandra Sophie
Tegenlicht door: Alexandra Sophie
Fotografie tips

Handige foto tips 1: Tegenlicht gebruiken

Geoptimaliseerd bericht van 2014

Tegenlicht is een van de moeilijkste situaties om te gebruiken tijdens het fotograferen, tenzij je leert om de lichtmeting van je camera te lezen. Per definitie, is er tegenlicht wanneer je primaire lichtbron zich achter het onderwerp bevind. Bijvoorbeeld, in de bovenstaande foto is de zon achter het meisje.  Als je gaat voor wat het meetsysteem van je camera aangeeft, zou deze haar en de andere belangrijke gegevens van het beeld veel te donker gaan maken.

Het antwoord is verbluffend eenvoudig: ga overbelichten! Wanneer je een beeld gaat overbelichten, ga je in feite de schaduwen ontmaskeren. Je ogen zien het donkere gedeeltes in het frame prima maar je camera kan dat niet zien, deze moet je dus even helpen. Ben je bang om elementen te verliezen? Geen nood in de nabewerking zoals in Lightroom kun je vrij gemakkelijk deze elementen terugzetten, zolang je maar fotografeert in RAW/NEF.

Wanneer en hoe kan je deze tegenlicht tip gebruiken?

Laten we zeggen dat je probeert om een stads aangezicht vast te leggen met de zon achter het onderwerp, je camera zal snel veel details verliezen met als resultaat dat het onderwerp een silhouet wordt zoals hieronder.

Marine drive! Fotografie door: Rushabh Sheth
Marine drive!
Fotografie door: Rushabh Sheth

Haal je camera van de automatische stand en zet het in een van deze standen P , S, A of M afhankelijk van het cameramerk. Dan stel je de witbalans in op bewolking of zonlicht stand in plaats van de automatische stand. Et voilá je foto zal een stuk beter zijn.

Is dit nog niet voldoende dan kan je altijd nog de belichting aanpassen met een extra stap/stop. Probeer het vooral zelf eens uit, ga niet voor de eerste foto maar blijf het proberen zodat je er feeling voor krijgt. Wil je meer tips om optimaal om te gaan met belichting? Lees dan eens de categorie belichting door hier vind je de meest handige tips welke je direct kan toepassen.

Vind je deze tip bruikbaar? Doe je zelf en andere dan een lol en deel dit bericht.

 


workshop avondfotografie banner defotoblogger

Over de auteur

Maico Barneveld

Maico Barneveld

Oprichter van DeFotoblogger.nl en gepassioneerd fotograaf voor maic.nl. Ik maak graag foto's van gebieden waar anderen niet snel komen. Prijswinnaar van verschillende internationale wedstrijden, en als reviewer en reportage fotograaf voor verschillende merken/instanties zoals het WNF wil ik je graag meenemen in mijn fotografische wereld.

Reacties

Klik hier om een reactie te geven

  • Je zet de witbalans niet een stop hoger. Als je door de zoeker kijkt of op je schermpje en je drukt de ontspanknop een beetje in dan zie je de belichting. Je kunt deze door aan het wieltje te draaien een of meerdere stops onder of overbelichten.

Fotografie Blog Awards 2017

Wie zijn onze partners:

Transcontinenta Fujifilm Sigma Benelux Fotovakschool Image Map

Nieuwsbrief

Meer dan 30.000 volgers

Mis niets van DeFotoblogger en volg ons op de verschillende kanalen.

DeFotoblogger op Flickr

 • Fuel Girls@Monster Ink 2017
 • De oude brug
 • Go high to the sun.....
 • Eekhoorntjesbrood - Boletus edulis
 • Little Home
 • Ouddorp
 • paddestoel
 • paddestoel vliegenzwam
 • stokstaartjes @ BurgersZoo