Strobist bij natuurfotografie

Strobist bij natuurfotografie

Strobist, het fotograferen met de flitser los van de camera, wordt vooral toegepast bij portretfotografie. Maar omdat ik naast bedrijfsfotograaf ook natuurfotograaf ben, wilde ik de strobisttechniek nu ook wel eens in de natuur uitproberen. Een experiment dat smaakt naar meer!

Strobist bij natuurfotografie

Vorige week gingen we op een avond naar een eik die ik al vaker gefotografeerd heb. Dit keer wilde ik hem in het donker fotograferen, uitgelicht met flitsers.

Allereerst plaatsten we de flitsers met Yongnuo ontvangers op statiefjes. Hoe veel licht die flitsers moesten geven, was een kwestie van uitproberen. Uiteindelijk stond de flitser achter de boom op volle sterkte, de flitser die de stam uitlicht op 1/64 en de flitser die de takken uitlicht op 1/32. De hulp van mijn man die steeds heen en weer liep om de flitssterkte aan te passen was meer dan welkom!

Het moeilijkst was het positioneren van de camera met groothoeklens en Yongnuo zendertje. Liggend in de sneeuw met stijve vingers van de kou manoeuvreren met een onwillig statief is niet echt mijn hobby. Uiteindelijk bleek het statief toch niet te werken, het biedt zo laag bij de grond veel te weinig flexibliteit. Dus werd de camera op de gorillapod gezet. En dat werkte!

Het uiteindelijke resultaat werd door de rode lichtvervuiling van een nabij gelegen dorp nog mooier dan ik gehoopt had!

Strobist bij natuurfotografie

Een tweede experiment deden we in een dennenbos. Lastig vanwege de dichtbij elkaar staande stammen en daardoor gauw tegen elkaar aan plakkende schaduwen. Maar uiteindelijk was dit het resultaat.
Strobist bij natuurfotografie
Het is een heel gesjouw met al je spullen. En een gepruts met de flitssterkte en positie van de flitsers. En toch vind ik het de moeite waard om er verder mee te experimenteren!

2 Replies to “Strobist bij natuurfotografie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.