Strandfotografie tips

Strandfotografie tips

Het strand is bezaait met interessante onderwerpen om vast te leggen. Deze strandfotografie tips kan je gebruiken bij jouw volgende strandvakantie.

Wanneer ik op vakantie ga is mijn camera nooit ver weg, ik vind het heerlijk om de wereld rondom mij vast te leggen. Zo krijg ik een goed idee van mijn omgeving en de potentie. Zeker als ik een aantal dagen op dezelfde plek ben, dan ga ik de eerste dag flink wat proefopnames maken om later terug te komen wanneer het licht beter is, voor wat ik in gedachte heb bij die ene foto.

Het strand is vooral een bron van inspiratie. De kleine strook zand ligt vaak bezaait met interessante onderwerpen, van drijfhout en rotsformaties tot zandkrabholletjes en alles wat wij als toeristen meenemen. Er is altijd wel wat te fotograferen.

Fotografie door: Jeff Milsteen
Fotografie door: Jeff Milsteen

Het gaat er bij strandfotografie om dat je het onderwerp zo fotografeert dat er een verhaal inzit en dat het de sfeer van dat ene moment vastlegt.Natuurlijk zijn er in de fotografie geen regels, maar deze richtlijnen kunnen je helpen om het meeste uit jouw strandfotografie te halen.

Ga op zoek naar een interessant onderwerp

Wanneer je een op een strand fotografeert zijn we vaak geneigd om een groot oppervlakte van de zee of het zand vast te leggen. En hoewel dat in eerste instantie een goed idee lijkt, blijkt het achteraf vaak een foto te zijn waarbij het onderwerp niet interessant genoeg is vastgelegd. De foto lijkt ook nog eens plat is. Zonde! Het eerste wat je zou kunnen doen om dit te voorkomen is een onderwerp zoeken waar omheen je de compositie bepaald. Een aantal ideeën mogelijkheden zijn:

Zand – Strandzand is een zachte substantie wat continue in beweging is. Ofwel door de wind of door de golven die eroverheen rollen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de voetstappen van jou met je partner en eventueel huisdieren. Hierdoor krijgt je interessante vormen in het zand welke leuk zijn om vast te leggen. Maar ga ook eens dicht bij de grond fotograferen met het zeewater wat terugloopt in combinatie een strookje zand.

Stenen – Het stand is vaak een samenkomst van een rotsige omgeving, kliffen en rotspartijen op het strand kunnen je echt uitnodigen op een foto te nemen. Selecteer eens een individuele steen en leg deze vast met een goede compositie. Dat is gegarandeerd een bijzondere foto.

Zee afval – De zee neem heel wat afval mee wat achterblijft op het strand. Denk hierbij aan drijfhout, schelpen en zeesterren. Je kan de foto nemen zoals het er ligt maar je kunt het ook een beetje verleggen zodat deze onderwerpen beter uitkomen op je foto.

Strandfotografie tips-2

Wildlife – Kijk goed om je heen er is genoeg wild op het strand te vinden en ik bedoel dan niet de strandgasten 😉 nee als je wat verder van de menigte bent of de duinen in gaat is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met een vos, beer, krokodil. Uiteraard is wat je tegenkomt wel afhankelijk van waar je bent.

Water – Natuurlijk is water een belangrijk onderdeel van elk strand. De golfslag, de stroming en poeltjes die voortkomen uit de zee zijn prachtige aandachtspunten binnen elke foto.

Onnatuurlijke onderwerpen – Vooral in een toeristische omgeving vind je vele interessante onderwerpen zoals een pier of vissersboten terug op het strand. Benut de lijnen van deze objecten in je foto.

Compositie

Net als bij andere fotografie onderwerpen is bij strandfotografie de compositie erg belangrijk. Kijk dan ook uit naar een compositie waarbij je het oog als het ware de foto inleid. Dit bereik je het gemakkelijkst door een interessante voorgrond mee te nemen of door het actief gebruiken van de aanwezige lijnen.

Wanneer je een strandfoto neemt met daarin zowel het strand als de zee, denk dan aan de regel van derde en plaatst de horizon dan niet in het midden. Je zult een betere balans en een natuurlijkere uitstraling in de foto krijgen.

Strandfotografie tips

Zonlicht

De meeste mensen nemen hun strandfoto wanneer de zon het hoogst staat. Het probleem wat kan ontstaan is dat het licht erg hard is met hele donkere schaduwen en felle highlights. Hierdoor zal je veel contrast in je foto hebben wat weer als nadeel heeft dat details makkelijker verloren gaan in de lichtere en de donkere delen van de foto.
Probeer te fotograferen in de ochtend of later op de middag of begin van de avond, zo rond het gouden uur. De kleuren komen dan veel beter uit. Om te bekijken of je foto niet teveel onder- of overbelicht is, kan je kijken op je histogram.

On the clouds fotografie door Husain

Gebruik een polarisatie filter

Een polarisatie filter doet wonderen voor je strandfotografie. Het verrijkt de blauwe kleur van de hemel en over het algemeen zullen de andere kleuren ook helderder en levendiger ogen. Draai het filter zodat de reflecties op het water verminderen en je wellicht zelfs de zeebodem kan zien.

De juiste belichting

Zand heeft net als sneeuw een zeer hoge reflectie met als gevolg dat er veel extra licht van het zand gereflecteerd wordt op de sensor van je camera. Als je camera ingesteld is op de automatische stand zal dit resulteren in een overgecompenseerde foto. Het resultaat een saaie donkere of te lichte strandfoto. Probeer eens een extra stop te gebruiken bij het fotograferen, zoals een snelle sluitertijd of een dichter diafragma. Zolang jij maar een goed belicht beeld krijgt. Hiermee zullen de kleuren en de levendigheid terugkomen.

Voordelen in de foto met veel contrast zoals de overgang van het strand naar een schaduw van een strandstoel, zal je hoogstwaarschijnlijk geen correcte belichting krijgen. Bepaal wel deel je correct wilt hebben en gebruik dan je spotmeting om een correcte belichting te krijgen in je foto.

Ook niet direct in de zon fotograferen zal je zeker helpen. Zorg ervoor dat de zon naast of achter je staat, want als de zon te lang in je lens schijnt, dan kan dat erg slecht zijn voor de lens. Voor je het weet maakt de lens geen scherpe foto’s meer.

Bescherm je camera voor het zand

Wellicht overbodig maar toch meld ik het voor de zekerheid nog even. Wil je jouw camera om zeep helpen? Dan is zand daar wel het middel voor! Hou dit ingedachte dat elke keer wanneer je met een camera het strand op loopt, dat je je camera uit de buurt houdt van zand. Draag je camera om je nek, schouder of hou hem in de hand. Gebruik je de camera niet, stop hem dan netjes weg in de cameratas.

Voor nu wens ik je veel succes! Heb je nog meer vragen, stel ze dan gerust! Vergeet ook niet om jouw mooiste strandfoto te delen met de lezers van DeFotoblogger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.