Stellen fotograferen

Stellen fotograferen

Het vastleggen van de persoonlijkheid van een individu is al uitdagend genoeg, laat staan stellen fotograferen en vereeuwigen voor iedereen. Waarschijnlijk zal je net als iedereen geneigd zijn om je te richten op het vastleggen van de momenten zoals – de kalme blik, de schuchtere lach, de zachte aanraking – dan op iets anders. Dit is uiteraard prima, want daardoor wordt de foto speciaal en betekenisvol.  Maar is er slechts een fractie van een seconde om de foto te maken, dan heb je geen tijd om je om de compositie te bekommeren, anders is het moment alweer voorbij1 Je kan het meeste uit jezelf halen en schitterende foto’s maken door heel veel te oefenen want hoe meer foto’s je maakt, hoe vanzelfsprekender je intuïtief de juiste compositie kiest. Houdt daarom altijd de basisregels in je achterhoofd houdt: ogen scherp, beeldoriëntatie, decentraal onderwerp en van dichtbij fotograferen. Let bij het maken van je foto’s op de momenten dat er  een spontane of on-geposeerde pose en interactie is. Deze onderlinge interactie tussen het stel vat hun verhaal samen.

Als je de kans hebt om twee mensen op een wat gestructureerde manier vast te leggen, kan je gebruikmaken van de extra tijd om elke compositie zorgvuldiger te kiezen, maar pas op dat je de intimiteit tussen de personen niet verstoort met je aanwijzingen. Elke foto draait om hun onderlinge interactie, wat hun relatie ook mag zijn: geliefde, broers en zusjes, ouder en kind, vrienden en ga zo maar door. Bedenk dus eerst wat je wilt overdragen en probeer dat dan te bereiken.

Een oude regel luidt dat de ogen van het ene model ter hoogte van de mond van het andere model moeten komen, zodat er een gevoel van beweging in de foto zit en hij niet vlak en saai overkomt. Hoewel het vastleggen van de onderlinge relatie en energie belangrijker is dan het opvlogen van rigide compositieregels, is het inderdaad een effectieve techniek. Maak je er echter niet al te druk over en pas het alleen toe als er tijd voor is.

Het diafragma kan wat problemen opleveren bij het portretteren van stellen. Uiteraard wil je beide personen scherp hebben, maar je hebt waarschijnlijk geen behoefte aan een eveneens scherpe achtergrond. Zorg ervoor dat het stel dicht bij elkaar blijft, ga zo dichtbij mogelijk naar het stel toe en kies een diafragma tussen f/4.0 en f/5.6. Daarna kijk je vanuit verschillende hoeken en standpunten en let je speciaal op de kijklijnen, negatieve ruimte en evenwicht. Klinkt veel hé maar wees gerust het valt allemaal wel mee, het belangrijkste is dat je moet zorgen voor een ontspannen sfeer.

Tip: De ogen zeggen alles. Dus zorg ervoor dat het stel op hun gemak is. Dat doe je door tegen hen te praten. Stellen zullen het gesprek gaan overnemen, waardoor je de tijd krijgt om hun interactie te observeren, en let dan specifiek op de ogen, hier zal je de liefde terug vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.