Mijn favoriete reismaatje: Rollei Rock Solid Alpha statief

Mijn favoriete reismaatje: Rollei Rock Solid Alpha statief

Ik heb de mogelijkheid gekregen tot het testen van de Rollei Rock Solid Alpha. Dit statief behoort tot de nieuwe lijn statieven die Rollei heeft gelanceerd op de Photokina. De statieven fascineerden mij. Professionele balhoofden en statieven van carbon met een extreem draagvermogen. Wat wil je nog meer? In deze review bekijk ik de in- en outs van de Rollei Rock Solid Alpha en het T7-S balhoofd.

Over de Rollei Rock Solid Serie

Rollei is een aanbieder van o.a. statieven, filters en overige camera-accessoires. Op de Photokina in Keulen in september 2016 presenteerde zij haar nieuwe lijn statieven: de Rock Solid serie. De Rock Solid serie kenmerkt zich door de extreme robuustheid en sterkte. Stabiliteit en bescherming in elke situatie. Tevens tegen roesten. Het is een statief dat in elke situatie constant functioneert. en je nooit in de steek zal laten. Speciaal zou de Rock Solid Serie gedesigned zijn voor reis- en natuurfotografen.

Rollei Rock Solid | balhoofd in doosje
Rollei Rock Solid | balhoofd in doosje

Mijn eerste indruk over het Rollei Rock Solid statief

Voor het creëren van een stabiel beeld, bij vooral langere sluitertijden is een statief onmisbaar. De keuze in het woud van de statieven is enorm! Waar moet je dus beginnen? Dit ligt voornamelijk aan je doel in de fotografie. In mijn geval is dit: van concerten- en evenementen fotografie (waar ik geen statief bij gebruik) tot reis- en architectuurfotografie. In de reis- en architectuurfotografie is een stabiel en robuust statief onmisbaar. Bij het maken van foto’s met lange sluitertijden of door extreme weersomstandigheden, waarbij je een gegarandeerd scherpe foto wilt hebben, ondersteunt een statief je bij het creëren van een stabiel beeld.

Direct bij het uitpakken van de Rollei Rock Solid Alpha, was het gewicht iets dat mij als eerste opviel. Mijn vorige statief, de Velbon Ultra Rexi D weegt een kleine 1,5 kg inclusief kop. Het ideale statief in mijn situatie zou je denken. Maar nee, door het ontbreken van onder andere een lus onder aan het statief en het geringe draaggewicht moest ik opzoek gaan naar iets anders. Ik ben veeleisend en dus niet snel tevreden.

Voor natuur,- architectuur en landschapsfotografen is de Rollei Rock Solid Alpha echt een weelde

Toen ik langs de stand van Rollei op de Photokina liep, viel mijn oog op de Rock Solid lijn die Rollei daar voor het eerst presenteerde. De Rock Solid statief samen met het balhoofd dat ik erop heb geplaatst: Rollei T-7S Panorama kogelkop weegt het geheel om en nabij de 2.7 kg. Dit is bijna het dubbele van de Velbon die ik eerst gebruikte. Bij het uitpakken van de Rock Solid Alpha, maakte mij het gewicht in eerste instantie eerder blij dan teleurgesteld. Eindelijk échte stabiliteit t.o.v. mijn vorige statief. Ook iets dat ik bij mijn vorige statief miste en de Rollei Rock Solid Alpha wel heeft, is een haakje onder aan de statief, waaraan je iets kan hangen voor versteviging. Standaard wordt de statief geleverd met een mooie draagtas.

Het Rollei T-7S was verpakt in een mooi doosje dat er nog eens elegant uitziet en tevens het balhoofd mooi beschermd. Het T-7S balhoofd weegt maar 515 gram.

Voor natuur,- architectuur,- en landschapsfotografen is de statief ook een weelde, dit komt door zijn extreme stabiliteit en stijfheid. Ik denk dat reisfotografen het gewicht van dit statief ook voor lief nemen, als ze erachter komen wat de voordelen van de Rock Solid Alpha zijn. Ik ben blij met een zwaarder statief. Je voelt aan de Rollei Rock Solid Alpha dat het niet een goedkoop prul is, dit komt tevens door zijn zwaardere gewicht en degelijkheid. Je weet immers: inleveren op massa van een statief is (vaak) inleveren op stabiliteit. Reisfotografen zullen dus zeker nog eens 2 keer achter hun oren krabben, of de Rock Solid Alpha misschien toch niet iets is voor hun. Tijdens je reisfotografie wil je natuurlijk ook op de meest uiteenlopende situaties voorbereid zijn.

Reisfotografen zullen nog twee keer achter hun oren krabben of dit statief niet ook iets voor hun is

Omdat ik vaak de hogere hoogtes opzoek tijdens mijn architectuurfotografie, wil ik graag dat ik enigszins mijn apparatuur aan mijn statief kan toevertrouwen. Als ik op een gebouw sta, waar het (‘s avonds) vaak hard waait als ik de skyline van een stad aan het fotograferen ben, wil ik uiteraard niet dat mijn apparatuur naar beneden dondert bij het minste en geringste. Door mijn keuze voor de Rollei T7-S statiefkop met een extreem draagvermogen én de lus voor extra versteviging en het zwaardere gewicht van het Rollei Rock Solid Alpha statief zorgde dit in mijn situatie voor de ideale combinatie tussen: stabiliteit, betrouwbaarheid en handzaamheid.

Rollei Rock Solid | statief
Rollei Rock Solid | statief

Handige features en mindere punten

Al snel kom je achter de dingen die je mist bij een statief. Of kom je iets tegen dat ze wat jou betreft liever achterwege hadden kunnen laten. Het moment waarop ik voor de eerste keer de nieuwe lijn statieven van Rollei zag, was zoals eerder gezegd op de Photokina. Destijds was ik vooral gecharmeerd door het grootste statief uit de Rock Solid Serie. Een ongelofelijk ding, waar ik onder kon staan. Maar, het moest natuurlijk wel een beetje normaal blijven en bij mijn doel aansluiten. 😉

Na enkele keren op pad te zijn geweest met de Rock Solid Alpha en in verschillende situaties gefotografeerd te hebben zijn dit de dingen die mij zijn opgevallen:

 • Een extra haak aan de onderkant van het statief;
 • Een systeem waarmee je de gehele kop met een druk op de knop van je statief afhaalt;
 • Extreme stabiliteit en uithoudingsvermogen;
 • Beenwarmers aan alle benen van het statief;
 • De mogelijkheid tot het plaatsen van spikes aan de poten. Deze moeten er wel zelf opgeschroefd worden;
 • Weerbestendig;
 • Ideaal voor het maken van foto’s laag bij de grond;
 • Door carbon materiaal geschikt om zelfs in zoutwater te fotograferen;
 • Extreme stijfheid en stabiliteit. Perfect geschikt dus voor ook langere (tele)zoomobjectieven.

Praktijktests

De Rollei Rock Solid Alpha bestaat uit 4 segmenten. Helemaal uitgeklapt is het geheel 156cm hoog. Inclusief camera op het balhoofd dus een perfecte ooghoogte. Maar ook dichter bij de grond fotograferen was ook geen enkel probleem. De Rollei Rock Solid statief heeft 3 standen waarin de poten gezet kunnen worden. Hierbij moet ik wel zeggen dat ik het zetten van de poten in de 3 standen niet altijd even makkelijk vond. Het verzetten van de poten werkt d.m.v. het blokje bovenaan. Hieraan trek je, wat ervoor zorgt dat je de poot vrij kan bewegen. Als je het blokje terug duwt in de opening die is vrijgekomen, dan staat hij stabiel, maar alleen als het blokje er precies terug in past. Dit was vooral in het donker af en toe wat pielen. De minimale werkhoogte is 11cm. Dit is dus ook perfect voor het fotograferen van alle bloemetjes en bijtjes, handig dus voor de macrofotografen onder ons.

Rollei Rock Solid | secties
Rollei Rock Solid | secties

Pootsecties Rollei Rock Solid Alpha statief

De Rock Solid heeft 4 secties. Aan het einde van elke statiefpoot heb je de keus om voor de reguliere bevestiging te gaan, of te kiezen voor spikes aan de onderkant. Dit kan je b.v. gebruiken als je op zand of ijs gaat fotograferen. Ruwere ondergronden dus. Mijn eerste test met dit statief was tijdens een koude avond, toen het hard waaide en er een beetje ijs lag. Ik heb er toen bewust voor gekozen om niet de spikes op de poten te bevestigen. Ik wilde het uithoudingsvermogen testen van de reguliere pootbevestiging.  Tijdens het testen zonder de spikes dus, heeft zich nergens een situatie voorgedaan waarbij het statief zijn balans of stabiliteit verloor. De spikes zijn dan ook echt alleen voor extreme omstandigheden.

Wat zijn de mindere punten van de Rollei Rock Solid Alpha

Rollei Rock Solid | statiefbenen positioneren
Rollei Rock Solid | statiefbenen positioneren

Nee, niet alles is goed aan de Rock Solid Alpha. Al heeft Rollei wel haar concurrenten wakker geschud. De mindere punten van de Rollei Rock Solid Alpha, die mij zijn opgevallen zijn de volgende:

 • Tijdens een avond fotograferen met de Rock Solid Alpha stoorde ik mij er voornamelijk aan dat ik niet snel de poten op de juiste stand kreeg. Deels is dit uiteraard gewenning, maar het is niet helemaal gebruiksvriendelijk. De poten kan je anders neerzetten door aan het ijzeren klipje dat bovenop zit, te trekken. Hierdoor kan je de poot bewegen. Vind je dat het statief op een gewenste hoogte staat? Dan kan je het blokje weer terugduwen. Maar let op, het blokje moet wel weer precies in het holletje passen. Hier zat ik erg mee te stoeien. En in het donker tijdens b.v. avondfotografie, kan dit niet altijd even handig zijn en wil je er ook niet altijd de tijd voor nemen.
 • Het verstevigingshaakje ligt verschuild onder de montageplaat van het statief. Hierdoor gaat het hangen van een tas aan het haakje niet altijd even makkelijk. Onhandig is het dus om er b.v. een tas aan te hangen, omdat de lus niet heel veel uitsteekt.
 • De Rollei Rock Solid Alpha heeft ook geen draai of kantelbare middenkolom. Dit kan voor bepaalde fotografen iets zijn waarom zij beter niet de Rock Solid Alpha aan zouden moeten schaffen.
 • Als je gebruik wilt maken van de spikes dan moet je deze nog apart verwisselen. Deze zit dus niet ingebouwd in de poot.

Conclusie

Ik ben echt laaiend enthousiast over het statief in het algemeen. De kwaliteit en hoe het statief zich gedraagt in alle weersomstandigheden, is echt fenomenaal. Tevens de beenwarmers aan alle poten waren voor mij ideaal, nu kan ik ook eens als ik mijn handschoenen ben vergeten gewoon eens mijn statief verplaatsen. 😉

Het gebruik van de spikes gaat erg gemakkelijk. Jammer is wel dat ze de spikes niet ingebouwd hebben in de poten d.m.v. een draaisysteem. De spikes moet je er opschroeven als je hier gebruik van wilt maken. Hier heb je niet altijd tijd voor.

De Rollei Rock Solid Alpha is geschikt voor de veeleisende fotograaf die alles uit zijn apparatuur wilt halen

Een nadeel aan de bevestigingsplaat op het statief, vind ik dat de schroef niet gefixeerd zit in het midden. Als je nu dus b.v. de klem op het balhoofd van het statief niet los genoeg draait (zodat je het balhoofd vrij kan bewegen). Dan draai je je schroefbevestiging in de body door de bevestigingsplaatje heen. Bij mijn vorige Velbon statief kon ik de schroef die op de mount plaat zat, niet bewegen. Hier draaide ik niet snel mijn camera los van de statiefplaat, omdat de schroef gefixeerd zat en ik dus niet in de statiefplaat zelf nog kon bewegen, als ik deze eenmaal vastgedraaid had op mijn body.

Tijdens de tests met het statief was het om en nabij de -6 graden Celcius. Het statief had nergens last van. Maar ik wel op een gegeven moment. 😉
De Rollei Rock Solid Alpha is geschikt voor de veeleisende fotograaf die alles uit zijn apparatuur wilt halen. Het gewicht van dit statief neemt de reisfotograaf voor lief, als hij weet dat de statief je te allen tijde een constante, perfecte kwaliteit levert.

Specificaties Rollei Rock Solid Alpha statief

 • Statief benen gemaakt van 100 % carbon
 • 8 lagen carbon – perfecte vibratiereductie bij objectieven met een langere brandpuntsafstand
 • Stabiel en beschermend tegen roest
 • Robuust en sterk – waar dan ook. Zelfs in het zand en zoutwater
 • Te gebruiken in alle temperaturen
 • Mounting plate met 3/8 inch bevestiging
 • 3 locking functies op de statiefbenen
 • Quick release
 • Ideaal voor fotografie laag bij de grond
 • Extreem draagvermogen (24 kg)
 • Speciaal gedesigned voor reis- en natuurfotografen
 • Additioneel kunnen spikes aan de poten bevestigd worden
 • Arca Swiss Compatible
 • 156cm maximale werkhoogte
 • Minimale hoogte: 11cm
 • 2,2kg exclusief balhoofd

Rollei Rock Solid | statiefkop

Specificaties Rollei T7-S panorama statiefkop

 • Max. belastbaarheid: 35 kg
 • Gewicht statiefkop: 515 g
 • Waterpassen aanwezig
 • Een knop waarbij in verschillende levels het pannen en tilten op staat aangegeven
 • Vloeistof vergrendelknop en krachtige klemkracht van deze knop

 

Rollei Rock Solid | statief
Rollei Rock Solid | statief

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaar via de website van RolleiPrijs
T7-S statiefkop € 129,99
Rock Solid Alpha € 499,99

Welk statief gebruik jij in jouw fotografie? Wat zijn jouw ervaringen met de producten van Rollei? Laat het mij hieronder in de reacties weten.

3 Replies to “Mijn favoriete reismaatje: Rollei Rock Solid Alpha statief”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.