Starten met filters

Starten met filters

Starten met filters: hoe, waarom en wat kan je ermee? In deze blog meer over het starten met filters. Spannend misschien. Maar eenmaal er écht mee begonnen. Stop je er niet mee!

Soorten en maten

Er zijn diverse soorten filters. Een UV filter, polarisatiefilter (CPL-filter), grijsverloopfilter, creatief filter of een ND filter. Elk met een ander doel. Zo krijg je met een UV filter niet het effect dat met een ND filter wel lukt en geeft een grijsverloopfilter een ander eindresultaat dan dat je alleen een polarisatiefilter (CPL-filter) gebruikt. In deze blog kort de filters die er op de markt zijn en hun functie.

UV filter

Een UV filter blokkeert licht en wel UV-licht. Dit voorkomt een blauwe kleurzweem over je foto’s. Omdat een sensor van een digitale camera niet meer gevoelig is voor UV licht, doet vaak het UV filter niet meer dan het eigenlijke doel. Hedendaags is het doel van het UV filter alleen nog: het beschermen van je objectief. Omdat je wilt voorkomen dat er krassen, vlekken of viezigheid op je frontlens komt, gebruik je vaak nog een UV-filter. Daarnaast vangt een UV-filter de eerste klap op ipv je lens mocht ie ergens tegenaan stoten.

Workshop Lange Sluitertijden

Vuil op je filter wordt niet direct geregistreerd door de sensor van je camera, behalve als het erg extreem wordt of tijdens grote contrasten in bijv nachtfotografie. Alleen op die uitzonderlijke momenten kan je er voor kiezen om even je filter eraf te schroeven. Je UV-filter, samen met je zonnekap, zorgen er in ieder geval voor dat in principe je objectief goed beschermd is.

Polarisatiefilter (CPL-filter)

Dit doet een polarisatiefilter:

  • Een polarisatiefilter zorgt voor meer contrast en diepere kleuren. Door het filter te draaien, en daarmee de wijze waarop het licht op je objectief valt te veranderen, creëer je steeds een ander eindresultaat.
  • Reflecties op bijvoorbeeld nat gebladerte, plastic, of gladde muren wordt verminderd waardoor een helder beeld ontstaat met fellere kleuren.
  • Weerspiegelingen in water, glas en andere glinsterende oppervlaktes worden verminderd of verdwijnen geheel.

Zie je het niet? Activeer dan de live-view functie in je camera. Dan valt het zeker op! 🙂

Grijsfilter (ND-filter)

Een grijsfilter of ND-filter (Neutral Density) vermindert de lichtintensiteit. Afhankelijk van de kwaliteit van het filter heeft het geen effect op de kleurweergave. Een grijsfilter maakt het mogelijk om bij veel omgevingslicht toch een lange sluitertijd te gebruiken waardoor je bijvoorbeeld op klaarlichte dag een mooi sluiereffect bij een waterval kan creëren of bewegende wolken. Een ND-filter is overal grijs en een grijsverloopfilter is aan één kant grijs en loopt langzaam op naar helder. Dit filter kan gebruikt worden om alleen de lucht donkerder te maken waardoor het contrast kleiner wordt en wordt vaak toegepast bij landschapsfotografie. Een grijsverloopfilter gebruik je dus bij extreme contrasten (zonsondergang of een dag wanneer de zon hoog aan de hemel staat) en een ND filter gebruik je op momenten dat je de sluitertijd van je camera overdag wilt verlengen.

Scheveningen, vissershaven

Creatief filter

Er zijn veel filters op de markt waarmee een creatief effect aan de foto kan worden gegeven. Veel van deze effecten zijn ook met fotobewerkingsprogramma’s te realiseren maar door filters te gebruiken is het resultaat direct zichtbaar en kan veel tijd bespaard worden. Voorbeelden van creatieve filters zijn:

  • Kleurverloopfilters. Hiermee geeft je een deel van de foto een andere kleur. Denk bijvoorbeeld aan een roodverloopfilter om het effect van een zonsondergang te creëren.
  • Sterfilters. Lichtbronnen zoals lampen of kaarslicht en glimmende objecten zoals sieraden of kerstballen krijgen een stereffect door het gebruik van deze filters.
  • Center Spot filter. Met een Center Spot filter is het midden van de foto “normaal” en zijn de randen, afhankelijk van het filter, donker of vaag.

Door het gebruik van filters creëer je effecten die soms in de nabewerking helemaal niet mogelijk zijn. Iets wat wel je foto unieker kan maken, of een hele andere beleving meegeeft. Maak jij gebruik van filters? Of ben je het zeker van plan? Deel het met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.