Staalwol fotografie: hoe werkt het?

Staalwol fotografie: hoe werkt het?

Één van de deelnemers aan de Stapfoto Vakgroep, een groep met ver gevorderde fotografiecursisten, opperde het idee om eens met brandend staalwol aan de slag te gaan. Nou, voor dat soort ideeen ben ik altijd te vinden!

Vuurwerk fotograferen…. maar dan anders!

Dus planden we samen een generale, om daarna met de hele vakgroep aan de slag te gaan. Doel was een eindresultaat zoals hierboven en hieronder.
staalwol fotografie

Benodigdheden

Wat heb je nodig om zo’n foto te maken?

  1. Heel fijne staalwol (0 tot 0000) zonder zeep. Dit brandt 10-20 seconden (afhankelijk van de draaisnelheid). Hoe meer je het uit elkaar pluist, hoe meer spetters je krijgt omdat er meer zuurstof bij de staalwol komt. Maar de staalwol is dan wel eerder opgebrand en meer spetters is niet altijd mooier!
  2. Een garde (met een metalen handvat) en een ketting met karabijnhaak om de garde aan vast te maken zodat je die rond kunt draaien. Draai eerst ‘droog’ zodat je weet hoe lang de ketting moet zijn, hij mag de grond (of het water) natuurlijk niet raken.
  3. Een aansteker of een batterij (waarbij beide polen aan 1 kant zitten) om de staalwol aan te steken.
  4. Brandwerende of katoenen kleding: Lange broek, lange mouwen, pet of muts waar je de haren onder stopt, bril, handschoenen. Zorg voor donkere kleding, anders valt dit teveel op op de foto.
  5. Brandblusser
  6. Zaklamp om scherp te kunnen stellen op de draaier
  7. Camera met groothoeklens (14-24 bijvoorbeeld) op statief (vibratie reductie dus uit!)
  8. Ga niet alleen op pad om dit te doen (met camera op statief en d.m.v. zelfontspanner). Je speelt letterlijk en figuurlijk met vuur….
  9. Neem je mobiel mee voor het geval er toch iets gebeurt.
  10. Bij/ in het water staan ( = mooie weerspiegeling en veilig!) zijn (lies)laarzen handig. Zie dit filmpje:

Werkwijze voor staalwol fotografie

Zoek een locatie bij het water, op zand of asfalt. Kortom waar geen brandbare vegetatie is.

Pluis de staalwol uit elkaar en stop die in de garde. Controleer iedere keer voordat je gaat draaien of de garde nog okee is, of bijvoorbeeld het handvat nog steeds stevig aan de garde vast zit.

De draaier gaat op z’n plek staan en wordt door een van de fotografen verlicht met een zaklamp, zodat iedereen scherp kan stellen. Daarna gaat de AF uit.

Zorg dat de camera op redelijke afstand staat. De vonken komen zeker 20 meter ver (afhankelijk van de draaisnelheid). En er schieten stukje staalwol uit de garde die je niet op je camera wilt krijgen. Schroef voor de zekerheid in ieder geval een UV-filter voor je lens.

Stel de camera in: diafragma zo klein mogelijk ivm scherptediepte (meestal f8-f11), iso zo laag mogelijk (ergens tussen de 200 en 800), witbalans op wolkje (maakt in RAW niet uit, maar het is toch leuk om gelijk gele spetters op je LCD-scherm te zien). De sluitertijd is afhankelijk van hoe licht het nog is en hoeveel omgevingslicht je op de foto wilt hebben, dus hoe lang  je de sluiter nog open wilt laten staat nadat de staalwol uitgevonkt is. Voor de foto die ik tijdens het blauwe uurtje maakte, gebruikte ik een sluitertijd van 6 seconden. Voor de foto met de lichtvervuiling 30 seconden. Maak testfoto’s om te zien of de belichting aam je wensen voldoet.

De draaier gaat nu draaien en de fotografen drukken de ontspanknop in.

Het moet (bijna) donker zijn, anders zie je geen spetters. Maar het blauwe uurtje of lichtvervuiling op de achtergrond is ook mooi!

Of lichtvervuiling op de achtergrond:

staalwol fotografie

Kijk nadat je gedraaid hebt en voor vertrek steeds goed om je heen of er toch niet ergens een vonk een brandje veroorzaakt. Misschien je tas die ergens lag terecht gekomen, toch op blad wat in de tunnel lag, etc.

Thuisgekomen ga je natuurlijk gelijk de foto’s bekijken! Soms kom je dan rare snuiters tegen 😉

staalwol fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.