De overstap van automatisch naar ISO: praktijkvoorbeeld sportfotografie

De overstap van automatisch naar ISO: praktijkvoorbeeld sportfotografie

We zijn weer terug! Een nieuwe blog in de reeks: van automatisch naar manual. Dit keer geef ik het praktijkvoorbeeld sportfotografie.

Voordat je deze blog gaat lezen raad ik je aan om mijn eerdere artikelen over  diafragma, sluitertijd en ISO te lezen. Dan begrijp je deze blog een stuk beter!

In de vorige blog heb ik portret als praktijkvoorbeeld genomen en verteld dat diafragma het startpunt is als je een portret wil gaan fotograferen omdat je zo de scherptediepte kan bepalen. Scherptediepte speelt bij portret een grote rol en is allesbepalend. Bij sportfotografie is het startpunt niet je diafragma, maar je sluitertijd! Ik ga je vertellen waarom.

Praktijkvoorbeeld sportfotografie

Sportfotografie: een lastige tak van sport 🙂 Laten we in dit geval uitgaan van de snelle sporten zoals wielrennen of hardlopen. Je hebt hierbij met veel factoren te maken zoals snelheid en het juiste moment fotograferen, Qua instellingen is het echter minder spannend, want bij sport is snelheid het uitgangspunt. Je moet de sporters scherp kunnen fotograferen en hebt daarom een snelle sluitertijd nodig. Onderstaande afbeelding illustreert heel goed waarom dat is. Neem deze afbeelding dus ook in je op!

ISO, sluitertijd, diafragma

Waarom sluitertijd de eerste stap is bij sportfotografie is omdat je met een snelle sluitertijd de sporters kan bevriezen. Door ze te bevriezen bedoel ik dat je de beweging vastlegt. In onderstaande foto is dat goed te zien. Deze hardloopster nadert de finish na 10 km hardlopen in de regen. Op het moment van het maken van de foto rent ze nog met grote snelheid. Het is tegelijkertijd een prachtig moment omdat je de vreugde en emotie heel duidelijk bij haar kunt zien. ‘Het is mij gelukt!’. Wat je ook ziet is een scherp afgebeelde sporter en een ietwat wazige achtergrond. Daarnaast zie je ook nog eens dat het regent! Met die snelle sluitertijd kan ik de sporter scherp vastleggen en dus ook de regen ‘bevriezen’.

Onderstaande foto is met sluitertijd 500 vastgelegd; een snelle sluitertijd. Mijn diafragma stond op f 2.8 om de onscherpe achtergrond te creeren. Diafragma heeft in dit geval nog een extra voordeel en dat is dat de camera extra licht kan opnemen. De ISO stond hiernaast op 250, omdat het een erg bewolkte en donkere dag was.

Sluitertijd, sportfotografie

Meebewegen of ‘pannen’

Een snelle sluitertijd is niet in alle gevallen genoeg om de snelheid te bevriezen. Neem bijvoorbeeld autosport als voorbeeld. Als je de sportwagen scherp in beeld wil brengen, dan wordt de sportwagen onscherp als je niet met de sportwagen mee beweegt. Dat kan je dus voorkomen door mee te bewegen met je onderwerp! Dit wordt ook wel ‘panning’ genoemd.

Onderstaande foto is het perfecte voorbeeld, gemaakt tijdens de DTM in Zandvoort. Deze wagens razen met dik 200 km/h voorbij. Door met een snelle sluitertijd te werken én tegelijkertijd met het onderwerp mee te bewegen, weet ik zeker dat ik de auto goed in beeld kan brengen. Bijkomend voordeel is dat alles wat niet beweegt, dus de vangrail, het grind, curbstones etc. een waas is geworden. Dat creeer je door mee te bewegen met het onderwerp en dat zorgt ervoor dat het ook echt lijkt dat de snelheid er goed in zit. Kicken!

Let op! Dit vergt oefening, oefening en nog meer oefening. Je moet het onderwerp met exact dezelfde lijn en snelheid volgen. Doe je dat niet, dan wordt alles onscherp.

Sluitertijd, sportfotografie

Dus, ga je sport fotograferen, weet dan dat je eerste stap is het instellen van een snelle sluitertijd. Hoe snel die sluitertijd moet zijn is afhankelijk van de snelheid van de sporter. Maak op locatie dus eerst een paar testfoto’s. Als je de sluitertijd hebt ingesteld ga je nadenken over je diafragma. Wil ik volledige scherpte of wil ik alleen de sporter scherp? Als je dat hebt bepaald, dan moet je checken of de foto goed belicht is door te kijken naar je lichtmeter. Is de foto goed belicht, dan kun je beginnen! Is het te donker, dan schroef je de ISO omhoog tot de foto goed belicht is.

Hopelijk heb je weer veel geleerd van deze blog en weet je voortaan hoe je op de manuele stand sport kunt fotograferen! Als je nog vragen hebt, schroom dan niet om contact op te nemen via info@defotoblogger.nl.

2 Replies to “De overstap van automatisch naar ISO: praktijkvoorbeeld sportfotografie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.