Sony QX10 smartphone lens oplossing

Sony QX10 smartphone lens oplossing

Hoe vaak gebeurt het je wel niet dat je in een situatie komt waarbij je eigenlijk had gewild dat je een camera mee had genomen. Maar gelukkig, je hebt nog een smartphone bij je en met de kwaliteit van vandaag de dag is het resultaat toch nog behoorlijk goed. Nou ja behoorlijk goed is misschien wat overdreven. Het zoom effect is vaak niet al te best en je bent meer dan ooit overgelaten aan de trillingen van je hand.

Want de Smartphones worden gladder en smaller. Het scherm wordt wel beter maar het risico dat de telefoon valt is ook aanzienlijk. Zeker als je bijvoorbeeld je telefoon met 1 hand moet vasthouden. Klinkt dit niet bekend? Nou ik kan je helaas uit ervaring vertellen dat dit kan gebeuren. Je wilt eigenlijk gewoon de stabiliteit hebben van een camera of lens in je hand hebben.

Sony QX10
De Sony QX10 ingeklapt
Sony QX10
De Sony QX10 aan maar niet ingezoomd
Sony QX10
De Sony QX10 aan en in de maximale stand

De Sony QX10 meegenomen

Door het geringe gewicht en vooral de afmeting is de QX10 eenvoudig mee te nemen in je jaszak. Naast dat we deze QX10 nu reviewen zijn we ook in de gelegenheid om andere producten te testen. En bij deze testen is de QX10 een goede aanvulling. De vrijheid die je krijgt is wel even wennen hoor, er gaat letterlijk een wereld voor je open. Vooral een andere kijk op fotografie wordt aangemoedigd en dat is denk ik ook de bedoeling geweest van Sony. Sony laat met de QX10 duidelijk zien dat fotografie niet meer “standaard” hoeft te gebeuren vanaf een vaste positie en kijkend door een viewfinder of op een scherm. Sony heeft met de QX10 een volledige camera ontwikkeld die je icm een smartphone de vrijheid geeft om eens te kijken achter het muurtje en om hele bijzondere perspectieven te ontdekken.

20141118-_DSC2911

Het gebruik van de QX10

De lens kan je namelijk op twee manieren gebruiken. 1 vastgemaakt aan je telefoon door hem vast te klikken. En 2 los uit de hand. En vooral deze tweede mogelijkheid biedt vele mogelijkheden. Je kunt nu de on ontdekte plekjes gaan opzoeken. Maar ook juist gaan voor dat ene bijzondere perspectief. Zoals dit promo filmpje perfect kan laten zien.

Film bron: Sony Nederland

Zoals gezegd is de QX10 een echte camera inclusief een sensor en dat allemaal ten grote van een lensje. Verbind de QX1o eenvoudig door middel van NFC of via WiFi met de APP (Sony APP PlayMemories Mobile) en plaats een Micro SD kaartje als je wilt gaan filmen. Als je dit gedaan hebt kun je direct beginnen. Handiger kan het eigenlijk niet.

Ons oordeel van de QX10

De lens is super in het gebruik, en het is een echte aanvulling voor de fotograaf die graag licht op pad gaat maar toch mooie foto’s wilt kunnen maken. En uiteraard is dit een toevoeging op de camera van je smartphone. Zeker voor de fotograaf die meer vrijheid wilt. Wat ik wel als nadeel heb ervaren bij de test is dat je met de lens niet zelf kunt scherpstellen op een onderwerp. Wat ik bijvoorbeeld zo prettig vind van een smartphone is juist de mogelijkheid om scherp te stellen via het scherm. Als je dit wilt doen met de QX10 zorg er dan voor dat je de optie aanraaksluiter uit hebt staan, want anders neem je gelijk een foto. Scherpstellen op de lens zou dan wel prettig zijn. Ook de kwaliteit is niet die van een DSLR camera maar dat mag je ook niet verwachten. Mag je dan wel de kwaliteit van een compact camera in de zelfde prijsklasse verwachten? Ja, dat mag je verwachten en naar mijn inziens krijg je dit ook.

Dus op de vraag is de Sony QX 10 een toevoeging, dan is het antwoord eenvoudig. Ja het is een toevoeging voor je smartphone met een adviesprijs van € 199,-

De specificaties

– 1/2.3 type (7.76mm) Exmor R CMOS sensor
– 18.2 megapixels
– Sony G Lens, met 7 groepen (inclusief 4 asferische elementen)
– f/3.3 bij groothoek opnames tot f/5.9 bij tele-opnames
– 25-250mm lens equivalent (10x zoom)
– Contrast detection AF
– Afmeting ongeveer: 62.4 x 61.8 x 33.3 mm
– Ongeveer 90 gram zonder batterij
– Oplaadbare accu NP-BN; micro USB kabel; Smartphone Attachment; Polsband

Extra puntje voor de ontwikkelaars van de APP/ Smartphones

Wel vind ik het overigens een gemis of in de APP (Sony APP PlayMemories Mobile) of in de camera functie van mijn Samsung S4 dat je niet kunt scherpstellen en kunt fotograferen op het volledige scherm. Scherpstellen kan wel maar dan moet ik altijd die rottige opname knop weer aanraken en dan is de focus alweer verschoven omdat deze handeling altijd camera beweging tot gevolg heeft. Gewoon twee x tikken op de plek die je scherp wilt hebben en de foto wordt genomen. Het lijkt mij ideaal. Of mis ik iets?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.