Slapeloze nachten van de Matterhorn

Slapeloze nachten van de Matterhorn

De Matterhorn. De mooiste berg van de Alpen. Een icoon. Gezien vanaf de Stellisee heeft ie z’n mooiste vorm. Gracieus en op eenzame hoogte in het landschap. Een droom voor elke reisfotograaf, maar ook een nachtmerrie, sterker nog; slapeloze nachten. De berg is al zo vaak gefotografeerd, dat je er nauwelijks nog iets origineels aan toe kunt voegen. Toch ga ik het proberen. Op zoek naar een niet alledaags beeld en… OK laat ik eerlijk zijn, een waardige klassieker.

Één kans

Het bezoek aan de Stellisee is onderdeel van een persreis met als doel een artikel te schrijven voor tijdschrift Bergen Magazine over de dramatische klimgeschiedenis van de Matterhorn. Er staan deze week nog vele andere bezoeken op het programma, dus als ik de berg in z’n mooiste pose wil vastleggen moet het nu gebeuren. Ik ben hier maar één dag, of eigenlijk één nacht.

In de iets hoger gelegen Fluhalphütte is een kamer voor mij en mijn klimmaat Ido gereserveerd, maar van slapen komt niet veel. Ik heb namelijk bedacht om bij zonsondergang, ‘s nachts en bij zonsopgang te fotograferen. Daarna moeten we weer verder.

Stellisee, Matterhorn, Wallis, Zwitserland, Frank Peters

De avond begint helaas slecht. Er is geen mooie zonsondergang. Het regent zelfs af en toe en de berg verdwijnt deels achter een dik wolkendek. Ik doe mijn uiterste best om er iets van te maken, maar het resultaat is een blauw-grijze soep, dikke smurrie. Ik heb nog helemaal niet in de gaten dat dit nu juist de omstandigheden zijn, die voor een unieke sfeer zorgen. De foto’s zijn donker, dreigend en mysterieus, zoals de klimgeschiedenis van de berg, maar dat besef komt later pas.

Matterhorn, Stellisee, Frank Peters, Wallis, Zwitserland

Dramatische geschiedenis

Anderhalve eeuw geleden vond hier de meest dramatische eerste beklimming uit de geschiedenis van het bergbeklimmen plaats. De Engelsman Edward Whymper was in een bloedstollende strijd verwikkeld met zijn vroegere Italiaanse klimvriend Jean-Antoine Carrel om de laatste nog niet bedwongen triomf in de Alpen te beklimmen; de Matterhorn.

Door verraad ontstond er een breuk in hun vriendschap en klommen ze allebei met een eigen team richting de top. Whymper vanuit de Zwitserse kant en Carrel vanuit de Italiaanse kant van de berg. De teams gingen gelijk op, maar uiteindelijk stond Whymper als eerste op de top, met nog geen 300 meter onder hem het team van Carrel. Carrel keerde als een verslagen man terug naar het dal.

Wolken, Matterhorn en Stellisee, Wallis, Zwitserland, Frank Peters

De triomf van Whymper duurde echter kort. In de afdaling gleed één van de teamleden uit en nam vier van de zeven klimmers mee in een dodelijke val van honderden meters. Die desastreuze gebeurtenis kwam Whymper nooit meer te boven. De tragedie op de Matterhorn hing als een donkere wolk boven de rest van zijn leven en ver voorbij zijn dood.

Winnende foto

De Matterhorn is altijd een fascinerende berg gebleven, met een dodelijke schoonheid. Aantrekkelijk en gevaarlijk tegelijk. De beklimming is een soort Odyssee, ook nu nog. Wie de Matterhorn beklimt is voor mij een held, maar in de afgrond zingen de sirenen.

Halverwege de nacht begint de lucht op te klaren en daarmee ook mijn humeur. Het ziet er zelfs naar uit dat ik een foto met sterren kan maken. Foto’s van de Matterhorn bij nacht zijn er genoeg, maar met een lange sluitertijd heb ik ze nog niet veel gezien. Ik bekijk eerst welke ISO waarde en welk diafragma ik nodig heb om bij een sluitertijd van 30 seconden een goed belichte foto te krijgen. Daarna reken ik om hoe lang de sluitertijd moet worden als ik het diafragma opschroef naar f/11 en de ISO terug breng naar 200. Ik heb meer dan 12 minuten nodig.

 

Frank Peters, Matterhorn, Stellisee, Wallis, Zwitserland

Als de foto op mijn LCD scherm verschijnt, zie ik dat de maan het landschap zo goed heeft verlicht dat het lijkt alsof de foto overdag is gemaakt, maar door het licht in het tentje en de sterrenstrepen weet je dat de foto ‘s nachts is genomen. Missie geslaagd! Zo geslaagd zelfs dat deze foto meer dan een jaar later de winnaar wordt in de fotowedstrijd van het Dutch Mountain Film Festival (dat van 6 t/m 11 maart 2016 gehouden wordt). Verhaal rond, inpakken en wegwezen, zou je zeggen, maar op dat moment weet ik van een winnende foto nog niets en voor het artikel ben ik absoluut nog niet klaar. Een foto met zo’n lange sluitertijd is leuk, maar past niet altijd in een reportage. In feite sta ik dus nog steeds met lege handen.

Laatste kans

Tegen de ochtend komen er wolken vanuit het dal opzetten. Het zal toch niet waar zijn. “Alsjeblieft geen mist”, hoor ik mezelf zeggen. Als je zo lang wakker bent ga je op een gegeven moment tegen jezelf praten. Ondanks mijn verzoek aan de elementen zijn de wolken meedogenloos en maken de Matterhorn onzichtbaar.

Heel af en toe piekt de berg boven de mistflarden uit. Met wederom een lange sluitertijd zorgt het voor een interessant beeld, maar helemaal zeker voor de reportage ben ik nog niet. Nog één klassieker zou mooi zijn.

Matterhorn in Stellisee, Frank Peters, Wallis, Zwitserland

Gelukkig wordt mijn geduld beloond. Als de zon op komt, trekt de bewolking open en komt de berg der bergen weer tevoorschijn! Je moet soms een beetje mazzel hebben in het leven. Inmiddels is Ido ook wakker en wandelt door het ontwakende landschap.

Hoewel er al duizenden foto’s van zijn gemaakt, blijft een zonsopgang bij de Matterhorn een prachtige ervaring. Eenmaal thuis, komt de echte waardering voor de smurrie foto’s en met de nachtopnamen ben ik zo content dat ik besef dat het de beste slapeloze nacht is geweest, die ik ooit heb gehad.

Meer foto’s uit de bergen: Matterhorn en omgeving

Matterhorn in eerste Zonlicht, Stellisee, Wallis, Zwitserland, Frank Peters

3 Replies to “Slapeloze nachten van de Matterhorn”

  1. Geweldige story en foto’s. Je krijgt dit soort foto’s niet cadeau, dat wordt wel heel goed duidelijk in dit verslag. Indrukwekkend Frank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.